ANNONS

SHE 2021–22: H65 Höörs status – vem ska göra målen?

Var står din klubb när säsongen 2021–22 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga tolv lag i SHE. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Emma Lindqvist har flyttat till Herning-Ikast och Isabelle Andersson är knäskadad och spelar inte den här säsongen. Det gör att det ser väldigt tunt ut på niometer för H65, även om Ola Månsson har trollat förr. Lyckas H65 ta sig förbi semifinal i år är det en otrolig bedrift.

Hur tog sig H65 Höör hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för H65 Höör.

Utropstecken: 

Isabelle Andersson: Vilken säsong hon gjorde, Isabelle Andersson. Från att ha varit helt ute i kylan i Skuru till att bli en av seriens bästa i H65 Höör och sedermera landslagsspelare. Ola Månsson gav Andersson ett stort förtroende och vänsternian tackade för det genom att vara lagets viktigaste offensiva pjäs, dessutom i ett lag med Emma Lindqvist, vilket naturligtvis gör prestationen ännu större.

Målvaktsparet: Irma Schjött och Gry Bergdahl var seriens klart bästa målvaktspar förra säsongen. Schjötts utveckling under säsongen var häftig att följa och frågan är om inte 22-åringen var seriens näst bästa målvakt efter Rebecca Nilsson. Att ha ett ”reservalternativ” så starkt som Bergdahl säger en del om målvaktsuppsättningen i H65.

Semifinalsuccén mot Sävehof: Få hade trott att H65 skulle slå ut Sävehof och även om det var med darr på ribban så lyckades Höör, mycket tack vare Ola Månssons förmåga att motivera sina spelare till stordåd, slå ut guldfavoriten från Partille.

Frågetecken: 

Finalserien mot Skuru: Visst, H65 hade en hel del otur med skador, men nog hade de siktet inställt på SM-guld och kanske framförallt när det var Skuru och inte Sävehof som stod för motståndet. Missförstå mig inte, Skuru är så klart riktigt bra, men jag tror att Månsson och gänget hade större respekt för Sävehof. Därför blev uttåget i semifinalen desto tyngre.

Förväntade nyckelfigurer 2021–22

Ola Månsson: Demontränaren är viktig varje år, men i år tror jag att Månsson blir ännu viktigare än han vanligtvis är. Anledningen till det är att han kommer tvingas ändra om ännu mer och hjälpa till att utveckla de unga spelarna i en högre takt. Inför förra säsongen tvingades Månsson ändra om hela försvarsspelet efter att Anna Johansson, Sofia Hvenfelt och Kristin Thorleifsdottir samtliga lämnat – nu tvingas han ändra igen. Men är det någon som klarar det är det förmodligen Ola Månsson.

Emma Rask: Med tanke på att H65 är tunna på niometer och har Victoria Larsson på vänstersex lär Rask få spela en hel del som mittnia i år. Rask blandade och gav på positionen förra året, men spelsinnet gör att hon klarar av det. Med sin rutin blir Rask ännu viktigare i årets unga H65-upplaga.

Irma Schjött: Som nämnt ovan utvecklades Schjött till att vara en av seriens bästa målvakter förra säsongen. Och om H65 ska nå nya framgångar i år lär det krävas att Schjött är minst lika bra, om inte bättre. Har det mesta för att bli en toppmålvakt och det ska bli väldigt intressant att följa henne framöver.

Förväntad MVP 2021–22:

Amelia Lundbäck: Lämnade IK Sävehof för att få en större roll och det fick Lundbäck i H65. Gjorde en riktigt bra säsong och var som bäst när det gällde, nämligen i slutspelet. Om rollen var stor förra året är det inget mot vad den kommer att vara i år utan Johansson och Lindqvist. Jag tror att Lundbäck kommer att växa med det ansvaret.

Förväntat genombrott 2021–22:

Malin Sandberg: Det är väl läge för ett riktigt genombrott för Sandberg, som när hon är som bäst är en riktigt bra högernia. Fint skott, bra storlek och ett härligt genombrott. Inte helt oäven i det defensiva spelet heller och tillsammans med Lundbäck måste Sandberg bära Höörs anfallsspel.

Nytt ansikte att lära känna:

Johanna Östblom: Värvades från GF Kroppskultur och det är en spännande spelare med stor potential. En typisk H65-värvning, ung spelare med potential som kommer att få utvecklas i en proffsig miljö.

Kommer H65 Höör klara av att…

Nå topp tre med så tunn niometersuppställning ? Jag ställer mig oerhört tveksam till det. Amelia Lundbäck är en toppspelare i SHE och Malin Sandberg har visat i sina bästa stunder att även hon kan vara det, men där bakom är det ungt, oerfaret och relativt oprövat. Emma Jönsson, Linnea Pripp, Binto Linnér och Emma Nuhanovic är alla lovande och väldigt intressanta, men det går inte att beägra att de ska ta stor plats i en guldkandidat redan i år.

Vinna matcher med sin offensiv? Isabelle Andersson gjorde 142 mål förra säsongen och var med det målbäst i H65. Näst flest mål då? Det gjorde Emma Lindqvist. Där bakom kom Amelia Lundbäck och efter det Evelina Källhage, ytterligare en spelare som inte finns kvar. Jag har svårt att se vem som ska göra målen i H65, men samtidigt vet man att Ola Månsson har fått fram spelare från mer eller mindre ingenstans förut.

För att säsongen 2021–22 ska bli en framgång måste H65 Höör:

  • Nå semifinal: Det är svårt att begära mer av H65 i år. Skuru, Sävehof, Skara och Önnered har alla bättre trupper och en hel Isabelle Andersson hade naturligtvis kunnat göra skillnad, men nu tvingas laget klara sig utan henne och därför blir det svårt att nå längre än till semifinal. Inte för att Ola Månsson är nöjd med något annat än guld, men till och med den forne guldtränaren kan nog acceptera att semifinal är starka papper för årets H65.

Slutord

Man ska aldrig underskatta Ola Månsson, så enkelt är det. Han är en mästare på att få ut maximalt av sina lag och lär göra så även i år. Men frågan är om det räcker till mer än en semifinal? Jag tror inte det. Truppen är helt enkelt för tunn och oprövad, framförallt på niometer.

ANNONS
ANNONS