Kristianstad undvek eliminering – vann borta mot Skövde

Markus Olsson. Foto: Viktor Ljungström/Bildbyrån.

IFK Kristianstad tog sista chansen och fixade en fjärde semifinal inför hemmafansen i nästa vecka. Måstematchen började med bra anfallstryck från vinnarlaget, Gustaf Banke höjde målvaktskvaliteten med avgörande räddningar till slutsiffrorna 24–28.

Kristianstad hanterade pressen och var i det minsta fast beslutet att ge sig själv chansen i högt tempo. Skövde fick undvara avstängde Rex Blom i försvarsledet och ställde upp en defensiv som direkt hamnade i utsatt läge.

Kristianstad tryckte till med besked och var ettrigt på returer för att kompensera för misstagen. Mål på omställningar och hög träffprocent tog gästerna till ledning.

Bekymret för Kristianstad i 0–2-utgångsläget var att urladdningen inte gav någon lucka att tala om.

Bjarni Valdimarsson löste Skövde anfallsknutar med fyra av de fem första hemmamålen. En stund senare stänkte Jack Thurin in 11–10, hemmaledning för första gången.

Valdimarsson fortsatte finta sig fram och Skövde hittade receptet med snabba mål lagom till slutskedet av första halvlek. Tungt, tungt för Kristianstad som gjorde många bra minuter fram till paus, men ändå låg under med två bollar.

Gästerna behöll iallafall hoppet och matchade tajt med Skövde när tio minuter återstod.

Vasja Furlan ökade sin närvaro i farliga lägen och Gustaf Banke mellan stolparna överglänste hemmalagets målvaktsval så att Kristianstad kunde hålla en knapp ledning på sluttampen.

Inte minst fick Skövde en minnesbeta med 13 mållösa minuter. Kristianstad kämpade med nerver men hade nytta av en allt bättre keeper, räddningen på Viktor Halléns kantläge vid 24–26 på tavlan gav de orangea lite andrum.

Inhopparen fortsatte med att stänga för Valdimarsson och två plusmål var trots allt en marginal att leva på när tiden fann iväg för Skövde.

När Jack Thurins straff tog i stolpen och Vasja Furlan ordnade tre måls försprång var saken klar.

Kristianstad tog första steget på sin räddningsoperation, medan Skövde får satsa på att undvika finalfrossa även måndag kväll i bortahall.

IFK Skövde–IFK Kristianstad 24–28 (14–16)
Skövde leder med 2–1 i matcher. Nästa match spelas 9 maj i Kristianstad.