Kungälv körde över Önnered men tappade allt

Mishels Liaba. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Dags för den nervdallrande kvalserien till Handbollsligan. Kungälv tog emot Önnered, de förra efter en fjärdeplats i Allsvenskan, för Önnered efter en elfteplats i Handbollsligan. Två lag med många beröringspunkter, Göteborgsområdets klubbar är ju fullt av spelare och tränare som tidigare varit lagkamrater.

Första halvlek blev något alldeles speciellt för Kungälv. Allt stämde för laget – spelet var inspirerat och fartfyllt och frågan är om laget någonsin haft en så hög effektivitet i sina  avslut mot ett elitlag.

Det verkade helt enkelt som Kungälv de senaste veckorna enbart gått och längtat efter denna match. Och så, när den äntligen kom, såg vi en explosion av kamplust och effektivitet.

Kungälv såg ut att säkra en seger redan i i första halvlek. Men även handbollen är rund. I slutminuterna kunde Önnered minska avståndet till tre mål, som mest var det ofta uppe i sex.

Halvtidsresultat: 17 -14

Efter Kungälvs glimrande spel i första halvlek fanns egentligen bara en väg kvar för laget – nedåt. Samma gällde för Önnered, fast tvärtom. Så uselt som laget spelade i första halvlek fanns bara en väg kvar – uppåt.

Efter knappt tio minuter i andra halvlek hade Önnered kämpat sig upp till lika läge för första gången i matchen. Därefter tog man ledningen och släppte den aldrig. Så även om Kungälv lyckades komma nära i slutminuterna var det till sist ganska förutsägbart vart segern skulle gå. Önnered är ett starkare lag än Kungälv.

Men utan Mishels Liaba i Önnered hade matchen sett helt annorlunda ut. Mishels spelar sitt livs handboll, blir utsedd till Månadens spelare och dundrade in matchens hårdaste och viktigaste mål. När sen David Sandberg och Markus Thorbjörn fyllde på med vardera sex mål, kunde Önnered till sist visa en anständig offensiv.

Kungälv har all heder av sin insats. Det måste varit en påtaglig känsla att fullständigt spela ut Önnered på det sätt man gjorde i första halvlek.

Bärande spelare i Kungälv är framför allt Tobias Johansson och Daniel Wester. Men vi såg även fina insatser av Isak Hane och Emil Lennartsson.

Två händelser av negativ karaktär drabbade matchen, dels ett rött direktkort till Kungälvs Walter Elonsson. Dessutom en till synes svår skada på Önnereds Markus Thorbjörn.

Slutresultat: 28 – 30

Kungälv: Emil Lennartsson 6, Isak Hane 6, Daniel Wester 6, Tobias Johansson 5, Hannes Rybo 2, Henrik Weglin 1, Alexander Regen 1, Walter Elonsson 1

Önnered: Markus Thorbjörn 6, Mishels Liaba 6, David Sandberg 6, Hugo Forsberg 4, Jonathan Wiklund 3, Joseph Helgesson 2, Erik Karelius 1, Rasmus Lenzi 1, Tobias Thorbjörnsson 1

Anders Hilmersson