Handbollsligan 2022–23: Alingsås HK:s status – fortsätter den negativa trenden?

Mikael Franzén. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN
ANNONS

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Efter att ha varit det mest stabila laget inom svensk handboll i flera år har det inte sett lika stabilt ut de senaste åren för Alingsås HK. Semifinalplatser och finalplatser har bytts ut mot uttåg i kvartsfinal och dessutom ett spel i grundserien som inte har imponerat. Mikael Franzén är en mästerlig lagbyggare, men det känns som att AHK är inne i en negativ trend – en trend de behöver bryta.

Hur tog sig Alingsås HK hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Alingsås HK.

Utropstecken:

ANNONS

Daniel Blomgren: Lagets överlägset bästa spelare förra säsongen. Visst, Mathias Pedersen gjorde fler mål, men han tog betydligt fler avslut än Blomgren. När det gäller assist var Blomgren helt överlägsen och när han dessutom bidrog med ett stabilt försvarsspel blir det tydligt hur viktig vänsternian egentligen var för AHK.

Daniel Blomgren, Alingsås HK.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Mathias Pedersen: Kom till AHK efter att han öst in mål för Amo i Allsvenskan. Skulle dansken kunna leverera även på den högsta nivån? Det kunde han. Men däremot var effektiviteten inte alltid den bästa och heller inte beslutsfattandet. Men jag ska inte gnälla för mycket på honom, Pedersen var trots allt en av seriens bästa tvåvägsspelare förra säsongen.

Rickard Frisk: Efter flera fina år i Danmark flyttade Rickard Frisk ”hem” igen. Och vilken säsong han gjorde i Estrad. Flest räddningar av samtliga målvakter i grundserien, högt upp i både räddningsprocent och straffräddningar och givetvis etta i assistligan (tillsammans med Hayder Al-Khafadji). Klasspelare som fortfarande blir bättre.

Rickard Frisk, Alingsås HK.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Frågetecken:

Målskyttet från sex meter: Utvecklingen inom sporten går mot fler avslut från sex meter, oavsett om det kommer från kanter eller linjen. I Alingsås kom bästa sexmetersspelare på 22:a plats i skytteligan (Rasmus Thorbjörnsson). Tre placeringar bakom slutade Jesper Filén. Mittsex fick jag scrolla så långt ner i statistiken efter att jag fick ont i handen. Det här är ingen kritik mot varken Thorbjörnsson eller Filén utan snarare ett ifrågasättande gällande vad som har hänt med Alingsås kantspel och kontringsspel.

Helheten: AHK hade svårt att få till helheten förra säsongen. Var offensiven bra läckte det bakåt och om Frisk hade en kanondag kunde AHK knappt göra mål och bjöd istället på mängder av tekniska fel. Här har firma Franzén/Sandberg mycket att jobba med i ett visserligen ungt lag.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Mikael Franzén: Det är ingen hemlighet att Mikael Franzén under många år varit den tränare i Handbollsligan som fått ut mest av sitt lag. Dessutom har spelare verkligen utvecklats och blivit utlandsproffs på löpande band. Utvecklingen finns kvar och vi kan nog utgå ifrån att majoriteten av AHK:s spelare kommer att vara bättre i år än de var under den föregående säsongen, men resultaten AHK gör är nu rimliga utifrån spelartrupp. Inte mer, som vi har blivit bortskämda med tidigare. Nu behöver Franzén trolla igen för att AHK inte ska halka efter topplagen ännu mer.

Mikael Franzén. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Mathias Pedersen: I år måste Pedersen förmodligen vara ännu bättre. För även om AHK har förstärkt laget med en del intressanta spelare kommer motståndarlagen att lägga större fokus på dansken i år när Daniel Blomgren nu har flyttat vidare till Elverum.

Mathias Pedersen Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Max Granlund: 202 centimeter lång och med en skottarm utöver det vanliga. Nyförvärvet från finska Dicken kan verkligen skjuta och det tror jag att vi kommer att få se den här säsongen. Faktum är att 24-åringen kan bli en attraktion i Handbollsligan. Enda frågetecknet – klarar han att ställa om till Handbollsligans betydligt högre tempo?

