Skara utmanar topptrion efter ny storseger

Skaras Mikaela Johansson. Foto (arkiv): Michael Erichsen, Bildbyrån.

Med fem omgångar kvar är Skara i det närmaste klara för slutspel efter en strålande grundserie. Är det något lag som ska göra den suveräna topptrion i SHE-ligan till en kvartett, så är det Skara. Men då gällde vinst i dagens match borta mot Heid. Ett Heid som visat höga berg och djupa dalar under säsongen. Vid seger idag skulle laget ändå i högsta grad vara med och slåss om plats i slutspelet.

Frågan var om Skara redan i första halvlek skulle visa sig så effektiva och samspelta som deras fina svit av segermatcher visar. Så blev det. Skara var helt enkelt en klass, på gränsen till två, bättre än Heid. Jämfört med Heid har Skara en betydligt bredare arsenal av verktyg för att mala ned en motståndare. Framförallt i kontringsspelet och framförallt för att man har en av SHE-ligans absolut bästa spelare, hon som med änglalika vingar flyger fram i ilfart över hela planen och nästintill alltid sätter sina chanser – Melanie Felber!

Skara har sin stjärna men så har även Heid. Rebecka Karlsson spelade tidigare i Kungälv och var förvisso en respekterad niometersskytt. Men i år har hon verkligen växt ut i såväl snabbhet som effektivitet och är nu Heids bäste spelare i match efter match.

Stjärnor i all är, men det är kraften i ett fokuserat lagbygge som gäller. Skaras överlägsenhet i första halvlek riskerar dock att göra andra halvlek till en förutsägbar transportsträcka.

Halvtidsresultat: 13-21

Nej, någon spänning fanns det inte skymten av i andra halvlek. Det intressanta med matchen blev istället Skaras kvalitet, snabbhet och effektivitet. Svensk handboll behöver fler topplag som trion Skuru, Sävehof och Höör. De tre lagen vinner alltför ofta överlägset och dränerar ligan på spänning och underhållning. Om Skara kan permanenta sin goda form till slutspelet är det inte alls omöjligt att laget kan överraska och bärga hem till Skaraslätten något guld- eller silverskimrande.

Vill man berömma Skara kan man räkna upp namnen på alla de som spelade idag, inte en svag punkt. Men lagets nyckelspelare måste ändå nämnas i skrift: playmaker Maja Eriksson, målskyttarna Mikaela Johansson och Melanie Felber samt försvarsresen Sofia Berndtsson.

Heid har en hel del att lära sig av Skara, framförallt tempo och kontringar, där är det ingen hejd på skillnaden mellan lagen. Men visst finns det hopp för Heid, speciellt som deras stjärna från tidigare säsonger, Towe Andersson, efter långtidsskada nu närmar sig gammal god målform.

Slutresultat: 25-37

Heid: Rebecka Karlsson 7, Towe Andersson 5, Linn Hansson 3, Julia Walstern 2, Hanna Wedenby 2, Elin Svensson 2, Elin Norrlin 1, Elin Semmingsson 1, Johanna Flygelholm 1, Ebba Lundstedt 1

Skara: Mikaela Johansson 8, Melanie Felber 7, Sofia Berndtsson 5, Maja Eriksson 4, Carolina Järlstam 3, Elsa Aling 3, Emma Arlestad 2, Linnea Sundholm 1, Emma Kiellberg 1, Elizabeth Collado 1, Emily Thompson 1, Ida Holm 1

Anders Hilmersson