Kristianstads nyförvärv stod för premiärshowen

Emil Hansson, nyförvärv och premiärmålskytt för Kristianstad. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Även för svenska mästare brukar premiären bli en sparsmakad berättelse. Med aptit på mål och samspel för seger satte IFK Kristianstads nyförvärv den sanningen åt sidan och sålde in sig själva inför hemmapubliken. Till slut 33–24 mot Önnereds HK.

Sedan IFK Kristianstad vann sitt första guld 2015 har mästarlaget en obruten segerrad i årsdebuten.

Det sprakande spelet har fått anstå till senare under säsongen. Premiärinsatserna har istället haft en bättre och en sämre halvlek och bjudit på blandade intryck.

Publiken som bänkade sig i arenan var mer handbollssugen än resultativrig med nyfikna ögon på alla nyförvärv inför 2018/19.

Att åskådarantalet uppgick till 3 944 personer underströk för övrigt en annan utmaning för Kristianstad – att locka folk när man redan befinner sig på toppen.

På planen var dominansen självklar en skrällfri premiärkväll.

De orangea fansen fick valuta för entrépengen per omgående. Av Kristianstads sju tillskott under sommaren var fyra med i startuppställningen.

Marc Canellas klippte till med skottarmen i lagets första anfall, Alfred Ehn var rysligt snabb redan två minuter in på säsongen. Teitur Einarsson och Anton Halén nätade också tidigt, det mesta gick av bara farten med tryck i omställningarna och kraft i genombrotten.

Önnered målade och gjorde match av det en kort, kort stund när 4–0 blev 5–4 på tavlan.

Kristianstads alla nya förmågor var kapabla nog att ge svar direkt utan timeout och tränarförmaningar.

– Vi är så många spelare, alla vill visa att de ska spela. Så kommer det vara hela säsongen, sade Anton Halén i webbsändningen.

Fler fullträffar av debutanter i orange, Adam Nyfjäll hjälpte till att skruva av ventilen för hemmalaget och punktera Önnereds möjligheter. Emil Hansson fick också bortalaget att vittja nät innan paus.

Defensivt var sexmannamuren mer än tillräckligt hinder för nykomlingen, Leo Larsson gjorde också sitt genom att limma skott och skicka iväg kontringsbollar.

Målvakten lobbade också i öppet mål till 11–4. Det stod 18–10 i paus, slutdiskuterat och avgjort redan där.

– Jag tycker att vi visar att vi kan, gör det vi ska och roterar runt på alla spelare, sade Halén.

Förutom det fina resultatet i den första tävlingsmatchen har han hamnat i rätt träningsmiljö efter fyra år utomlands.

– Hittills har det känts jättebra. Det är många kollektiva pass som är lite unikt för svenska lag. För mig har det varit viktigt att träna på hårt efter ett år med skador, sade kantspelaren i webbsändningen.

Han stod själv för fem av målen, Einarsson och Stig-Tore Moen Nilsen som gör sin tredje säsong i klubben nätade sex gånger.

Med sex minuter kvar kom Ludwig Jurmala Åström som sista nyförvärv med i målprotokollet, följt av rött kort i nästa försvarssituation när han skickade Marcus Norrbrink i golvet.

Dramatik för inhopparen, hemmalaget hade redan kopplat på autopiloten. Önnered med Måns Gerdtsson och Viktor Rhodin som bästa målskyttar var en boll ifrån i andra halvlek men på behörigt avstånd i totalen.

IFK Kristianstad–Önnereds HK 33–24 (18–10)