Handbollsligan 2022–23: IFK Skövdes status – omstart med nya stjärnor?

Daniel Ekman, IFK Skövde. Foto: Viktor Ljungström

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Det har skrivits spaltmeter om att förra säsongen var ”sista chansen” för IFK Skövde att ta ett SM-guld och då givetvis åsyftandes det faktum att flera av stjärnorna skulle lämna efter säsongen. Nu bygger sportchef Nyström och huvudtränare Signell ett till stora delar nytt lag, som givetvis siktar på att fortsatt vara ett topplag. Pressen att ta SM-guld har minskat, men Skövde har fortfarande en bredd trupp, om än lite mindre spetsig.

Hur tog sig IFK Skövde hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för IFK Skövde.

Utropstecken:

Matias Helt Jepsen: Seriens bästa mittnia efter Skipagötu gjorde sin bästa säsong i IFK Skövde, vilket också blev hans sista. När Skövde behövde någon att sätta upp ett bra anfall fanns Helt Jepsen där. När Skövde behövde någon som kunde göra ett enkelt mål fanns Helt Jepsen där. När Skövde behövde någon som kunde göra det lilla extra fanns givetvis Helt Jepsen där. Även om Daniel Ekman är en bra ersättare kommer Helt Jepsen att saknas något enormt.

Matias Helt Jepsen.
Foto: Tobias Andersson / BILDBYRÅN

Jack Thurin: Apropå saknad – Jack Thurin spelar heller inte i Skövde i år. Och ett tag fanns det oro kring huruvida högernian skulle kunna spela förra säsongen efter den knäskada han ådrog sig i en av finalerna mot IK Sävehof säsongen 2020–21. Men Thurin tog sig tillbaka och var precis sådär överjävligt bra som nästan bara han kan vara i Handbollsligan.

Jack Thurin. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Högstanivån: Fabian Norsten, Viktor Hallén, Dan Beck Hansen, Fredrik Mossestad, Bjarni Valdimarsson, Matias Helt Jepsen och Jack Thurin är en rätt stark startsjua. När det här gänget fick ihop det, kombinerat med stabila inhopp av bland andra Kristian Svensson och Adam Ljungqvist var IFK Skövde kanske till och med seriens bästa lag och kanske även det lag med högst toppar.

Frågetecken:

Byten anfall-försvar: Skövde ville helst byta ut såväl Jack Thurin som Matias Helt Jepsen när det var dags för försvarsspel och det höll givetvis inte i längden. Jag är övertygad om att en anledning till varför Ystads IF tog SM-guld och inte Skövde var att YIF hade ett färre byte än IFK hade.

Bäst när det gäller: Två säsonger i rad har IFK Skövde tagit sig till final och två år i rad har det blivit silver. För få av stjärnorna, och även laget som helhet, kom upp i normal nivå under finalserien mot YIF.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Henrik Signell: ”Sigge” har gjort ett fint jobb sedan han kom till klubben inför förra säsongen och final två år i rad är så klart starka papper. I år ställs Signell dock inför en större utmaning. Vill man vara lite elak kan man säga att mästartränaren från IK Sävehof kom till Jonas Willes dukade bord inför sin första säsong och kunde sedan bygga vidare med ett gäng högkvalitativa spelare. Nu har majoriteten av stjärnorna lämnat och det gäller därför för Signell att få ihop ett nytt topplag. Det är jag helt övertygad om att han lyckas med.

Henrik Signell, IFK Skövde.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Bjarni Valdimarsson: Otroligt fin säsong förra året av islänningen som visade att han är ett kraftpaket när han får vara skadefri en längre tid. I år kommer det att läggas ännu mer ansvar på vänsternian och det ska bli oerhört intressant att se om han lever upp till det.

Bjarni Valdimarsson, IFK Skövde.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Jonas Samuelsson: Efter flera år i Danmark och otroliga framgångar med framförallt Aalborg har Jonas Samuelsson flyttat hem till Skövde igen. Han kommer hem med en tung meritlista och en förmodat rätt pigg kropp då han inte varit förstavalet på högersex i världslaget Aalborg. Bör vara en av seriens bästa högersexor.

