Selby tippar SHE: Plats 1–8

Höörs Isabelle Andersson. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av SHE.
 Vår reporter Ola Selby går igenom lagen och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Christer ”CK” Karlsson sin kommentar om respektive lag.
 Här är plats 1–8.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och Christer ”CK” Karlsson ger sin kommentar på samtliga lag.

8: VästeråsIrsta HF

In: Amanda Sjöstrand Hallman (Kungälvs HK), Ella Johansson (uppflyttad), Jonna Olsson (uppflyttad), Lisa Dahlqvist (Norrköpings KIK)

Ut: Wilma Svedung (slutar), Viktoria Högström Unell (slutar), Ida Lindblom (slutar), Martina Granberg (slutar), Tyra Schjött (Eskilstuna Guif), Maja Axell (klubb ej klar), Matilda Rasmus (utvecklingslaget)

Tränare: Frenne Båverud

Selby spanar: Det hänger mycket på om VästeråsIrsta kan hitta ett bra anfallsspel även utan Flodman. Ulrika Olsson kommer att bli ännu viktigare i år än hon var förra året, oavsett när hon kommer tillbaka. Men jag har rätt svårt att se VI vara bättre än de var förra säsongen, kanske missar de till och med slutspel.

CK kommenterar: ”Ett lag jag inte blir klok på. Det finns alla förutsättningar för att de ska kunna lyckas, men hela grejen andas mellanmjölk. De har ju en jäkla massa spelare som ser likadana ut. ”Ullis” missade ju stora delar förra säsongen eftersom hon var gravid men det lyfte ju inte riktigt med henne i laget heller. Sen är det den tråkigaste arenan att komma till. Den är jättefin, men det sitter 150 personer där. VästeråsIrsta behöver välja väg nu, men jag tror att de slutar nia och därmed missar slutspel.”

7: Skara HF

In: Aldis Asta Heimisdottir (KA/Thor), Jasmine Wild-Willemsen (Tumba HBK), Asdis Gundmundsdottir (KA/Thor)

Ut: Elizabeth Collado (klubb ej klar), Maja Eriksson (slutar), Ida Holm (klubb ej klar), Stella Muir (slutar), Julia Ehn (slutar)

Tränare: Magnus Frisk

Selby spanar: Ett mellanår förra året för Magnus Frisks lag. Hur det blir i år? Jag tror att det kommer att visa sig att Skara har halkat efter ytterligare. De kommer inte att vara dåliga, det skulle Frisk aldrig tillåta, men sällan har ett lag känts så slutspelsgivet men samtidigt givet att åka ut i kvartsfinal.

CK kommenterar: ”Jag har tippat dem sjua. Ska man möta Skara ska man göra det tidigt i serien för de brukar vara trögstartade. Berndtsson blir bara bättre och bättre för varje år och de har ju även Felber i laget som är vass. De är väldigt tunga att möta och de har två väldigt bra målvakter. Men de har en resa att göra och Frisk kommer att få jobba hårdare i år än tidigare år. Jag har väldigt svårt att se dem i semifinal utan tycker snarare att de ska vara nöjda om de går till slutspel.”

6: Kungälvs HK

In: Sarah Thorngren (uppflyttad), Selma Maderner (Stenungsunds HK)

Ut: Marie Wall (slutar), Anna Karlsson (Kärra HF), Amanda Sjöstrand Hallman (VästeråsIrsta HF)

Tränare: Hamed Khazrai

Selby spanar: Fjolårssäsongens stora succélag lär få det tuffare i år. Mia Lagumdzija kommer nu att vara en jagad spelare från start och figurera i samtliga lags förberedelsesnack när de ska möta Kungälv. Jag tror att Kungälv går till slutspel utan några större problem, men de kommer inte att ta lika många poäng som förra året.

CK kommenterar: ”Det är osannolikt att de blir fyra i år igen. Jag har satt dem som sexa. Jag tror att det var du Ola som skrev det någonstans att de har det bästa laget, inte de bästa spelarna. De bjuder på väldigt lite och är samspelta som ett finstämt piano. Vi mötte dem i första träningsmatchen och gjorde bara 16 mål på dem, så de är jobbiga att ha att göra med. Jag tror att de stabiliserar sig som ett slutspelslag, men de får svårt att upprepa placeringen från förra året. Å andra sidan är det jäkligt bra gjort av Kungälv om de blir sexa.”

