Skurus första poängtapp efter sekunddrama

220205 Skurus Alexandra Bjärrenholt under handbollsmatchen i SHE mellan Skuru och Kungälv den 5 februari 2022 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / AE0072

Fredagskvällen bjöd på tre matcher i Handbollsligan dam och det var stor dramatik som utspelade sig. Störst var dramatiken i Kungsbacka, där Anna Heed kvitterade Skurus ledning i slutsekunden. 

Skuru är som vanligt en av förhandsfavoriterna till SM-guldet och man har också fått en strålande start på säsongen. Fyra matcher hade gett fyra segrar, men under fredagen stötte man på patrull – trots att man såg ut att gå mot en säker seger mot Aranäs.

Alexandra Bjärrenholt orsakade huvudbry för Aranäs under den första halvleken och gästernas halvtidsledning med 15–11 berodde till mångt och mycket på Bjärrenholts strålande spel. Men i den andra halvleken skulle Aranäs ta sin revansch.

Elin Åkesson gjorde lite som hon ville och var en av anledningarna till att Aranäs tog sig tillbaka in i matchen. Men det såg ut att sluta med en hedersam förlust för Kungsbacka-gänget, men då klev frälsaren fram.

I matchens skälvande sekunder lyckades Anna Heed pricka dit den förlösande kvitteringen, som innebar 25–25 och en viktig poäng för nykomlingen. Heeds kvittering innebar även Skurus första poängtapp för säsongen, man får nu dela på serieledningen med Sävehof.

Kristianstad körde fast

Kristianstad har flugit fram under säsongen, men nu vet man hur det känns att förlora igen. Detta eftersom H65 Höör visade prov på ett försvarsspel ur den högre skolan.

Efter en jämn första halvlek gick gästande H65 till paus i ledning med 14–13 och det var upplagt för ett drama. Men gästerna stängde igen försvaret och Kristianstad mäktade endast med åtta mål under den andra halvleken och då vinner man sällan handbollsmatcher.

Slutresultatet skrevs till sist till 25–21 och kan till stor del tillskrivas Emma Nuhanovic. 20-åringen svarade för hela nio mål och var ett ständigt orosmoment för hemmalaget, som alltjämt skuggar Skuru och Sävehof i toppen. H65 i sin tur tar upp jakten på just Kristianstad.

Lugi kvar som jumbo

Lugi kom till matchen mot Skövde med en tung formkurva. De fyra inledande matcherna hade endast resulterat i en poäng. Men under fredagskvällen var man på revanschjakt.

Anförda av Cornelia Dahlström (nio mål totalt) gick Lundalaget upp i en tidig ledning och det såg länge ut att räcka till en blytung seger. Men i matchens absoluta slutskede vände gästerna på steken.

Underläge med 19–21 förvandlades till ledning med 22–21 med mindre än tio minuter kvar att spela. En vändning som hemmalaget aldrig lyckades hämta sig ifrån. Spiken i kistan blev till sist Ida Lindlöfs 26–24-mål, vilket säkrade två viktiga poäng för västgötarna.

Handbollsligan dam 20 oktober:

Lugi HF–Skövde HF 25–26 (15–14) 

HK Aranäs–Skuru IK 25–25 (11–15)

Kristianstad HK–H65 Höör 21–25 (13–14)