Förväntad MVP 2022–23:

Daniel Ekman: Mittnian tog flera kliv i sin utveckling under åren i HK Malmö och hade det inte varit för alla skador hade Ekman förmodligen varit ännu bättre vid det här laget. Nu ska han ersätta Helt Jepsen och det blir naturligtvis inte helt lätt, men det är svårt att hitta bättre mittnior i Handbollsligan än Daniel Ekman och här har Skövde gjort en fin värvning.

Förväntat genombrott 2022–23:

Adam Ljungquist: Fick en hel del speltid under förra säsongen och visade direkt att det är både kvicka fötter och beslutsfattande i honom. I år borde speltiden öka då konkurrensen på niometer har minskat. Kanske kan Ljungquist ta ytterligare kliv och bli IFK Skövdes första inhoppare på niometer. Potentialen finns för en fin säsong.

Skövdes Adam Ljungquist under final ett i Handbollsligan mellan Skövde och Ystad IF den 19 maj 2022 i Arena Skövde.
Foto: Viktor Ljungström / BILDBYRÅN

Nytt ansikte att lära känna:

Jonas Burud: En doldis i Sverige, men en välkänd spelare i Norge och i den franska ligan där han gjort bra ifrån sig. Nu ska Burud ersätta Jack Thurin och även om skottet inte är lika vasst som sin föregångares på högernio kan norrmannen istället erbjuda Skövde större mångsidighet, såväl i det offensiva som i det defensiva spelet. Kan Uffe Nyström ha gjort det igen och hittat en guldklimp? Det finns en del som talar för det.

Jonas Burud, IFK Skövde.
Foto: Viktor Ljungström

Kommer IFK Skövde klara av att…

Bygga ett nytt topplag direkt? Ja, det tror jag. Men inte nödvändigtvis för att de har ett så in i helvete bra lag, utan kanske minst lika mycket på grund av att konkurrenterna underifrån inte har blivit särskilt mycket bättre. Så Skövde borde kunna sluta fyra i serien, men jag har svårt att se att de rör på IFK Kristianstad, IK Sävehof eller Ystads IF.

Göra de enkla målen? Knappast i samma utsträckning som tidigare. Då kunde Helt Jepsen eller Thurin göra det själva, alternativt hitta in till Dan Beck Hansen på linjen. Nu är tvåan, fyran och femman i interna skytteligan inte kvar längre.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste IFK Skövde:Nå semifinal: Det är svårt att kräva mer av ett lag som tappat fler stjärnor än någon av toppkonkurrenterna. IFK Kristianstad, IK Sävehof och Ystads IF är samtliga bättre än IFK Skövde, men jag svårt att se vilka lag underifrån som ska kunna hota Skövde i en kvartsfinal. Naturligt borde vara att Skövde tar sig till semifinal på ett komfortabelt sätt, men att de inte har mycket att sätta emot där oavsett vilket av de tre ovanstående lagen som väntar.

Få ”egen” spelare att slå igenom: Ulf Nyström har haft en otrolig träffsäkerhet med sina värvningar där han visat sig vara en av seriens bästa sportchefer. Men Skövde har inte, bortsett från Jack Thurin, fått någon egen spelare att på allvar blomma ut och bli en toppspelare i serien. Bröderna Ljungquist har båda potentialen och varför inte William Elovson?

Slutord

Det går inte annat än att imponeras av den resa IFK Skövde gjort som klubb de senaste åren. Från att ha krigat för att hålla sig kvar i Handbollsligan till att vara ett stabilt topplag. Men de har varit topplag med en i stort sett identisk trupp – nu försvinner fyra direkta nyckelspelare i Norsten, Helt Jepsen, Thurin och Beck Hansen. Även om Nyström skulle träffat helt rätt med värvningarna och Signell får ihop laget perfekt tror jag inte att det räcker mer än till semifinal. Och mer går väl inte att kräva av det här laget?

Övergångar

In: Jonas Samuelsson (Ålborg Håndbold, Danmark), Daniel Ekman (HK Malmö), Jonas Burud (JS Cherbourg, Frankrike), Markus Sjöbrink (Pfadi Winterthür, Schweiz, anslöt i februari), Milan Bomastar (Ademar Leon, Spanien)

Ut: Adam Samuelsson (slutar), Jack Thurin (Porto, Portugal), Matias Helt Jepsen (IFK Kristianstad), Dan Beck Hansen (TTH Holstebro, Danmark), Daniel Björk (HK Drott Halmstad), Fabian Norsten (Gummersbach, Tyskland)