Niclas Barud sätter skorna på hyllan

Niclas Barud. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Under 18 år upplevde han landslagsliv, proffsäventyr och många säsonger i en nyckelroll för sina svenska klubblag. Niclas Barud har bestämt sig för att avsluta elitkarriären och prioriterar om.

— Jag har spelat länge och nu känner jag att tiden som krävs för spel på elitnivå inte längre finns. Vi har nyss fått vårat tredje barn och jag vill kunna vara en mer närvarande pappa under mina barns uppväxt, säger han till Alingsås HK:s hemsida.

Alingsås gav Baruds de sista fem säsongerna i det stora sportfönstret.

För 33-åringens del hände mycket verkligt nämnvärt dessförinnan. Mittsexan startade i HK Aranäs, slog igenom i IK Sävehof och lämnade för Ålborg HB med tre SM-guld på meritlistan.

Barud nådde ända fram även med sitt danska lag och fick Bundesligasmak i Frisch Auf Göppingen.

Proffsåren utomlands sammanföll med hans bidrag i landslagströjan, sju år inklusive EM 2012 och VM 2015.

– Det finns många delar i karriären som jag minns med glädje. Säsongerna vi tog SM-guld lärde jag mig väldigt mycket som krävdes för att bli utlandsproffs vilket såklart var en barndomsdröm, precis som att spela i landslaget. Titlarna med Ålborg och Göppingen är också stort men jag är även väldig stolt över att ha fått bära kaptensbindeln i Alingsås under tre säsonger, säger Barud till Alingsås hemsida.

Nuvarande tränaren Mikael Franzén hade Barud som stöttepelare i truppen – i två olika klubbar.

– Niclas är en riktigt bra lagspelare och en trygg punkt och förebild för de yngre spelarna. Vi har kamperat ihop i många år och det är fin resa Niclas har gjort med medaljer både i Sverige, Danmark och Tyskland och en mängd landskamper, säger han till klubbsajten.

Länk: Niclas Barud avslutar karriären