Kval: Andrum för Lugi efter knapp seger mot Skånela

Lugi:s Christopher Schnell Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Lugi kan dra en lättnadens suck efter en knapp seger mot Skånela i kvalet till Handbollsligan. Det satt långt inne och matchen – det andra mötet mellan lagen – avgjordes inte förrän i slutminuten.

Det blev återigen en försenad match mellan Lugi och Skånela. Senast fastnade Lugi på tåget på vägen till Märsta. Den här gången var det Skånela som fastnade i trafiken och startvisslan blåstes 30 minuter senare än planerat.

Skånela verkade inte särskilt möra efter resan utan kom bäst in i matchen. De vann den fysiska kampen och Lugi såg nervösa ut. För vid det här laget kunde de väl inte underskatta Skånela?

Det dröjde ungefär en kvart innan Lugi kunde öka trycket och såg ut att mena allvar med sina satsningar. Mads Kragh Thomsen gjorde 7–6 och hemmalaget gick upp till en ledning med 18–14 innan pausen.

Men efter vilan kom Skånela ut och gjorde två raka mål. Därifrån var det match fram till det sista anfallet. Lugi hade en liten ledning, som försvann i samband med en period över åtta minuter där laget inte lyckades göra något mål. En stor del av anledningen var Skånelas Kenan Omerovic’ målvaktsspel.

Fick 20 sekunder på sig

Han räddade Axel Månssons straff vid 25–24 med 6 minuter kvar och kort därefter såg Max Broman – från kanten – till att Skånela kunde ta ledningen (25–26). Men Månsson fick ännu en chans från strafflinjen och den förvaltade han vackert med ett högt skott över målvaktens högra axel. Det innebar en återtagen ledning för Lugi (27–26).

Efter att Skånela hittat en kvittering tog Lugi timeout och fick 20 sekunder på sig att avgöra matchen. Casper Käll hittade ut till Christopher Schnell på högerkanten och han hittade nätmaskorna med bara några sekunder kvar.

En nödvändig seger för Lugi, som i och med vinsten utjämnar matchserien (som avgörs i bäst av fem matcher). Men Skånela kan vara nöjda med sin insats. De visade att de är med i allra högsta grad och kämpar om en plats i Handbollsligan.

Lugi HF – Skånela IF 28–27 (18–14)

Matchprotokoll>>>