Handbollsligan herr 2024-25: Guifs status – kan lägstanivån höjas?

Zoran Roganovic, Eskilstuna Guif. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN
ANNONS

Var står din klubb när säsongen 2024–25 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan herr. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Förra säsongen fokuserade jag i mina texter inför säsongen på att Guif behövde få ordning på sitt försvar. Tipset blev därefter – en elfteplats. Guif-tränaren Zoran Roganovic höll inte med om varken min analys eller mitt tips, och eftersom Guif slutade nia och inte elva hade åtminstone Zoran delvis rätt. Försvarsspelet blev mycket riktigt bättre, om än bara 16 mål bättre, men likväl en höjning. Däremot var lägstanivån på tok för låg. Ska Guif ha en chans i år, framförallt när de i vanlig ordning tappat nyckelspelare, behöver de får ordning på lägstanivån. Annars blir det en jobbig säsong i Eskilstuna.

Hur tog sig Guif hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Guif.

Utropstecken: 

ANNONS

Mcarko Roganovic: Simon Möller var seriens bästa målvakt, men på något sätt var även Marko Roganovic det. Sävehof kunde vinna matcher utan att Möller spelade bra, men Guif kunde knappt vinna utan Marko Roganovic. En oerhört spännande målvakt som bara blir bättre och bättre. Duktig på det mesta och tvåa/trea i målvaktsligan förra säsongen beroende på hur man räknar.

Marko Roganovic. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån.

Marcus Lennernäs: Lånades in från Sävehof för att få ordning på högernio och gjorde riktigt bra ifrån sig. Visst, Lennernäs har en del att jobba på när det gäller beslutsfattandet ibland, men samtidigt gjorde han 75 mål och 55 assist på 17 matcher. Imponerande!

Marcus Lennernäs, här i Guif.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Det förbättrade försvarsspelet: Zoran Roganovic pratade inför säsongen om Guifs förbättrade försvarsspel och han hade inte fel i det, Guif var bättre bakåt förra säsongen än de varit under tränarens första par år i klubben. Det var inte jättestor skillnad, 16 färre insläppta förra året jämfört med säsongen 2022-23, men ändå ett steg i rätt riktning. Sen skadade det så klart inte för Guif att Roganovic i mål var bättre än någonsin.

Frågetecken:



Bristen på storlek: Jag tillhör inte skaran som menar att man måste bygga sitt lag med en massa stora skyttar. Men när det gäller Guif var känslan förra säsongen att de ibland hade behövt någon stor jäkel som bara kunde gå upp och dra dit bollen.

Lägstanivån: Här är några av Guifs förluster förra säsongen: Hallby hemma, Lugi borta, Malmö borta, Karlskrona hemma, Amo hemma, Hallby borta, Lugi hemma och Aranäs hemma. Jag inser att svagare prestationer är en del av sporten, men nog borde Guif ha vunnit åtminstone hälften av de matcherna? Hade de gjort det hade de spelat slutspel.

Förväntade nyckelfigurer 2024-25

Jesper Nielsen: Tillsammans med Ekberg och ”Stycket” det klart mest meriterade nyförvärvet den här säsongen i Handbollsligan. När Jesper Nielsen spelar är han nästan alltid bra och på den här nivån borde mittsexan dominera i båda riktningarna. Men nyckelordet här är när han spelar. Nielsen har varit oerhört skadedrabbad de senaste åren, något han inte ”får” vara i år om Guif ska lyckas.

Jesper Nielsen.
Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Richard Hanisch: Kom tillbaka förra säsongen efter sin avstängning och var så klart upp och ner på grund av ringrostighet, men ändå 80 mål och 40 assist från Hanisch sida. Det skulle förvåna mig om Hanisch inte blir vassare i år.

Eskilstuna Guifs Richard Hanisch.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Kasper Larsson: Blir ännu viktigare nu med Marcus Ekman borta från laget. Kommer (väl?) få spela ännu mer på nio meter, där han ju är ungefär lika bra som han är på vänsterkanten.

Kasper Larsson, Eskilstuna Guif.
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

Förväntad MVP 2024-25:

Marko Roganovic: Ingen skräll här, va? Motivering behövs inte.

Förväntat genombrott 2024-25:

Nikola Roganovic: Jag trodde att Roganovic DY (den yngste) skulle få sitt genombrott redan förra säsongen, men det fick han inte riktigt. Missförstå mig inte, den unge vänsternian visade vilket fint skott han har och att han förstår sig på försvarsspel, men det finns m-y-c-k-e-t mer att hämta. I år kommer speltiden att öka och med det lär genombrottet komma. Utsågs till MVP i sommarens ungdomsmästerskap där Sverige tog guld.

Nikola Roganovic.
Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Nytt ansikte att lära känna:

Isak Borg: Fick inte mycket speltid i IFK Skövde förra säsongen och det är kanske inte så konstigt med tanke på att han konkurrerade med skytteligavinnaren Jonas Samuelsson. Nu kommer högersexan att kunna räkna med betydligt mer speltid i ett Guif som skeppat iväg Pavle Karacic till Hallby.

Isak Borg. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Kommer Guif klara av att…

Ha ett vägvinnande anfallsspel utan Ekman och Lennernäs? Ja, det tror jag. Varför? För att Zoran Roganovic är skicklig på att skapa vägvinnande och kreativt anfallsspel. Jag tror att framförallt Olle Österhall, Richard Hanisch och Kasper Larsson löser biffen.

Höja lägstanivån? Det vill ju till. Jag radade upp de onödiga förlusterna från förra säsongen och när jag skriver den här artikeln nästa år utgår jag ifrån att jag inte kommer att kunna skriva likadant om årets Guif.

För att säsongen 2024-25 ska bli en framgång måste Guif: 

Undvika negativt kval: Jesper Nielsen har kommit in och Richard Hanisch är nu rejält uppvärmd. Bröderna Roganovic ser ruggigt intressanta ut. Men vad mer är positivt i Guif? Inte mycket. Jag inser att det låter hårt, men Ekman och Lennernäs gjorde tillsammans över 150 mål förra säsongen och assisterade till över 100. Guif har knappt ersatt de spelarna.

Slutord

Allt annat än negativt kval får ses som en positiv överraskning när det gäller årets Guif. Visst, Zoran har trollat förr och kan göra det igen, men kan han och laget få ordning på lägstanivån? Lyckas de med det så är mycket vunnet. Och Marko Roganovic får absolut inte gå sönder.

Övergångar

In: Jesper Nielsen (Aalborg Håndbold, Danmark), Isak Borg (IFK Skövde), Oskar Andreasson (Täby HBK), Zeb Bjerneld (Uppsala HK), Vilhelm Conrad (uppflyttad), Milorad Bakic (HC Lovcen Cetinje, Montenegro).

Ut: Johan Palm (klubb ej klar), Pavle Karacic (IF Hallby), Robin Granlund (klubb ej klar), Marcus Ekman (Kristiansand Topphåndball, Norge), Marcus Lennernäs (Hammarby).