Knapp Skövdeseger i kvartsfinal ett

William Elovson. Foto (arkiv): Daniel Stiller/Bildbyrån.

IFK Skövde och Önnereds HK öppnade kvartsfinalserien med spänning till slutet av den första matchen. En fysisk, tät drabbning slutade 28–27 efter att Daniel Ekman dragit in avgörandet med få sekunder kvar.

Från start ställde Önnered till det för Skövde med ett högt tempo. Så länge IFK höll effektiviteten uppe samtidigt som Anton Hagvall stoppade Önnered i sista steget var matchen jämn med viss IFK-fördel.

Önnered tog ett tydligare grepp närmare paus när inte ens straffskyttet fungerade för Skövde. Andreas Nielsen tog vara på misstagen till tvåmålsledning och gästerna fortsatte vara snabbare i vändningarna.

Skövde bommade precis före paus och Carlos Martingo hann med att stoppa tiden för produktiva instruktioner. Tränaren som nyligen tagit över med huvudansvar nere på bänken fick se sitt lag näta på nytt i halvlekens sista sekunder, 13–16 på tavlan efter Nielsens femte mål så långt.

William Elovson slipade på skyttet till andra halvlek och Skövde behövde bara fem minuter på att nå en kvittering. Intensiteten och kraften i duellerna bara ökade, assistkungen Pontus Zetterman slet för att öppna ytor för Önnered och båda lagen fick allt fler utvisningar.

Skövdes tendens att missa straffar, alternativt Arvid Skoogs alerta målvaktsprestation pressade hemmalaget men Önnered slarvade också bort en del chanser med tekniska fel.

Elovsons låga felprocent och skarpskytte (åtta mål) var viktigt för att ordna 27–26 inför slutminuten. Måns Fredriksson fick in 27 lika från kanten, men Skövde hade en halvminut på sig efter timeout.

Hemmalaget gick i mål på ett rutinerat sätt, tog frikast och läget uppenbarade sig för Daniel Ekman som tryckte in 28-27 med en underjamare.

1–0 till Skövde således. Öppningsmatchen hade många ingredienser som kan utvecklas till en intressant och lång holmgång.

IFK Skövde–Önnereds HK 28-27 (13–16)