Selby tippar Handbollsligan dam: Plats 1–8

Sävehofs målvakt Johanna Bundsen. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av Handbollsligan dam. Vår reporter Ola Selby går igenom lagen och bjuder dessutom på en spaning. Därutöver ger Christer ”CK” Karlsson sin kommentar om respektive lag.
 Här är plats 1–8.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och Christer ”CK” Karlsson ger sin kommentar på samtliga lag.

8. Kungälvs HK

In: Elin Leissner (BK Heid), Hanna Eriksson (Önnereds HK), Vanja Andersson (BK Heid), Eli Svensson (Önnereds HK)

Ut: Wilma Pettersson (H65 Höör), Alicia Andersson (Karlskrona), Sarah Thorngren (klubb ej klar), Ella Barne (klubb ej klar), Agnes Hallberg (BK Heid), Yasminee Gluic (slutar)

Tränare: Hamed Khazrai

Selby spanar: Det svider så klart för Hamed Khazrai att Wilma Pettersson inte längre ska spela i grönsvart. Å andra sidan har den skicklige lagbyggaren fått in Elin Leissner, Hanna Eriksson och Vanja Andersson – tre spelare som lär göra avtryck och både spetsa och bredda truppen. Frågan är om Mia Lagumdzija kan vara lika bra i år. Svaret? Ja, det kan hon. Men kan hennes lagkamrater avlasta på ett bättre sätt? Tveksamt. Men slutspel lär det bli ändå.

”CK” kommenterar: ”Det kostar på som fan att ha två elitlag och Kungälv har ju rätt bra löner i sitt herrlag. Men Kungälv går ändå plus från förra säsongen tycker jag, Hanna Eriksson är en stabil målvakt och både Leissner och Vanja är bra värvningar. Samtidigt tappar de Wilma, men har å andra sidan kvar Lagumdzija, så det är möjligt lite plus ändå. Jag håller Kungälv som sjua, det är där de brukar hamna. Kungälv har fortfarande det bästa l-a-g-e-t, nu behöver de få ut max av det igen för att gå till slutspel. Alma Jönsson blir en jäkla nyckelspelare, jag väntar på att hon ska konkurrera om en plats i ligalandslaget.”

7. Skara HF

In: Katrin Tinna Jensdottir (Volda, Norge), Ida Berlin (BK Heid), Anne-Sofia Guldager Lauridsen (EH Aalborg, Danmark)

Ut: Johanna Kjellman (slutar), Linnea Sundholm (IF Hallby), Isabelle Medin Sand (Skövde HF)

Tränare: Magnus Frisk

Selby spanar: Jag placerar inte Skara som sjua för att de ser så in i bomben starka ut. Osäkerheten kring Sofia Berndtsson (spelar hon kvar hela säsongen?) finns där och det kan oroa, men jag tror fortfarande att de löser sjundeplatsen. De har trots allt gott om spetskvalitet i truppen, inte minst i Melanie Felber och Sara Johansson, som båda tillhör SHE-toppen.

”CK” kommenterar: ”Det här är ett lag du ska möta tidigt på säsongen. Frisk själv brukar säga att Skara inte direkt tar spets i ett travlopp. Men jag tycker att de har en bra kontinuitet och att Berndtsson nu ser ut att bli kvar är viktigt. Även Maja Eriksson är på gång in. Och de har ju kvar min lagkapten från tiden i Norge, Felber, som kommer ösa in mål. I min bok hamnar Skara sexa, men jag tror att de kan vara med och utmana om semifinalplatsen.”

6. Kristianstad HK

In: Caroline Eisenhardt (Aalborg, Danmark), Fröydis Wiik Seierstad (Sola HK, Norge), Berta Rut Hardardottir (Holstebro, Danmark), Amalie Frøland (Sola HK, Norge), Mille Gröntved (EH Aalborg, Danmark), Sanja Radosavljević (Krim, Slovenien), Annika Jakobsen (Silkeborg-Voel, Danmark)

Ut: Siw Aabech (Önnereds HK), Andrea Tecar (klubb ej klar), Beyza Karacam (klubb ej klar), Jovana Bogojevic (klubb ej klar), Claudia Condurache (klubb ej klar), Maja Lindborg (klubb ej klar), Sofia Delac (Lugi HF), Lovisa Delac (Lugi HF), Maria Larsen (VästeråsIrsta)

Tränare: Ulf Schefvert

Selby spanar: Säsong efter säsong är KHK det svåraste laget att sia om. Nu har de värvat in ett gäng danska och norska spelare och kryddat det med serbiska landslagskanten Sanja Radosavljevic. Jag placerar KHK som sexa därför att de, utöver att de värvat (på pappret) starkt, har en tokladdad Lea Gruber i spel från säsongsstart. Men KHK kan sluta allt från femma till nia, så pass stor osäkerhet har åtminstone jag kring det här laget.

