Handbollsligan dam 2023-24: Skuru IK:s status – succé med Bjärrenholt på mittnio?

Alexandra Bjärrenholt. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2023–24 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga tolv lag i Handbollsligan dam. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Förra säsongen låg Amelia Lundbäck bakom det mesta i anfallsväg för Skuru. 97 mål och 65 assist av en spelare som nu har tagit sitt pick och pack och flyttat till Rumänien. Vem ska ersätta henne? Jag kan inte se någon annan spelare i dagsläget än Alexandra Bjärrenholt. Det kan mycket väl visa sig bli ett perfekt drag för Skuru, men då vill det till att spelarna runtomkring henne tar kliv jämfört med förra säsongen. I så fall kan Skuru ta sig tillbaka till final igen.

Hur tog sig Skuru IK hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Skuru IK.

Utropstecken: 

Josephine Nordström: En otrolig bra säsong av den danska målvakten, som bara blev bättre efter flytten från Skövde. Inte särskilt spektakulär utan duktig på att stå rätt, vilket 146 räddningar på 14 matcher och totalt 35 i räddningsprocent vittnar om. Med henne med i fler matcher hade Skuru definitivt tagit fler tvåpoängare.

Skurus Josephine Nordström. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

Utvecklingen på flera spelare: Jennifer Johansson, Clara Bergsten, Isabel van Kerkvoorde, Kaja Stojilkovic, Felicia Palm Robertsson…Listan kan göras lång på Skuruspelare som utvecklades i rätt riktning förra året.

Magnus Oscarsson Söder & Calle Tagesson: Ovan nämnda utveckling beror naturligtvis främst på spelarna själva, men tränarduon Oscarsson Söder/Tagesson har ett track record av att göra spelare, och lag för den delen, bättre.

Magnus Oscarsson Söder tränar Skuru. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Frågetecken:Spelet utan Bjärrenholt: Alexandra Bjärrenholt missade ett helt gäng matcher förra säsongen och då slet Skuru rejält. Det hade alla lag i serien (utöver Sävehof) också gjort, men nu är det ju så att Bjärrenholt spelar i Skuru och därför behöver de hitta ett sätt att kunna leverera även utan henne i spel. Det gjorde Skuru aldrig riktigt förra säsongen.

Stabiliteten sjönk: Skuru har varit otroligt stabila under de senaste säsongerna, men det förändrades förra säsongen. De både kryssade och förlorade matcher på ett sätt de inte gjort tidigare och naturligtvis handlar det mycket om att de delvis fick bygga om laget förra säsongen och att Bjärrenholt saknades i flera matcher. Men faktum är att Skuru inte var så pålitligt som vi vant oss vid.

Förväntade nyckelfigurer 2023-24

Rebecca Nilsson: När Rebecca Nilsson lämnade Skuru för spel i Bundesliga och Metzingen gjorde hon det som seriens klart bästa målvakt. 40 i räddningsprocent och stor guldmakare för Skuru. Nu är Nilsson tillbaka och hon kommer så klart att vara en av seriens bästa från start.

Jennifer Johansson: Här hade det lika väl kunnat stå Clara Bergsten, för båda kantspelarna är riktigt bra och toppspelare i serien. Nu valde jag Johansson eftersom jag tycker att hennes utveckling förra säsongen var enorm, något hon även visade i landslaget där hon var totalt orädd. Det skulle förvåna mig om inte vänstersexan är ännu bättre i år.

Skurus Jennifer Johansson. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN.

Ellen Voutilainen: 20 utvisningar är naturligtvis helt för många (bara Kristianstads Maja Hedberg hade fler) men om vi bortser från det var den finska landslagsspelaren riktigt bra förra året. Lagkaptenen var och är en pålitlig pjäs för ledarduon och kommer vara så även i år.

Ellen Voutilainen, Skuru IK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Förväntad MVP 2023-24:

Alexandra Bjärrenholt: Det är svårt att placera någon annan spelare här när det kommer till Skuru. Bjärrenholt har varit lagets genomgående bästa spelare nu under sex-sju säsonger och jag räknar med att den trenden fortsätter i år. Kan spela överallt, är otroligt smart och ser aldrig ut att stagnera.

Förväntat genombrott 2023-24:

Isabel van Kerkvoorde: 40 mål och 15 assist blev det förra säsongen, hennes första i serien. Det tycker jag är bra jobbat, framförallt eftersom högernian blev bättre ju längre säsongen led. Bästa matchen gjorde hon mot Sävehof i slutspelet och det säger mycket om vilken kvalitet som finns i henne. Jag tror att van Kerkvoorde dubblar både mål- och assistskörd i år.

Skurus Isabel van Kerkvoorde. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

Nytt ansikte att lära känna:

Carolina Ingesson: Tillbaka i klubben där hon gjorde sin seniordebut. Kommer vara tvåa på vänstersex bakom givna Jennifer Johansson, men i Ingesson får Skuru en spelare som kan klubben, kan serien och säkert kan gå in och leverera när hon väl får chansen.

Kommer Skuru IK klara av att…

Fortsätta att utveckla spelare i samma takt? Det tror jag. Johansson, Bergsten, van Kerkvoorde, Stojilkovic, Palm Robertsson med flera har alla ännu mer spel i sig. Att samtliga skulle bli oerhört mycket bättre i år är kanske att ha lite väl högt ställda förväntningar, men jag räknar kallt med att åtminstone hälften i den skaran kommer ta ett par rejäla kliv upp i år.

Ersätta Amelia Lundbäck på ett bra sätt? Om Bjärrenholt spelar mittnia och van Kerkvoorde och Palm Robertsson utvecklas fint på högernio, då är svaret ja. Om inte, så är svaret nej. Väldigt mycket hänger på Bjärrenholt och det säger jag trots att jag tror att Stojilkovic har potential att bli en bra Handbollsligan-spelare. Dessutom kan Voutilainen spela på positionen, så helt tunt är det ju inte.

För att säsongen 2023-24 ska bli en framgång måste Skuru IK: 

Nå semifinal: Sävehof är given etta, men där bakom lär Önnered, H65 och Skuru slåss om övriga tre platser i toppen. Därför känns semifinal som en framgång för Skuru och allt sämre än det ett misslyckande. Så enkelt är det och det tror jag att Oscarsson Söder skriver under på.

Slutord

Det finns gott om kvalitet i Skuru och jag tror att förra säsongen var ett mellanår för Skuru. I år är de tillbaka på en högre nivå, även om de naturligtvis inte kommer att nå guldsäsongens toppar. Men å andra sidan är en startsjua med Nilsson, Johansson, Nielsen, Bergsten, Voutilainen, Bjärrenholt och van Kerkvoorde kanske den näst starkaste i Handbollsligan efter Sävehofs dito.

Övergångar

In: Rebecca Nilsson (Metzingen, Tyskland), Ellie Hammarström (uppflyttad), Hanna Lundvall (uppflyttad), Michelle Holgersson (Lödde Vikings), Carolina Ingesson (VästeråsIrsta)

Ut: Elin Åkesson (HK Aranäs), Alva Persson (HK Aranäs), Amelia Lundbäck (Baia Mare, Rumänien), Josephine Nordström (Byåsen, Norge)