Önnered hårsmån från säsongens knall

Jessica Ehrnbring. Foto (arkiv): Nicklas Elmrin/Bildbyrån.

Med dubbelt så många poäng som Önnered och över 100 mål fler än samma lag, så var det inte svårt att utse Höör till en klockren favorit i drabbningen. Möjligen kunde Önnered hoppas på fördel av hemmaplan och att Höör efter sexton (16!) raka vinster skulle slappna av och kosta på sig en förlust. Kopplingen mellan lagen fanns där, två av Höörs spelare är f d Önneredspelare och en tredje, Victoria Larsson, är på väg dit. Allt enligt handbollens märkliga sätt att mitt i säsongen offentliggöra värvningar i upp till ett år innan övergången är konkret.

Första halvlek visade bitvis ett galet tempo, framförallt från Önnereds sida, troligen efter parollen ”nu eller aldrig”. För Höörs del innebar detta en ovan situation, man låg under mest hela tiden. Deras offensiva maskineri funkar inte till hundra när Mikaela Mässing bara gör ett enda mål på en halvlek. Bättre upp då för Önnered som med vänstersexan Maria Sundin som skarp målskytt, spelade på maximal nivå. Och visst betyder Jessica Ahlerts comeback mycket för laget, försvarsklippa som hon är. Halvleken slutar 13-13 och bara det är ju en mindre skräll. Att andra halvlek skulle kunna bli en bomb på sensationell nivå var inte helt osannolikt.
Andra halvlek såg till en början en skiftning i matchens utveckling. Höör växlade upp sitt försvarsspel ytterligare. Samtidigt började Önnered knäa en aning och lät anfallen pågå allt för länge med ett otal passivitetsdomar mot sig. Först efter 12 minuter lyckades Önnered göra mål, då hade Höör dragit ifrån med fyra. Där är den stora skillnaden mellan Höör och de flesta andra lag i SHE-ligan. Medan i stort sett samtliga lag har sina bottenperioder, så mal Höör bara på. Ändå blev denna match sällsynt spännande med de sista minuterna som rena thrillern. Påhejad av en liten men högljudd publik fann Önnered kraft och mod och satte allt på ett kort. Sista två minuterna är ställningen ett enda måls övertag för Höör. Önnered sätter en straff, Höör svarar med mål. När 17 sekunder återstår får Önnered straff, Jessica Ehrnbring har nerver av stål, ställningen blir 23-24. Vid Höörs avkast är hela Önnered upp vid mittlinjen för att stjäla bollen. Man lyckas, men bara nästan. Höör vinner sin 17:e match i rad, men Önnered vinner antagligen massor av självförtroende och hopp.
– Det här var vår bästa match den här säsongen, sade Jessica Ehrnbring, Önnereds tongivande lagkapten. Vi spelade verkligen som ett lag, alla slet för varandra! Egentligen en underbar match, trots tung förlust.
Det här var en match i publikens smak. Högsta tempo, många spektakulära insatser och dramatik på hög nivå. I Önnered glänste Jessica Ehrnbring som efter en något ojämn säsong nu fann inspirationen. Nämnas bör även målvakten Miranda Nasser liksom Linnea Säreborn. Enligt speakern är det en bild på Linnea under ordet ”fighter” i ordboken. Det torde stämma. I Höör är det svårt att utse vilka som var bäst, det är ett synnerligen jämnt lag utan några brister. Men Anna Bardis, Sofia Hvenfeldt och Anna Johansson är tunga brickor i Höörs segerrecept.
Önnered: Jessica Ehrnbring 8, Maria Sundin 3, Linnea Säreborn 3, Malin Sandberg 2, Tilda Alexandersson 2, Tilda Matthijs 2, Jessica Ahlert 2, Victoria Larsson 1

Höör: Anna Olsson 4, Anna Johansson 3, Mikaela Mässing 3, Anna Bardis 3, Ida Gullberg 3, Ewelina Källhage 2, Emma Rask 2, Tilda Winberg 1, Emma Lindkvist 1, Kristin Thorleifsdotter 1, Sofia Hvenfeldt 1