”CK” kommenterar: ”Jag tror att de går till slutspel i år. Ett gäng nyförvärv och de är svåra att läsa in. Försäsong är försäsong också. De har tappat Aabech, men hon var knappt med i kvalet. Av någon anledning känns de mer stabila i år och det skulle vara kul om de kunde överraska positivt. Maja Hedberg är en spelare jag gillar, men de är fortfarande beroende av Carlström. Jag tror att de slutar åtta.”

5. Skövde HF

In: Josefine Gundersen Lien (Tertnes, Norge), Ella Hultberg (uppflyttad), Isabelle Medin Sand (Skara HF), Tilda Redzic (uppflyttad)

Ut: Annie Linder (IK Sävehof), Mathilde Madsen (TMS Ringsted), Julie Aspelund Berg (slutar)

Tränare: Daniel Birkelund

Selby spanar: Ett av få lag som inte har försvagats den här säsongen. Jag vet i och för sig inte hur bra nya målvakten Josefine Gundersen Lien är, men nog ska hon kunna ersätta Annie Linder på ett bra sätt. Annars får skicklige Daniel Birkelund jobba vidare med i princip samma trupp. Skövde känns som given femma i den här serien bakom den lika givna toppkvartetten.

”CK” kommenterar: ”Jag tippade Skövde som femma före sommaren men har ändrat till fyra nu. De har tappat Linder i mål men Lien från Tertnes är inte alls dum. Det blir någorlunda jämnt skägg där. Sen har de ett koppel av unga spelare och Örtemark som kanske är seriens bästa niometersspelare. Sen väntar jag på att Pilav ska ta steg, hon har ett jäkla skott som hon borde kunna använda mer i år.”

4. H65 Höör

In: Wilma Pettersson (Kungälvs HK), Moa Heiman (Lödde Vikings), Ebba Leo (Lödde Vikings), Ella Isgren (Lödde Vikings)

Ut: Isabelle Andersson (Bietigheim, Tyskland), Malin Sandberg (Besancon, Frankrike), Ida Gullberg (Thüringer, Tyskland)

Tränare: Ola Månsson

Selby spanar: Ida Gullberg har varit en av kulturbärarna i H65 Höör under flera år. Malin Sandberg var, innan skadan förra säsongen, en av SHE:s bästa högernior. Isabelle Andersson var en av seriens bästa spelare. Vad de tre har gemensamt? De spelar inte längre i H65. Visst, H65 har fortfarande ett bra lag, men de tappen, och framförallt att ”Bellen” inte längre är kvar, det kommer att kännas rejält för H65. Men fjärdeplatsen lär de knipa, trots att Cassandra Tollbring missar hela säsongen då hon ska bli mamma.

”CK” kommenterar: ”Det är några jävla tapp på Andersson, Sandberg, Tollbring och min personliga favorit Gullberg. De har egentligen bara hämtat in Wilma Pettersson av kaliber, åtminstone så här på förhand. Jag håller dem som femma i år och jag tror att vi får tillskriva Ola Månsson om det går bra i år. Nu får han bygga om igen och lyfta några av de som varit med ett tag, spelare som Binto och Nuhanovic måste ta ett steg till. Men målvakterna blir nyckelspelarna tillsammans med Emma Jönsson.”