5: Önnereds HK

In: Natalie Hübbert (Borlänge HK), Elin Leissner (uppflyttad), Ella Sjöberg (AIK), Linn Hansson (BK Heid), Noa Rots (Dicken RF, Finland), Meja Hultgren (uppflyttad), Linnea Hampe Dovrén (Skövde HF), Emma Odén Rasmusson (uppflyttad), Jóhanna Margrét Sigurdardóttir (HK Handbolti, Island), Julia Walstern (BK Heid), Ellen Reinholdt (uppflyttad)

Ut: Hanna Örtorp (klubb ej klar), Elin Hallagård (slutar), Janita Svenheden (slutar), Alva Hermansen (BK Heid, lån), Louise Karlsson (slutar), Lovisa Ekberg (Kärra HF), Mette Bejder (klubb ej klar)

Tränare: Kristian Berndtsson

Selby spanar: Jenny Sandgren behöver vara frisk hela säsongen, då kan Önnered bli riktigt farliga i ett slutspel. Men kanske hänger för mycket på Sandgren, framförallt om vi tittar på förra säsongen då ÖHK förlorade mycket kvalitet och trygghet när Sandgren inte kunde spela. Men visst har Önnered en trupp för att klara topp fem, inget snack om saken.

CK kommenterar: ”Jag tror att Önnered slutar fyra i år. De har allt plus en plånbok. Kristian har fått vad han vill och när Sandgren är hel är hon kanske seriens bästa målvakt. Hon är åtminstone den som är viktigast för sitt lag. Men Önnered måste kapa dipparna och bli mer stabila. Jag tror att de på allvar kan vara med och utmana i år, kanske till och med om en finalplats.”

4: Lugi HF

In: Bella Gulldén (Vipers Kristiansand, Norge), Victoria Solli Berg (Larvik HK, Norge), Cornelia Dahlström (Lugi HF), Emma Fernis (Thüringer HC, Tyskland), Agnes Lundin (Skånela IF), Perla Rainey Malmberg (uppflyttad), Lovisa Liljenberg (uppflyttad), Elise Lönnegren (uppflyttad), Wilma Svensson (uppflyttad), Filippa Nyman (AIK)

Ut: Josefine Hultberg Dahlgren (H65 Höör), Olivia Löfqvist (Storhamar, Norge), Emma Navne (Köpenhamn Håndbold, Danmark), Mariann Gabrielsen (klubb ej klar), Laura Nielsen (klubb ej klar), Amanda Poulsen (klubb ej klar), Tilda Lilja (Ystads IF)

Tränare: Kenneth Andersson

Selby spanar: Bella Gulldén kommer naturligtvis att vara precis så bra och precis så dominant som hon vill vara. Men jag tror också att vi lätt glömmer hur otroligt bra Emma Navne var. Samtidigt har Bella en förmåga som få andra när det kommer att höja sina lagkamrater och därför tror jag att Lugi blir bättre i år. Glöm heller inte Emma Fernis som kommer att ösa in mål.

CK kommenterar: ”En mycket bra förstasexa och två jävligt bra nyförvärv i Bella och Fernis. Bella är ju framförallt framspelare men även en målgörare och Fernis är, eller åtminstone var hon innan hon blev utlandsproffs, en ”Hagman-light”. Kan de hålla sin förstasexa intakt kan de till och med vara med och slåss om final. Men i grundserien har jag tippat Lugi som femma.”

3: Skuru IK

In: Amelia Lundbäck (H65 Höör), Isabel van Kerkvoorde (Huddinge HK), Rikke Dahl Nielsen (Vendsyssel Håndbold, Danmark), Moa Björck (AIK)

Ut: Vilma Matthijs Holmberg (Thüringer HC, Tyskland), Daniela de Jong (Ramnicu Valcea, Rumänien), Elin Hansson (Ramnicu Valcea, Rumänien), Cornelia Dahlström (Lugi HF), Wilma Schelin (paus)

Tränare: Magnus Oscarsson Söder

Selby spanar: Klart försvagad trupp jämfört med förra året. Elin Hansson, Daniela de Jong och Vilma Matthijs Holmberg har varit stommen i det här homogena lagbygget och de kommer att saknas något enormt. Men Magnus Oscarsson Söder kan det här med att bygga lag och Skuru kommer givetvis hänga med i toppen även i år.

