Lista: Handbollsligans 10 mest spännande spelare

Sävehofs Elias Ellefsen Á Skipagøtu. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

Avkast i Handbollsligan är inte långt bort och precis som alltid är serien fullproppad med spännande spelare. Handbollskanalens Ola Selby har utsett seriens 10 mest spännande spelare.

Här är listan:

10, Oli Mittun, IK Sävehof

Jag är medveten om att det förmodligen inte blir särskilt mycket speltid i Sävehof den här säsongen, men jag kan inte låta bli att ha med Mittun på den här listan. Klippen jag har sett, matcherna under U20-EM men framförallt U18-EM i somras och Emil Berggrens ord om att han är bättre än sin kusin Elias Ellefsen a Skipagötu var i samma ålder – det är definitivt tillräckligt för att Mittun är ruggigt spännande och därmed förtjänt av en plats här.

Òli Mittún skakar hand med Emil Berggren. Foto: IK Sävehof.

9, William Andersson Moberg, IK Sävehof

Säsongen 2019-20 gjorde en då 19-årig William Andersson Moberg stor succé i Handbollsligan. 96 mål och 54 assist är inte illa pinkat och det efter att han hade fått ett minigenombrott säsongen före. Efter det har det gått tyngre och framförallt förra säsongen var en mardröm där en efterhängsen fotskada innebar att han bara spelade elva matcher. Nu har WAM vänt hem igen och får han vara skadefri vet alla vad han kan.

William Andersson Moberg från tiden i Alingsås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

8, Hugo Forsberg, Önnereds HK

Stundtals riktigt vass i Lugi förra säsongen och framförallt under slutspelet där han tog stora kliv. Casper Käll var skadad en del förra året och i en av Handbollsligans bästa spelares frånvaro tog Forsberg verkligen för sig. Nu får han en större roll i Önnered och med hans kvicka fötter och fina handled kan Forsberg bli väldigt kul att följa.

Hugo Forsberg från Lugi till Önnered. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

7, Trym Johnsen, IFK Kristianstad

En spelare som inte slog igenom som 18-åring som många andra, utan det tog några extra år. I IFK Kristianstad kommer han att få gott om tid på sig att utvecklas eftersom han konkurrerar med en viss Markus Olsson på vänsternio, men tar han det på rätt sätt kan han blir riktigt vass. Sägs ha ett fint genombrottsspel och det är precis vad IFK behöver som komplement till Olsson.

Trym Johnsen (till höger).
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

6, Lasse Pedersen, IK Sävehof

Kommer kanske inte vara lika jämn som Rune Schröder, men jag räknar med en hög högstanivå hos en spelare som varit dominant på U-landslagsnivå för Danmark. Bör kunna ta en stor roll direkt och jag tror på succé för vänsternian.

Lasse Pedersen.
Foto: IK Sävehof

5, Max Granlund, Alingsås HK

Har bombat sönder lag i finska ligan under flera år och han har definitivt skottet för att kunna göra detsamma i Handbollsligan. Stor, stark och potentiellt med Handbollsligans hårdaste skott så kan AHK ha gjort ett riktigt fynd här.

Alingsås Max Granlund.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

4, Mikael Helmersson, Ystads IF

Vuxit upp i Italien och spelat ungdomshandboll i SG Flensburg, det om något gör ju honom till en intressant spelare. Första gången jag såg honom spela var under sommarens U20-EM och då tyckte jag mig se en fin och gänglig skytt. Kan han lägga lite extra tid i gymmet så har Helmersson definitivt chansen att återvända till Bundesliga i framtiden.

Ystads IFs Mikael Helmersson.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

3, Axel Månsson, Lugi HF

Ja, jag vet, det är inte säkert att Månsson kommer att spela jättemycket i år han heller. Men eftersom Lugi inte har lika tuff konkurrens på nio meter som Sävehof så tror jag på mer speltid för Månsson än för Mittun. Och jag tror att han kommer att visa, likt Kim Ekdahl du Rietz, Simon Jeppsson, Alfred Jönsson och Karl Wallinius gjorde i samma ålder, att han är en oerhört lovande spelare.

Axel Månsson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

2, Alexander Lindén, Aranäs HK

Förra året placerade jag honom som nia på motsvarande lista och visst gjorde Lindén en fin säsong i Aranäs. I år kommer han att vara ännu bättre, vilket inte minst hans spel under sommarens U20-EM visade. Blev då utsedd till mästerskapets bästa målvakt, vilket säger det mesta.

Aranäs målvakt Alexander Lindén.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

1, Elias Ellefsen a Skipagötu, IK Sävehof

Förra året kom han tvåa på den här listan efter Elliot Stenmalm. Nu är han given etta. Vad mer finns det att säga om honom? Inte mycket. THW Kiel kommer att ha stor glädje av färöingen de kommande åren.

Elias Ellefsen Á Skipagøtu.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0283