3. Skuru IK

In: Rebecca Nilsson (Metzingen, Tyskland), Ellie Hammarström (uppflyttad), Hanna Lundvall (uppflyttad), Michelle Holgersson (Lödde Vikings), Carolina Ingesson (VästeråsIrsta)

Ut: Elin Åkesson (HK Aranäs), Alva Persson (HK Aranäs), Amelia Lundbäck (Baia Mare, Rumänien), Josephine Nordström (Byåsen, Norge)

Tränare: Magnus Oscarsson Söder

Selby spanar: Sävehof är en tydlig etta den här säsongen också och där bakom står det mellan två lag, men där ser jag Önnered som snäppet starkare än Skuru, och Skuru i sin tur vassare än H65 Höör. Varför Skuru kniper tredjeplatsen? Därför att de inte har fått bygga om i samma utsträckning som H65 har tvingats göra. Amelia Lundbäck har lämnat och det kommer att märkas, men Skuru ser fortfarande ut att ställa ett bra lag på banan. Mycket hänger på huruvida de två unga högerniorna, Isabel van Kerkvoorde och Felicia Palm Robertsson, kan ta steg framåt i sin utveckling.

”CK” kommenterar: ”Jag har satt Skuru som trea. Lundbäck ut svider men de har ändå ersättare där redan i Bjärrenholt och Voutilainen. De hade en bra målvakt förra året men går kanske lite plus ändå med Rebecca Nilsson som kommer hem igen. De känns stabila och har samma tränare. Lite som du säger tror jag att det hänger på de unga högerniorna. Palm Robertsson och van Kerkvoorde väntar vi på.”

2. Önnereds HK

In: Clara Wolf (BK Heid), Siw Aabech (Kristianstad HK), Linnea Wester (Blomberg-Lippe, Tyskland)

Ut: Meja Hultgren (HK Malmö), Tilda Matthijs (klubb ej klar), Hanna Eriksson (Kungälvs hK), Linnea Säreborn (Romerike Ravens, Norge), Tova Österwall (HK Aranäs), Ellen Reinholdts (Alingsås HK), Elin Svensson (slutar), Julia Walstern (slutar)

Tränare: Kristian Berndtsson

Selby spanar: På tal om stark trupp – Önnered har aldrig haft en bättre samling spelare än de har i år. Jenny Sandgren är landslagsmässig i mål, Linn Hansson fick spela EM senast, Thess Krönell har spelat Champions League, niometerslinan med Fanny Elovson, Ella Sjöberg och Moa Boqvist var en av seriens bästa förra säsongen och på högersex spelar landslagsmässiga Evelina Källhage. Dessutom har de förstärkt med bland andra Siw Aabech, en av SHE:s bästa spelare förra säsongen, och Linnea Wester. Det ser minst sagt intressant ut för ÖHK.

”CK” kommenterar: ”Jag håller Önnered som etta i år. De har seriens bästa niometerslina och jag tror att de tar hem serien, även om det är möjligt att Sävehof tar SM-guld. De har den bästa målvakten i serien i Jenny Sandgren och de har gått jämnt på nio meter. Dessutom är Krönell med från början. De känns väldigt stabila, det är svårt för mig att hitta svagheter och nu har de ingen möjlighet att gå under radarn längre. De känns kompletta och jag tror att de siktar på final, allt annat skulle förvåna.”

1. IK Sävehof

In: Annie Linder (Skövde HF), Thea Stankiewicz (Aarhus United, Danmark), Line Bergfeldt (uppflyttad), Stina Wiksfors (uppflyttad), Felicia Granat (uppflyttad), Emma Mihailovic (uppflyttad), Madeleine Rehnberg (uppflyttad)

Ut: Mai Kragballe (Aarhus), Frida Rosell (Besancon, Frankrike), Linn Johansson (klubb ej klar)

Tränare: Jesper Östlund

Selby spanar: Totalt överlägset förra säsongen och har egentligen inte försvagats på någon position mer än vänsternio där alltså Frida Rosell lämnat för proffsliv i Frankrike. Men å andra sidan kommer Emma Mihailovic ta större plats i år och på sikt kan den gänglige mittnian bli minst lika bra som Rosell. Sävehof har seriens bästa spets och det kommer att räcka till en ny förstaplats och senare ett nytt SM-guld.

”CK” kommenterar: ”Lite minus tycker jag med Rosell och Kragballe. Stankiewicz följde jag framförallt när hon spelade i Norge och då var hon jäkligt lovande och bra. Sen om de kan ersätta Rosell får vi se. Å andra sidan har de plus att de har en massa unga spelare som kan komma in och ersätta, framförallt Mihailovic. Det blir jämnt med Önnered, men jag tippar Sävehof som tvåa.”