Alingsås Max Granlund.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Förväntad MVP 2022–23:

Rickard Frisk: Jag har redan skrivit om Frisk och hans föregående säsong. Kan han vara bättre i år? Det tror jag och det förväntar jag mig. Han är så viktig för det här laget, inte bara för hans skicklighet när det kommer till att rädda skott utan för hans otroliga utkast och förmåga att snabbt få iväg bollen. Ska AHK närma sig topplagen behöver de få ordning på sitt kontringsspel och där är Frisk en nyckel.

Förväntat genombrott 2022–23:

Jonathan Sandberg: Visade i slutspelet mot IFK Kristianstad att han kan bli precis hur bra som helst. Avig, orädd och med ett fint genombrott är han en spelare som AHK kan ha stor nytta av i år. Kommer att konkurrera med Johan Nilsson och Adam Jöhnsson på högernio, men det skulle inte förvåna mig om Sandberg har blivit förstavalet på högernio en bit in på säsongen.

Jonathan Sandberg. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Nytt ansikte att lära känna:

Oscar Gentzel: Stundtals riktigt vass i HK Aranäs. Ser fortfarande lite valpig ut ibland, men högstanivån är grymt hög och under Mikael Franzéns vakande ögon kommer Gentzel att bli ännu bättre.

Alingsås Oscar Gentzel.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Kommer Alingsås HK klara av att…

Förnya sitt spel? Känslan är att Alingsås har varit lättläst och lite enformigt de senaste åren. Jag menar inte att de ska uppfinna elden, men något nytt måste hända i år för att AHK inte ska stagnera totalt. Förnya sitt spel kan ju innebära att hitta tillbaka till spelet där de tryckte som galningar på allt.

Närma sig topplagen? Nja, jag tror inte riktigt det. Visst, IFK Skövde kommer att vara sämre i år, men ändå bättre än Alingsås. Övriga tre topplag kommer förmodligen dra ifrån Alingsås ännu mer. Däremot tror jag inte att AHK behöver känna sig hotade vad gäller lagen underifrån, bortsett från Hammarby.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste Alingsås:



Ta sig till semifinal: Det har blivit några kvartsfinalplatser för mycket. Visst, åker Alingsås ut mot ett av IK Sävehof, IFK Kristianstad, Ystads IF eller IFK Skövde är det inte fy skam. Men AHK gick ju tidigare alltid till åtminstone semifinal och dit behöver de hitta tillbaka så fort som möjligt för att inta tappa i attraktionskraft jämfört med konkurrenterna.

Slutord

AHK är en stabil förening som gör mycket rätt. Och kanske vänder den negativa trenden i år – men den här truppen känns långt ifrån lika vass som tidigare årgångar då laget gick till minst semifinal. Ska det bli semifinal eller bättre i år krävs det nästan ett mirakel. Å andra sidan är Mikael Franzén den tränare i Handbollsligan som är mest sannolik att ordna ett mirakel, även om det i Franzéns bok inte finns några mirakel utan endast hårt och målmedvetet jobb.

Övergångar

In: Fredrik Hellgren (Tyresö Handboll, anslöt i februari), Gustav Jönne (HF Karlskrona), Oscar Gentzel (HK Aranäs), Adam Jöhnsson (Kungälvs HK), Anton Hagvall (Skjern, Danmark), Max Granlund (Dicken HF, Finland), Emil Holmberg Schatzl (uppflyttad), Albin Hägglund Junler (uppflyttad)

Ut: Samuel Lindberg (Redbergslids IK), William Andersson Moberg (IK Sävehof), Niclas Barud (slutar), Adam Svensson (Anderstorps SK), Elvir Kulic (IK Baltichov), Daniel Blomgren (Elverum Håndball, Norge), William Lundh (HK Malmö)