CK kommenterar: ”Det lag som har tappat mest i år och tappar man tre landslagsspelare i Hansson, de Jong och Matthijs Holmberg blir det så klart tufft. Även Schelin som var otroligt nyttig har tagit timeout. Bjärrenholt kommer att få dra ett enormt lass känns det som. Men jag tippar ändå Skuru som trea, jag tycker att Oscarsson Söder och Tagesson gör ett jäkla jobb och med de tappen de har borde de vara längre ner i tabellen, för de kommer att vara klart sämre än förra året.”

2: H65 Höör

In: Cassandra Tollbring (Storhamar, Norge), Josefine Hultberg Dahlgren (Lugi HF), Elsa Åsberg (Vendsyssel Håndbold, Danmark), Leila Melcher (OV Helsingborg)

Ut: Emma Rask (paus), Anna Olsson (slutar), Amelia Lundbäck (Skuru IK), Irma Schjött (Thüringer HC, Tyskland), Jannike Wiberg (klubb ej klar)

Tränare: Ola Månsson

Selby spanar: Förmodligen det lag som kommer att ta störst kliv i år. Cassandra Tollbring är en klasspelare och får H65 tillbaka Isabelle Andersson i gammal form kan radarparet Tollbring/Andersson sänka vilket lag som helst i den här serien. Och Ola Månsson är ju kvar, vilket brukar räcka långt.

CK kommenterar: ”Det är det enda laget jag satt klart plus på i år jämfört med förra året. De har en mycket bättre trupp på egentligen samtliga positioner. Tollbring hoppas jag kan få ett lyft men framförallt att få Isabelle Andersson tillbaka är en jävla förstärkning. Jag ser nästan H65 som den enda utmanaren till Sävehof, åtminstone som det ser ut just nu. De har en jäkla bra trupp och så har de Ola Månsson på det.”

1: IK Sävehof

In: Olivia Mellegård (Köpenhamn Håndbold, Danmark), Johanna Forsberg (Nyköping Falster, Danmark), Carmen Martin (CSM Bukarest, Rumänien), Elin Ernelind (uppflyttad), Irma Wester Kocanovic (uppflyttad), Johanna Bundsen (Köpenhamn Håndbold, Danmark), Mai Kragballe Nielsen (Les Neptunes de Nantes, Frankrike)

Ut: Sofie Börjesson (Vipers Kristiansand, Norge), Jamina Roberts (Vipers Kristiansand, Norge), Trine Wacker Mortensen (Herning-Ikast, Danmark), Mathilda Lundström (Silkeborg, Danmark), Tamara Haggerty (Horsens, Danmark), Linn Andersson (Kärra HF), Angelica Wallén (slutar), Ellinor Nilsson Åström (slutar)

Tränare: Jesper Östlund (NY)

Selby spanar: Johanna Bundsen är ett ruggigt nyförvärv. Carmen Martin är ett ruggigt nyförvärv. Jamina Roberts är en otrolig förlust, kanske den största spelarförlusten som något lag i Europa åkt på inför årets säsong. Plus minus noll? Kanske inte riktigt. Bundsen är vass och Martin också, men Roberts kommer att saknas något enormt. Trots det är Sävehof given guldfavorit i år.

CK kommenterar: ”Det kan inte bli annat än guld. De är framförallt väldigt bra på målvaktssidan och på sex meter. Det kan vara något gäng som har någon bättre niometare kan jag tycka, men Östlund kan ju nästan bara skicka ut spelprogrammet till spelarna i år och be dem komma till matcherna. Det är klart att de kommer att vinna den här serien, det är ingen tvekan om det. De har visserligen tappat Jamina som var dominant, men ibland blev det kanske för mycket när de andra spelarna lämnade över bollen till henne som då skulle lösa det. Nu borde det bli en jämnare fördelning på nio meter. Inget snack om saken att Sävehof är storfavoriten.”