Handbollsligan 2022–23: Eskilstuna Guifs status – håller Zorans profetia?

Zoran Roganovic, Guif. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

I år ska Guif vara som bäst och få ut som mest av den spelartrupp som Zoran Roganovic jobbat med under sina år i klubben. Roganovic har lagt ner ett stort jobb, vilket också har gett utdelning, men i år innebär hans ord om den här säsongen att Guif har lite mer press på sig. Kan spelarna hantera det?

Hur tog sig Eskilstuna Guif hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Eskilstuna Guif.

Utropstecken:

Daniel Freyr Andrésson: Det var knappast förvånande att Guif inte lyckades behålla sin isländska guldklimp. Däremot är det en tuff smäll för svensk handboll att han hellre spelar i danska Lemvig än i Handbollsligan. Nåväl, Andrésson har blivit bättre varje år i Guif och så var det även förra säsongen. Det var knappast hans fel att Guif släppte in en jäkla massa mål.

Daniel Freyr Andrésson, Eskilstuna Guif. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Kantspelet: Mattias Zachrisson har gjort ett bra jobb med kantspelarna i Guif. Innan den före detta landslagsspelarens inträde i Guif hade kantspelarna det tufft med målskyttet. Efter det har det lossnat rejält och faktum är att förstavalen Fredrik Gustavsson och Pavle Karacic båda briljerade förra säsongen. Endast två vänstersexor gjorde fler mål än Gustavsson och bland högersexor var Karacic sjunde bästa målskytt i serien.

Eric Persson: Skadad en del förra året, vilket naturligtvis påverkade Guifs prestationer. Men när högernian var i form var han riktigt bra. Kraftfull, skjuter hårt som en häst sparkar och dessutom en härlig attityd.

Erik Persson. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Frågetecken:

Försvarsspelet: 774 mål insläppta är svårt att förhålla sig till när man inte har något att jämföra med. Men om jag säger att IFK Ystad släppte in 754 och de tog elva poäng färre än Guif är det lite lättare att förstå precis hur svagt Guifs försvarsspel egentligen var. Endast Redbergslid släppte in fler mål och det är naturligtvis inte bra nog. Inför förra säsongen skrev jag om Guifs dynamiska försvarsspel men av det syntes inte mycket 2021-22.

Lägstanivån: Den är inte hög nog. Så enkelt är det. Det tror jag Zoran Roganovic är den förste att erkänna.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Marko Roganovic: Kommer att få en större roll i år om inte nye målvakten Spikic (mer om honom senare) visar sig vara ett fynd (vilket han mycket väl kan vara), Roganovic visade sin potential förra säsongen, men det finns mycket mer att ge.

Marko Roganovic.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN.

Eric Persson: Guifs bästa spelare rent individuellt. Kan göra de enkla målen och det lär Guif behöva eftersom jag har svårt att se att försvarsspelet blir särskilt mycket bättre i år. Ska Guif vinna matcher behöver de ösa in mål och där blir Persson en nyckel med sin stenkastararm.

Zoran Roganovic: Jag är full av beundran för det jobb Zoran Roganovic har lagt ner i Guif. Legendaren har nästintill räddat Guif, som såg ut att vara helt utan riktning under en period. Med Roganovic på tränarbänken har Guif sett betydligt bättre ut och framförallt har han en förmåga att utveckla spelare. Ska Guif lyckas i år vill det till att Roganovic fortsätter på den inslagna vägen.

Förväntad MVP 2022–23:

Marcus Ekman: Jag utsåg honom till lagets MVP inför förra säsongen och jag gör bannemig det igen. Så dålig fantasi har jag. Efter skadehelvetet var Ekman tillbaka på allvar förra säsongen och efter att han skakat av sig ringrosten var det den vanlige Ekman igen. I år tror jag att han har ännu mer att ge och det kommer att visa sig i målprotokoll, assistliga och även de där delarna som inte syns i statistiken.

Marcus Ekman, Guif.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Förväntat genombrott 2022–23:

Elias Hall: I konkurrens med flera andra skånska klubbar lyckades HK Malmö locka till sig målmaskinen Elias Hall. Men Malmö verkade aldrig riktigt ha en plan för högernian, som tröttnade och istället lyssnade till lockropen från Eskilstuna och en viss Roganovic. 39 mål gjorde ynglingen förra säsongen och med ytterligare en försäsong i kroppen tror jag att Hall kommer att bli ett mycket starkt komplement till Eric Persson i år.

Elias Hall, Guif.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Nytt ansikte att lära känna:

Matija Spikic: Jag ska erkänna rakt av att jag inte vet mycket om Spikic. Guifs förhoppning är naturligtvis att han ska Spika igen (förlåt). Visst, han har lirat i AIK tidigare, men då utan att göra mycket väsen av sig. Men Roganovic har så klart bra koll på honom och kanske kan Spikic visa sig vara ännu vassare än sin isländske föregångare.

Kommer Eskilstuna Guif klara av att…

Ta nästa kliv som Roganovic utlovat? Planen har varit att Guif ska explodera i år, det har Roganovic uttryckt vid flera tillfällen. Men kommer de verkligen att klara av det? Truppen är fortfarande relativt tunn och det svajiga försvaret har inte riktigt förstärkts. Men förhoppningen är naturligtvis att den fina utveckligen som flera spelare haft sedan Roganovic tog över som tränare fortätter. Men det krävs att flera spelare tar rejäla kliv för att Guif ska lyfta ytterligare.

Få ordning på försvarsspelet? Nej, det tror jag inte att de kommer att få. I så fall krävs det något utöver det vanliga. Men det finns egentligen ingenting som tyder på att Guifs försvarsspel kommer att vara bättre i år.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste Guif:Gå till slutspel: Förra säsongen sa jag att det vore en framgång om Guif klarade sig kvar utan kval och med tre poäng till godo till negativt kvalspel blev det så. I år tycker jag att vi ska kunna ställa högre krav på Guif. Missar de slutspel är det en misslyckad säsong, så enkelt är det. Framförallt när en del konkurrenter till synes har försvagats.

Slutord

Förra året behövde Guif vänja sig vid att inte ha seriens bästa spelare i sitt lag. Nu har Eskilstunaklubben redan gjort en säsong utan Eric Johansson och under försäsongen har de kunnat bygga vidare på sitt spel utan en tydlig stjärna (även om Eric Persson är så nära man kan komma). Trots det lär Guif få kriga för att nå slutspel och sen blir det respass direkt i kvartsfinal.

Övergångar

In: Robin Granlund (Grankulla IFK, Finland), Matija Spikic (Kristiansand Topphåndball, Norge), Gustav Simonsson (uppflyttad)

Ut: Daniel Freyr Andrésson (Lemvig-Thyborøn Håndbold, Danmark), Aron Dagur Pálsson (klubb ej klar), Jesper Hedar (HK Eskil)