Handbollsligan 2022–23: Hammarbys status – trollar Fahlgren på nytt?

Patrik Fahlgren, Hammarby. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Tillbaka i Handbollsligan efter några säsonger i Allsvenskan. Identisk (nästintill) trupp som i Allsvenskan och då kunde väl förväntningarna inte vara högre ställda än att Bajen skulle hålla sig kvar i serien. Det blev slutspel redan första säsongen tillbaka, inte enbart genom ett hemmastöd som få lag i serien kan mäta sig med, utan tack vare en skicklig tränare och flera spetsspelare. I år är den stora frågan om Hammarby kan följa upp succén med en bättre trupp. Jag vet att åtminstone jag har slutat tvivla.

Hur tog sig Hammarby IF hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Hammarby IF.

Utropstecken:

Patrik Fahlgren: Otroligt imponerande hur ”Falle” fick ihop ett till stora delar anonymt lag, som dessutom var nästintill identiskt med det lag som spelade Allsvenskan säsongen innan, till att bli ett givet slutspelslag. Hatten av!

Martin Dolk: Seriens bästa vänstersexa och en av seriens bästa mittnior i ett och samma paket. Kan göra det mesta på en handbollsplan och verkar helt strunta i att han är betydligt mindre än majoriteten av spelarna han ställs mot. Klass rakt igenom förra säsongen från spelaren som bar (och bär) Bajen på sina axlar.

Martin Dolk, Hammarby IF HF. Foto: Bildbyrån

Förmågan att vinna jämna matcher: Hammarbys plus-minus-statistik efter att grundserien var färdigspelad var +1. Det säger det mesta om Bajens förmåga att vinna tajta matcher. Den förmågan behöver de ha med sig även i år om laget ska lyfta ytterligare.

Frågetecken:

Bredden: Hammarby har en stark startsjua, men där bakom varierar prestationerna betydligt mer. Missförstå mig inte, det finns flera talangfulla spelare som på sikt kan bli stabila spelare i Handbollsligan. Men när Bajen förlorade förra säsongen handlade det oftast om att stjärnorna inte hade dagen. Och hade de inte dagen var Hammarby mer eller mindre chanslöst. Så kan det inte se ut i år.

Försvarsspelet: När det stämmer för Bajen är försvarsspelet en stor tillgång, men det gjorde dessvärre inte det tillräckligt ofta under säsongen 2021-22. 734 mål insläppta var överlägset flest av alla slutspelslag.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Hayder Al-khafadji: Stundtals riktigt vass förra säsongen. Spektakulära räddningar har han alltid kunnat göra och fina utkast har han alltid haft, men ifjol höjde målvakten sin lägstanivå och agerade matchvinnare för sitt Hammarby flera gånger om.

Hayder Al-Khafadji, Hammarby.
Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Gustav Davidsson: Senast Davidsson spelade i Handbollsligan (innan förra säsongen) var han valpig påläggskalv i IK Sävehof. Nu, efter några år i Allsvenskan, har den Åhus-bördige vänsternian tagit enorma kliv. Kan det mesta, går att använda i de flesta roller både defensivt och offensivt. En riktig klippa att ha i sitt lag.

Gustav Davidsson. Foto (arkiv): Kenta Jönsson/Bildbyrån.

Alexander Morsten: Hammarby hade sina problem bakåt förra säsongen men i och med Morstens återkomst kommer mycket av det vara löst. Har samlat på sig en hel del rutin, men även skicklighet, under sina år i Danmark (och korta tid i Frankrike). Kommer att bli en enorm tillgång för Bajen och mittsexradarparet han bildar med Kevin Johansson Eggan håller hög klass i Handbollsligan.

Förväntad MVP 2022–23:

Martin Dolk: Om Dolk var viktig förra säsongen kommer han att bli ännu mer betydelsefull i år. Varför? Tanken är att Bajen ska ytterligare kliv i år för att inte behöva kriga in i det sista för att nå slutspel och ska de lyckas med den målsättningen behöver ”Dolken” verkligen prestera match ut, match in.

Förväntat genombrott 2022–23:

Edwin Aspenbäck: Den storväxta högernian fick ett minigenombrott redan under förra säsongen under hans utlåning från Elverum. Nu höjs förväntningarna på 21-åringen, som kommer behöva höja sin lägstanivå för att hans namn ska nämnas i diskussioner kring seriens vassaste högernior. Jag tror på ett kanonår för Guldkrokenfostrade Aspenbäck.

Edwin Aspenbäck. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Nytt ansikte att lära känna:

Richard Lindström: Men Aspenbäcks konkurrens på högernio ökar i år då Hammarby har värvat in ytterligare en storväxt högernia. Richard Lindström är tämligen anonym hemma i Sverige, men i Norge har han skapat sig ett namn genom sitt fina skott. I duon Aspenbäck/Lindström har Hammarby ett par på högernio som kan bli en succé.

Richard Lindström. Foto: Hammarby IF.

Kommer Hammarby IF klara av att…

Följa upp succén förra säsongen med ett ännu bättre år? Jag tror att Hammarby kommer att vara bättre i år. Patrik Fahlgren har visat att han är skicklig på att få ut max av sina spelare och i år har truppen blivit lite skarpare (och bredare). Därför bör Bajen vara bättre i år, sen om det räcker till en högre slutplacering återstår att se.

Avgöra matcher tidigare? För deras egen skull vore det ju kanon. Förra säsongen var det mängder av matcher som avgjordes lite väl sent, sett med Bajenögon. Det innebar att Dolk, Davidsson och de andra stjärnorna slet hårt och inte fick välbehövlig vila sista tio. Ska Hammarby hålla längre i år behöver de bli bättre på att döda matcherna 10-15 minuter in på andra halvlek och på så sätt spara sina stjärnor.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste Hammarby:Gå till slutspel och vinna en eller två matcher där: Det är svårt att kräva mer än så av ett lag som trots allt bara gör sin andra säsong på raken i Handbollsligan. Kan Hammarby nå kvartsfinal och på allvar skaka en av de stora drakarna där så får säsongen anses vara en stor framgång.

Se stor utveckling i spelare som Aspenbäck och Sanderhem: Hammarby vill vara en kubb där unga spelare får chansen, utvecklas och kan flytta vidare. Spelarbudgeten är knappast särskilt stor och därför bygger hela grejen på utveckling. Spelarna som har störst potential är Edwin Aspenbäck och Robin Sanderhem och där finns det mycket att hämta om Hammarby spelar sina kort rätt. Aspenbäck hade en stor roll redan förra året, men kan ännu mer. Sanderhem spelade inte lika mycket men har mycket spel i sig.

Slutord

Klubben mår bra, kloka människor med Bajenhjärta sliter för att få fram ett nytt topplag och på tränarbänken sitter Patrik Fahlgren, en mycket klok och taktiskt driven ledare. Dessutom finns det spetsspelare som Martin Dolk och Gustav Davidsson på truppen. Ni ser, jag väljer att fokusera på det positiva i Hammarby, vilket för några år sedan var en svår utmaning. Hammarby är tillbaka i Handbollsligan för att stanna, nu ska det bli intressant att se om de kan ta nya kliv.

Övergångar

In: Oliver Wigmark (Redbergslids IK), Richard Lindström (ØIF Arendal, Norge), Mattias Windahl (IFK Kristianstad), Nils Pettersson (HK Malmö), Alexander Morsten (Limoges, Frankrike)

Ut: Helge Freiman (slutar), Nicklas Andreasson (Pallomano Pressano, Italien)