Det har knappast undgått någon att Ulrika Olsson lämnar Skuru IK mitt under brinnande slutspel. I en intervju med TV4 berättar en av SHE:s bästa spelare om varför hon tagit ett sådant beslut. Handbollskanalen har pratat med Skuru IK:s ordförande som svarar på det klubbens före detta stjärnspelare sagt.
Ulrika Olsson gjorde 130 mål och 106 assist för Skuru IK under grundserien i SHE, men under torsdagen gick stjärnspelaren ut i en intervju med TV4 och berättade att hon lämnar klubben mitt under slutspelet. Anledningen till beslutet är det sätt hon blivit behandlad av sin klubb.
En märkbart berörd Ulrika Olsson berättade om vad som skett och hur hon behandlats, något som har rört upp känslor runt om i landet. Handbollskanalen har pratat med Skuru IK:s ordförande Jonas Johansson, som ger klubbens version av det som har hänt.
– Det hela har blivit jättetokigt och jag blir så klart bestört och ledsen över att vi befinner oss i den här situationen. Det här handlar om havererade spelarsamtal och vad som sagts och menats och eventuellt missförståtts. Det behöver vi reda ut nu, säger Jonas Johansson till Handbollskanalen.
– Det är svårt när det är samtal mellan två personer med olika uppfattning om vad som har sagts. Därför är det jätteviktigt att poängtera att det inte finns något beslut i damelitkommittén eller styrelsen. Jag tar inte ifrån Ulrika något hur hon har upplevt samtalet, men Skuru jobbar inte så här strukturellt.
Hur ska ni göra för att reda ut det här?
– Först och främst behöver jag prata ingående med den andra parten i det här samtalet. Ulrika och jag har träffats i veckan och suttit rätt länge och pratat om de här sakerna. Som jag säger på vår hemsida är jag ordförande och mina ord måste väga tyngst i vad Skuru IK står för. Det har jag pratat i veckan om med Ulrika, men det har inte räckt för att vinna tillbaka Ulrikas förtroende.
Jonas Johansson fortsätter:
– Jag ifrågasätter inte vad Ulrika har uppfattat. Men det finns nyanser i detta och de behöver jag ta reda på. Normalt sett går det att reparera missförstånd och det har jag försökt göra i veckan. Om samtal blir fel kan man läka det genom att prata. Men Ulrika har tagit så illa vid sig och ville därför bryta kontraktet. Det är ju också så att i bakgrunden vilar ett beslut att inte förlänga kontraktet. Ulrika är djupt besviken över det, men hon har respekt för att det är klubbens beslut.
På er hemsida står det under verksamhetsidé ”varje spelare, ledare och förälder ska vara goda förebilder för våra barn och ungdomar”. Vad säger du om det kopplat till bemötandet av Ulrika?
– Du tror ju inte själv på den frågan. Jag är trygg med vår värdegrund. Jag sätter min heder i pant på att det inte finns den typen av kultur eller jargong i klubben som skulle odla några andra värderingar.
Hur ser Skuru IK på att spelare vill kombinera spel hos er med att bilda familj, jobba eller studera?
– Det är fullständigt självklart att alla spelare ska kunna göra det. Nu är vi inte en klubb med stora medel, men vi vänder oss ut och in för att hjälpa våra spelare med det vi kan när det gäller att kombinera den privata situationen med handboll.
– Just i det här fallet förnekar den som fört samtalet med Ulrika att det har uttryckts på det viset. Då måste vi nästan stanna där. Men om du frågar mig som ansvar för Skurus verksamhet är det inte svårt för mig att svara att det är fullständigt främmande. Vi har kollektivavtal med våra spelare och sköter oss så bra det bara går för att följa avtalen.
Hur viktig är er värdegrund om en av klubbens högsta representanter inte kan hålla sig till den?
– Det är exakt som jag sagt tidigare, mina ord som ordförande måste väga tyngst. Är det så att någon medlem skulle, och jag säger om, uttrycka sig i strid med vår värdegrund är det mina ord som gäller. Oavsett vad som sagts eller inte sagts kan det inte råda tvivel om vad som är klubbens värderingar. Sen ska jag reda ut om någon uttalat sig så som Ulrika säger.
Det har blivit enorma reaktioner runt om i handbolls-Sverige, något som naturligtvis inte undgått Skurus ordförande.
– Jag förstår så klart att det blir en reaktion, det är självklart. Men reaktionerna utgår ifrån att allt har gått till precis så som Ulrikas beskriver det.
Om vi går över till det sportsliga. Ulrika Olsson har varit en av seriens bästa, om inte den bästa, spelaren den här säsongen. Vad finns det för sportsliga grunder till att inte skriva nytt kontrakt med henne?
– Det är inget lätt beslut, men jag har inte tillräcklig kunskap om vilka sportsliga prioriteringar som styr vår planering till nästa säsong. Oavsett har det lett fram till ett beslut där vi inte erbjuder ett förlängt kontrakt. Men samtalen kom heller aldrig så långt att vi fick reda på vad Ulrika vill.
– En sak kan jag säga, jag är ytterst ansvarig för vår plånbok och coronasäsongen 2020-21 styr också vad vi gör nästa säsong.
Handbollskanalen har uppgifter på att situationen förra säsongen var rätt lik hur den ser ut i år. Flera tongivande spelare i Skuru erbjöds nytt kontrakt långt före Ulrika Olsson, som fick vänta in i det sista med att få ett kontraktsförslag.
– Jag har ingen kommentar till det och vet inte om det stämmer heller. Ulrika var ju skadad och det fanns stor osäkerhet kopplat till det. Jag tror att vi skrev nytt avtal med henne i maj, men jag vet inte så här på rak arm. Då handlade det först och främst om Ulrikas hälsa och att hon skulle vilja komma tillbaka och spela handboll, säger Johansson.
Hur tror ni att det här påverkar era möjligheter att rekrytera spelare framöver?
– Det avgörs kopplat till hur vi agerar nu och vad som har hänt och inte hänt. Vilka skäl som är riktiga och vilka som inte är riktiga.
– Skuru lever på att erbjuda en av de bästa träningsmiljöerna på damsidan. Det är ett varumärke som inte är värt någonting om det är så att spelarna uppfattar det som att de kommer hit och blir illa behandlade.
I svensk handboll finns det en diskussion, framförallt på damsidan, om att få fler spelare att spela längre. Hur ser du på det?
– För mig finns det ingen åldersbarriär för hur länge du kan spela handboll. Vi har precis sett hur en svensk fotbollsspelare tagits ut i landslaget 39 år gammal efter att ha haft fem års uppehåll. Varför skulle då inte damspelare kunna göra samma sak inom handbollen? Vi har ett helt gäng damer i landslagsklass som har fött barn och kommit tillbaka.
Har du pratat med Ulrika efter gårdagens intervju?
– Nej, inte än. Men vi kommer att höras under dagen hoppas jag.
Skuru leder kvartsfinalserien mot BK Heid med 1–0 i matcher. Nästa match spelas på onsdag, då utan Ulrika Olsson.
– Det är ett jättehårt slag att Ulrika inte kommer att vara med. Det finns inget bra i detta. Samtidigt har jag ett ansvar för de som står på banan mot Heid i nästa vecka. De har fått nya förutsättningar nu och det är inte ovanligt att elitidrottsmän och kvinnor anpassar sig och gör det bästa av situationen. Jag är säker på att de kommer att lyckas bra, det är ett gäng superstarka och riktigt bra spelare, avslutar Jonas Johansson.