Alingsås klubbchef: ”Vi sökte inte EHF-cupen”

Alingsås HK. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Handbollskanalen skrev under tisdagen om att Alingsås HK nekats en plats i EHF-cupen – nu berättar AHK:s klubbchef Christer Mårtensson att klubben inte sökt uppgradering från Challenge Cup. – Vi sökte inte EHF-cupen utan väljer att spela Challenge Cup, säger Mårtensson till Handbollskanalen.

Under tisdagen kom beskedet vad gäller europeiskt deltagande för herrklubbarna från Handbollsligan. HK Malmö kommer att spela i EHF-cupen medan Alingsås HK kommer att spela i Challenge Cup. Handbollskanalen skrev då att AHK nekats plats i EHF-cupen, vilket klubbchefen Christer Mårtensson nu alltså dementerar.

– Vi hamnade i Challenge Cup i år och känner att det är en turnering som vi inte har spelat i tidigare där vi dessutom har chans att gå långt. Det är en av anledningarna.

– En annan anledning är att det är bra för svensk handboll om vi har deltagande i samtliga tre Europacuper, det gör att vi får rankingpoäng vilket kan innebära en fördel för de som ska spela nästa år.

Challenge Cup är en ganska bespottad turnering, men ändå vill ni spela där?

– Jag tycker att det är lite synd att det ryktet finns, min känsla är att det har blivit bättre kvalitet på turneringen de två senaste åren. Det kan däremot vara svårt att få ihop det ekonomiskt om vi möter lag som inte är lika intressanta för publiken. Någonstans behöver vi ändå intäkter om vi ska klara av kostnaderna. Där kan Challenge Cup bli ett minus – men det var det även i EHF-cupen förra året.

Den 16 juli är det dags för lottning och klubbchefen har klart för sig vad han vill ha för lag.

– Jag tror att vi kan gå en bit i turneringen, vi har verkligen chans till det.

– Vi får hålla tummarna att vi får bra och roligt motstånd som kan locka vår publik, även till bortamatcherna. Att åka till London och spela handboll vore väldigt udda, men kul. Ur publiksynpunkt vore även Halden, Drammen och Helsingfors bra alternativ. Det är svårare att få publik med sig om det är lag från Rumänien eller Ukraina.

Alingsås HK spikade nyligen truppen till den kommande säsongen när försvarsbjässen Fredrik Teern skrev nytt kontrakt. Nu har klubben 19 spelare i truppen.

– Vi tycker att vi har ett bättre lag kommande säsong, men vi ska få ihop det också. Vi har fått in tre väldigt spännande nyförvärv i Axel Franzén från IFK Skövde, Aron Dagur Pálsson från Island samt Daniel Blomgren från Önnereds HK. Blomgren rehabtränar just nu efter sin axeloperation, men förhoppningsvis är alla friska en bit in på säsongen och då har vi ett väldigt bra lag, avslutar Christer Mårtensson.