I november förlängde Svenska handbollförbundet (SHF) sitt samarbetsavtal med Gjensidige vad gäller sponsring. Sedan tidigare har SHF ett avtal med försäkringsbolaget som gäller försäkringsgivare för den licensolycksfallsförsäkring som skyddar de aktiva i Svenska handbollförbundets alla föreningar. Men inte alla är imponerande över avtalet som de aktiva påverkas av.
– Jag har haft tre knäskador, men man måste i princip behöva amputera benet för att försäkringen ska gälla, säger Amo HK:s Oliver Löfwenius till Handbollskanalen.
På Gjensidiges hemsida står det följande: ”Du som är aktiv i en förening som ingår i Svenska Handbollförbundet är försäkrad i samband med träning eller match samt under resor till och från dessa aktiviteter. Det gäller också dig som provar på sporten i någon av förbundets handbollsskolor”.
Gjensidige skriver även: ”Har du besvär eller symtom på grund av ditt idrottsutövande eller har drabbats av en skada vill vi att du snabbt ska komma tillbaka till handbollen. Därför ingår en tjänst i försäkringen, som vi kallar Aktiv vård. Det är en telefonservice dit du kan ringa vid skada eller symptom och få gratis rådgivning och vård av legitimerade fysioterapeuter. Om det bedöms att du behöver personlig behandling kan du i nästa steg få hjälp av fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Dessutom kan behandlingen kompletteras med upp till två läkarbesök och en magnetröntgen”.
En som har haft en hel del att göra med försäkringsbolag de senaste åren är Oliver Löfwenius. Den tidigare Hallbyspelaren la av med handbollen i våras efter att han fortfarande inte kunnat göra sig själv rättvisa efter tredje korsbandsskadan. Nu har Löfwenius gjort comeback i Amo HK, där han enbart spelar försvar på grund av fortsatta problem med sitt knä. Löfwenius är allt annat än imponerad över den hjälp han fått från Gjensidige i samband med sina skador.
– Jag tycker att förbundet borde se över det här. Jag upplever att det var bättre när förbundet samarbetade med Folksam. Jag fick hjälp av läkare med Folksam och om man hade sökt vård fick man pengar direkt. Sen är inte pengarna det viktigaste, men det ger åtminstone plåster på såren, säger Oliver Löfwenius till Handbollskanalen.
Bakgrunden till kritiken kom efter att Hallbytränaren David Dickner twittrade angående Gjensidige:
Tycker SHF borde titta över försäkringen som Gjensidige har för handbollspelare. De betalar inte ut något (förutom akutkostnader) under 10% invaliditet vid knäskador.
Hur många av er med allvarliga KB-skador har över 10%? Reetweeta gärna!!
— David Dickner (@David_Dickner) January 22, 2022
Löfwenius var då snabb att svara:
”Ett jävla skämt jämfört med den vi hade tidigare hos Folksam. Det Gjensidige erbjuder är i stort sett obefintligt”.
Handbollskanalen har bett Amospelaren att utveckla sin kritik mot Gjensidige och förbundets avtal med försäkringsbolaget.
– Dels upplever jag att Gjensidige är krångliga att få tag på. Men man får egentligen ingenting om inte invaliditetsgraden är över tio procent. För mig, som åkte på min tredje knäskada och tvingades sluta, är jag egentligen handbollsinvalid på det sättet. Men då heter det att är det under tio procent finns det ingen ersättning att få.
– Det handlar heller inte om att få komma före i vårdkön, men vad ger egentligen försäkringen till oss spelare? Jag hade tur att vi i Hallby hade jättebra försäkring via klubben, annars hade jag varit fast i vårdkön.
Hur motiverar Gjensidige att du står utan ersättning?
– Det handlar om hur påverkad man blir i det ”vanliga” livet och även om det är allvarligt med knäskador och drabbar en jättehårt i handbollen så är man ändå rätt välfungerande i det vanliga livet. Det känns som att de inte tar hänsyn till idrottsdelen på något sätt utan avtalet är anpassat efter privatpersoner som inte idrottar. Det tycker jag är otroligt konstigt eftersom vi är försäkrade för att faktiskt idrotta.
– Om man räknar bort de tidigare knäskadorna jag har haft så kom jag med min tredje korsbandsskada upp i fyra procent invaliditetsgrad. Det är löjligt lite.
Löfwenius understryker igen att han inte förväntar sig att handbollsspelare ska få gå före i vårdkö utan det handlar om ekonomisk hjälp för ett handbollsliv som knappast går att jämföra med till exempel fotbollsspelares eller ishockeyspelares.
– Som det är nu står man fast och väntar på vård. Det är lika för alla, men det är kostsamt om man vill hålla på med sin idrott men man måste vänta ett halvår på operation eller fyra månader på magnetröntgen. Hade man haft lite ersättning hade man kunnat betala för att få en magnetröntgen gjord hos en privatläkare. Ska föräldrar väntas betala det åt sina barn om barnen skadar sig i tidig ålder?
– Jag tycker att det är bedrövligt. Framförallt eftersom vi har haft det så bra innan och så byter förbundet ner sig så här. Jag förstår inte varför de gjorde valet att byta till Gjensidige.
Oliver Löfwenius åkte på sin tredje korsbandsskada 2019 och har bara spelat handboll sporadiskt efter det. När han inte har kunnat spela match har han blivit sjukskriven från Hallby, vilket innebär att det är Försäkringskassan som gäller.
– Och de säger stopp oavsett situation efter ett visst antal månader. Jag tror att jag hade hjälp från Försäkringskassan under tio månader och efter två läkarintyg och intyg från sjukgymnast fick jag ytterligare två månader. Men sen skulle jag kunna återgå till arbete enligt deras kalkyl och då står man där utan något alls eftersom Gjensidiges upplägg ser ut som det gör, avslutar Oliver Löfwenius.
Gjensidige har inte enbart en licensolycksfallsförsäkring i SHF:s samtliga föreningar utan sponsrar även landslaget och USM.
Har du något att berätta? Skicka ett mail till ola.selby@handbollskanalen.se eller info@handbollskanalen.se.