SHE 2022–23: Kristianstads HK status – kan främlingslegionen prestera ihop?

Ulf Schefvert. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga tolv lag i SHE. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

De allvarliga skadorna står som spön i backen och givetvis svider det för KHK att de inte kan räkna med varken Sarah Carlström eller Sofia Delac särskilt mycket, om ens något alls, i år. In har istället en turkisk och en rumänsk spelare kommit och de vet vi i ärlighetens namn inte mycket om. Fullträff krävs för att KHK ska lyfta.

Hur tog sig Kristianstad HK hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Kristianstad HK.

Utropstecken:

Maja Hansson: Främst gjort sig känd som en försvarstuffing, men Maja Hanssons offensiv är nästan kriminellt underskattad. Duktig på att sätta spärrar och dessutom en effektiv målskytt. Med 70 mål förra säsongen var hon trea bland mittsexor.

Defensiven: Inget fel på den inte. 601 insläppta är starkt, faktiskt delad sjätteplats i serien när det kommer till insläppta mål. Så hade det varit för defensiven hade KHK definitivt hamnat högre upp i tabellen.

Andrea Jacobsen: Kom tillbaka starkt från den skada som innebar att hon endast spelade fyra matcher säsongen före. Förra året blev isländskan lagets näst bästa målskytt bakom Siw Aabech och dessutom utvecklade hon sitt passningsspel.

Kristianstads Andrea Jacobsen. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Frågetecken:

Tränarbytet: Det har fortfarande inte riktigt kommit fram varför Kristianstad HK och Ulf Sivertsson avslutade sitt samarbete. Men oavsett vad som var anledningen såg det inte bra ut för KHK och även om Ulf Schefvert är en väldigt fin ersättare så blev KHK:s spel inte bättre efter bytet.

Skadorna: Allvarliga skador på Sarah Carlström och Sofia Delac var inte bra för KHK:s offensiv. Carlström kan det där med att göra mål och före hennes skada såg Delac ut att kunna bli en succé i SHE.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Siw Aabech: Lagets bästa målskytt och näst bästa assistspelare. Danskan kom in med fart och fläkt i ett KHK som onekligen behövde just det i sitt spel. Kanske lite slarvig ibland, men det kompenserade mittnian för med att ha en väldigt hög högstanivå.

Siw Aabech, Kristianstad HK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Ulf Schefvert: En person som är oerhört lätt att tycka om. Besitter dessutom en handbollskunskap som få andra i serien kan mäta sig med. Ska KHK lyckas i år behöver defensiven vara minst lika bra som förra året och är det något Schefvert kan är det att skapa starka försvarslag.

Ulf Schefvert.
Foto (arkiv): Christian …Örnberg/Bildbyrån.

Beyza Karacam: Förra gången KHK hade en turkisk spelare i sitt lag var hon fullständigt dominant. Men frågan är om Beyza Karacam är en ny Asil Iskit eller vilken nivå hon håller. Det är nämligen svårt att säga på förhand, men klart är att turkiskan behöver vara vass för att KHK ska lyckas.

Förväntad MVP 2022–23:

Maja Hansson: Jag har nämnt försvarsspelet några gånger här redan och för att försvarsspelet ska fungera och KHK ska kunna vinna matcher måste Maja Hansson vara ruggigt bra, precis som hon brukar vara. Blir förmodligen ännu viktigare i år då KHK måste få ihop laget – Hansson har nämligen flera styrkor även vid sidan av planen som den lagkapten hon är. Missar inledningen av säsongen på grund av skada, men kommer givetvis bli enormt viktig när hon är tillbaka.

Maja Hansson. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Förväntat genombrott 2022–23:

Tindra Sundin: 18 mål och 21 assist förra säsongen ger knappast någon skrämselhicka. Men i och med alla skador i KHK tror jag att mittnian kommer att få mer speltid i år och därmed blomstra. Spelskickligheten har hon, nu gäller det bara att tro på sig själv.

Nytt ansikte att lära känna:

Marthe Davidsen Hellevik: Lovande målvakt som redan hunnit med 25 ungdomslandskamper för Norge. Kommer inte att vara ett givet förstaval, men kommer definitivt att få sina chanser att visa upp sig.

Kommer Kristianstad HK klara av att…

Få in nyförvärven i lagets spel? Att få in Davidsen Hellevik i spelet blir nog inget större bekymmer med tanke på att hon är målvakt. Men att få in Karacam och dessutom Andreea Tecar, två niometersspelare utan erfarenhet av skandinavisk handboll, kommer att bli en större utmaning. Det vill nog till att KHK lyckas med det, alternativt att båda spelarna är otroligt vassa individuellt, för att KHK ska lyckas. Jag tror att det blir en tuff utmaning.

Överleva trots alla knäskador? Tre spelare: Sarah Carlström, Sofia Delac och tyska nyförvärvet Lea Gruber är alla borta en längre tid. Det är tre blytunga förluster för KHK, som kommer att få kriga med näbbar och klor för att undvika nedflyttning. Om de kan överleva och bygga vidare på den här truppen till säsongen är mycket vunnet.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste KHK:Nå ingenmansland: I år handlar det om att överleva för Kristianstad HK. Utan knäskadorna hade det så klart sett bättre ut, men det hade fortfarande inte varit en trupp för toppstrid direkt utan snarare en trupp som hade fått kriga för att nå slutspel. Nu då? Det är väldigt svårt att veta var man har KHK med tanke på att två av spelarna som tänkt vara tongivande knappt har hunnit visa upp sig för den svenska publiken. Kan KHK klara sig kvar utan kval, likt förra säsongen alltså, tycker jag att det vore en framgång med tanke på det prekära läget.

Slutord

Sarah Carlström är målgaranti i SHE, så enkelt är det. Sofia Delac hann dessutom visa vilken oerhört spännande högernia hon är. Nu saknas båda två och därför är det svårt att säga var KHK står. Om Baracam och Tecar håller hög klass kan KHK gå till slutspel, om de inte gör det kan det bli negativt kval.

Övergångar

In: Beyza Karacam (Ankara Yenimahalle BSK, Turkiet), Marthe Davidsen Hellevik (Grane Arendal, Norge), Maria Larsen (Huddinge HK), Andreea Tecar (Stinta Bukarest)

Ut: Andrea Jacobsen (EH Ålborg, Danmark), Freja Hammer Fagerberg (Odense Håndbold, Danmark), Lisa Nilsson (IFK Örebro), Mirja Lyngsø Jensen (klubb ej klar), Julia Berglund (IFK Kristianstad), Martina Crhova (slutar)