Handbollsligan dam 2023-24: IF Hallby:s status – utvecklar de sitt spel?

Elin Johansson. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2023–24 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga tolv lag i Handbollsligan dam. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Hallby klarade sig kvar i serien förra säsongen och i ärlighetens namn var de aldrig illa ute. En stabil säsong av en nykomling som verkligen inte bad om ursäkt. Nu väntar ett tufft andraår där konkurrenterna underifrån blivit bättre samtidigt som Hallby jobbar vidare med kontinuitet på plan och utanför. Jag skulle inte bli förvånad om Hallby slutar i ingenmansland i år igen.

Hur tog sig IF Hallby hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för IF Hallby.

Utropstecken: 

Emma Wahlström: Det kändes givet på förhand att Wahlström, som varit så dominant i Allsvenskan, skulle bli lagets bästa och viktigaste spelare även i SHE. Och precis så blev det. 96 mål och 65 assist var i särklass i den interna statistiken. Inte oäven bakåt heller och sanslöst viktig för Jönköpingslaget.

Emma Wahlström.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Respektlösheten: Hallby brydde sig inte riktigt om vilket lag de mötte, de gjorde sin grej oavsett om de ställdes mot Heid eller Sävehof. Ibland gick det sådär (25–27 hemma mot Heid) och ibland gick det strålande (37–31 hemma mot H65 Höör). Oavsett var det befriande att de vågade spela så respektlöst.

Högstanivån: Slår man H65 Höör, visserligen ett skadedrabbat lag, då bor det en hög högstanivå i laget. Besegrar man även Önnered och kryssar två gånger om mot Skuru, då råder det inga tvivel om vilken kvalitet det finns i laget.

Frågetecken:Brist på plan b: När det offensiva försvarsspelet inte riktigt fick träff, då hade Hallby det ofta jobbigt. Jag är säker på att där fanns en plan b, så pass skickliga är ledarstaben i laget, men det är snarare så att plan b inte var tillräckligt bra eller utslagsgivande. Där har Hallby något att jobba med för att hålla sig kvar i serien ytterligare en säsong.

Bredden: Föga överraskande var Hallby ett av de lag som hade det tuffast när startuppställningen vilades. Det är inte så konstigt med tanke på att de var nykomling förra säsongen, och ingen skuld ska läggas på spelarna själva. Det är ett stort steg från Allsvenskan till SHE och det tar tid att vänja sig.

Förväntade nyckelfigurer 2023-24

Elin Johansson: Bortsett från de tolv utvisningarna (klart flest i Hallby och några för mycket) var Johansson suverän förra säsongen. Näst flest mål och näst flest assist i laget säger det mesta. Lär bli minst lika viktig i år, 26-åringen har både rutin och skicklighet.

Isa Franzén: En duktig mittsexa som bidrar i båda ändar av planen. Franzén är en perfekt spelare i Joachim Löfstedts lagbygge och min gissning är att hon kommer att vara ännu bättre den här säsongen.

Isa Franzén.
Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Hanna Wedenby: Lagets mest namnstarka nyförvärv förra säsongen (kom från Heid) gjorde en stabil säsong. 52 mål och 44 assist är inte illa pinkat, men Wedenby kan mer än så och det tror jag att hon kommer att visa i år. Kan Wedenby, Wahlström, Johansson, Elsa Helle och de andra hitta ett ännu bättre samarbete på nio meter – då är Hallby riktigt bra.

Förväntad MVP 2023-24:

Emma Wahlström: Ett givet val i år igen. Wahlström ÄR lagets bästa spelare, om det råder det inga tvivel. Duktig på det mesta och förmodligen redo för att spela i en större klubb, men jag tycker det är klokt av Wahlström att stanna i Hallby åtminstone en säsong till – i Hallby är hon förstavalet och det är det inte säkert att hon blir i en större klubb. Ersättare till Elma Örtemark i Skövde om ett år?

Förväntat genombrott 2023-24:

Nora Edin: Spelade bara elva matcher förra säsongen och inte blev det mycket speltid heller, men det är en spännande vänstersexa som med sin längd ger lite Jonas Källman-vibbar. Kommer säkert att ta mer plats i år och kan bli ett utropstecken på vänsterkanten.

Nytt ansikte att lära känna:

Linnea Sundholm: Sundholm ja, med gedigen SHE-erfarenhet från Skara, har nu lämnat för spel i Hallby. Tvåa på positionen bakom Ewelina Ström förra säsongen, men nu förmodligen förstavalet i Hallby. Jag tror på en stark säsong av Sundholm.

Linnea Sundholm i Skara. Foto: Viktor Ljungström / BILDBYRÅN.

Kommer IF Hallby klara av att…

Hantera en förmodat tuff andrasäsong? Förra säsongen slutade Hallby tia, med Kristianstad och Heid bakom sig. Istället för Heid har Aranäs tagit plats i Handbollsligan och de kommer att vara betydligt bättre. Kristianstad kommer också att vara bättre i år och därför är det press på Hallby att leverera för att undvika nedflyttning. Men Hallby jobbar vidare både metodiskt och med kontinuitet, det bör löna sig i längden.

Hitta starkare alternativ till det offensiva försvarsspelet? Det tror jag är en direkt nödvändighet, för nu har lagen lärt sig mer om hur Hallby helst vill spela försvar. Då blir det oerhört viktigt att de har andra lösningar att ta till.

För att säsongen 2023-24 ska bli en framgång måste IF Hallby: 

Undvika nedflyttning: Det är svårt att begära mer av ett Hallby som faktiskt överpresterade förra säsongen när de slutade tia. Som redan nämnt blir det ännu tuffare i år eftersom det inte finns något Heid i serien i år, men jag tror att Hallby klarar sig kvar ändå.

Slutord

I år är det lätt att placera Hallby sist i serien, men jag tror att de kommer att överraska. Igen. Trygghet, kontinuitet, lagspel och häftigt försvarsspel karaktäriserar detta Hallby och det kan räcka långt. Inte till slutspel, men för Hallby vore det stort om de kan hålla sig kvar ett år till.

Övergångar

In: Linnea Sundholm (Skara HF), Andelina Simic (uppflyttad), Lisa Wretling (uppflyttad), Sophie Johansson (uppflyttad), Ellen Holmgren (uppflyttad)

Ut: Andrea Litstrand (klubb ej klar)