3 punkter efter att IFK Kristianstad tog sig till semifinal

Gustaf Banke. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Svängigt värre, svag avslutning av Hammarby och IK Sävehof storfavorit i semifinalen – här är Ola Selbys tre punkter efter att IFK Kristianstad besegrat Hammarby IF med 31–30 och tagit sig till semifinal.

Svängigt värre

Hammarby började bäst, åtminstone de första minuterna. Sen började de dra på sig utvisningar och IFK Kristianstad, anfört av Matias Helt Jepsen, var riktigt starkt i övertalsspelet. IFK hade i slutet av halvleken chansen att gå ifrån till en femmålsledning till 17–12, men brände och istället började Hammarby äta ikapp. Istället för stor ledning i paus så var ställningen efter 30 minuter 16–16. Och sen var det Hammarbys match under 20 minuter i andra halvlek innan det svängde igen.

Svag avslutning av Hammarby

För Hammarby avslutade nämligen matchen svagt. Tre mål under de tolv sista minuterna och det duger så klart inte när man ska spela sig till semifinal. Bajens fina sju mot sex, som var nära att vinna matchen åt laget, fungerade inte längre och istället kunde hemmalaget ta kommandot. Jag tror inte att det handlade om nervositet eller press, kanske inte ens om hemmapubliken, men kanske infann sig en viss tveksamhet i anfallsspelet och ett par smarta sekvenser av framförallt Emil Frend Öfors förstörde matchen och säsongen för Hammarby.

IK Sävehof storfavorit i semifinalen

Vilken fantastisk matchserie det här var. Fem underhållande och (åtminstone majoriteten) tajta matcher. IFK Kristianstads form har varit bättre än Hammarbys de senaste månaderna och kanske blev det avgörande till slut. Det och den stora erfarenhet som finns i det regerande mästarlagets trupp.

Nu väntar IK Sävehof i semifinal. Och även om Sävehof har ett Europaspel att tänka på ser jag Partillelaget som klar favorit i den matchserien. IFK kan säkert knipa en match eller kanske till och med två i Kristianstad, men Sävehof är helt enkelt bättre i år.