Önnered byter ut halva damtruppen och siktar på SM-final

Evelina Källhage byter den röda Höör-tröjan mot en grön från Önnered. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Önnereds damlag har inför hösten redan värvat sex nya spelare och fler kan det bli. Handbollskanalen samtalar om klubbens utveckling och planer med Peter Larsson, elitansvarig Önnereds damer.

För några månader sen intervjuade Handbollskanalen er damtränare Krister Bergström. Han stack ut hakan och sade att 2023 vill Önnereds damer spela SM-final. När vi nu ser att Önnered inför nästa säsong har värvat mer än något annat lag så antar jag att det hela hänger ihop. Ni vill skapa trovärdighet kring er målsättning och förnyar halva truppen?

– Ja, så är det. Jag har varit med i Önnered och sett en era med Olivia Mellegård, Sofia Hvenfeldt, Evelina Källhage och Viktoria Larsson, från flicklag till dagens etablerade elitspelare. Det var spelare med talang och rätt attityd och som bevisade att vi i Önnered kunde utveckla spelare av högsta kvalitet. Men nu har vi i 2-3 år inte fått fram några spelare på denna nivå. Dessutom har vi de senaste 5-6 åren ständigt hamnat på en femte/sjätteplats i SHE-ligan. Något år fick vi spela kvartsfinal men åkte ut direkt.

I det läget behövdes en injektion, en ny strategi?

– Ja, så för två år sen bestämde vi att 40 procent av damlaget ska komma från de egna leden medan 60 procent ska vara värvade spelare. Med den modellen finns förutsättningar att bli ett topplag. Det första året hindrade corona oss från att gå till verket, men nu är vi mogna att genomföra strategin. Vi kommer att gå mot färre antal breddspelare och istället satsa på spelare med spets, spelare med erfarenhet och potential att vara en stjärna i SHE. Vi kommer att ha färre avlönade spelare men även låta 3-4 spelare från ungdomsleden vara en del av truppen.

Så nu har ni avtackat halva truppen och värvat hittills sex nya spelare. Det borde ge en viss trovärdighet kring er målsättning?

– Ja, det är meningen. En del av vårt problem de senaste åren har även varit att vi haft spelare som inte levt upp till våra förväntningar. Men så är det för alla klubbar, vissa lyckas andra misslyckas. Som elitansvarig för damerna har jag endast ett uppdrag – att leverera resultat.

Det kan vara jobbigt och känsligt att säga upp spelare?

Ja absolut, vi vill ju att våra spelare ska må bra och utvecklas, men till syvende och sist är det prestationen som avgör.

Ni har värvat sex spelare hittills, kan du kommentera var och en av dem?

  • Först ut var Jenny Sandgren från Fredrikstad, där hon utvecklats till en av den norska ligans bästa målvakter. Vår målvakt Hanna Eriksson har fått dra ett tungt lass varför Jenny blir ett viktigt tillskott.
  • Vår andra värvning blev Evelina Källhage från Höör, en riktig prestigevärvning av landslagsklass. En hemvändare som väljer Önnered som moderklubb och för studier i Göteborg.
  • Fanny Elovsson lämnar Skövde och blir vår spelare. En ung utvecklingsbar niometersspelare som vi tror mycket på.
  • Mette Bejder från danska Vendsyssel Håndbold ansluter i höst. En niometersspelare från den högsta ligan i Danmark. Med Mette får vi rutin och välbehövlig spets.
  • På vänstersexan lånar vi på två år in Line Homdrom Rusten från norska division-1 klubben Grane Arendal. Line ska studera på Chalmers och väljer Önnered som ny klubb. Trots sin unga ålder så är det en mogen tjej som vi på sikt tror kan bli en toppspelare i SHE.
  • Mittsexan Elin Svensson värvar vi från Heid. En tvåvägsspelare som i år visat fin utveckling, inte minst som målgörare.

Men nu är det kanske stopp?

– Vår tydliga och kommunicerade strategi att bli ett topplag har betytt mycket för att locka hit nya spelare av hög klass. Spelare vill komma till klubbar som satsar och har en trovärdig plan. Så därför är det inte omöjligt att det kan bli en eller två ytterligare värvningar, i så fall med betoning på nio meter.

Ni har ju även en resurs som kanske dyker upp igen, de långtidsskadade Lovisa Ekberg och Moa Boqvist?

– Ja, om allt går som det ska med Lovisa är hon tillbaks framåt jul. Moa ser ut att vara tillbaks redan till höstsäsongen.

Till sist, många anser Sävehofs enorma framgångar till stor del beror på deras förmåga att värva rätt spelare. Är Sävehof ett ideal även för Önnered i detta sammanhang?

Ja, de har en professionell process och resurser som räcker ända fram. Vi är inte där än men vi siktar definitivt dit.

Anders Hilmersson