Önnered allt närmare semifinal

Linnea Säreborn, Önnered. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Ställningen var 1-1 inför tredje omgången i kvartsfinalen mellan Önnered och Skövde. En matchboll låg i potten. I huvudrollerna sågs de båda lagens storstjärnor, målvakten Jenny Sandgren i Önnered respektive Skövdes vänsternia Elma Örtemark.

Första halvlek visade ett Önnered fullt av adrenalin och aggressivitet. Försvarsspelet var bländande, troligen säsongens bästa. Att mycket av taktiken handlade om att neutralisera Elma Örtemark var uppenbart. Elma togs hårt men visade ändå en ängels tålamod trots Önnereds spel på gränsen till det tillåtna.

Resultatet blev ett närmast totalt avväpnat Skövde. Laget orkade/kunde endast producera sju mål på hela första halvlek. En solklar seger för Önnered låg och väntade. Trodde man.

Halvtidsresultat: 14 – 7

Att bollen är rund och att vad som helst kan hända i handboll. Det vet man och besannades än en gång i andra halvlek. Halvleken började med sju måls underläge för Skövde. Efter en kvart var laget plötsligt uppe på 16 lika. En märklig och mäktig vändning där Önnered antagligen trodde att man hade segern som i en ask.

Skövde spelade ut allt man hade och chansade i stort sett hela halvlek med spel 7-6. Det är sällan den taktiken ger ett positivt nettoresultat, men denna gång var det en fullträff.

Efter hand kom Önnered till rätta med taktiken, började hitta sig själva igen och tillät inte Skövde några avgörande ryck. Matchen var nu helt jämn så det var mer än logiskt att Elma Örtemark kvitterade till 23 lika när endast 22 sekunder återstod.

Dags för förlängning 2 x 5 minuter. Nu var det hetare och svettigare än någonsin i ÖHK-hallen. Först fem minuterna slutade med ett måls övervikt för Önnered. Men nu stod kyla och lite tur på önskelistan. Så kom det sig då att Önnereds Evelina Källhage fick en gratischans när 16 sekunder återstod. Matchen var över och hur galen ringdansen var efteråt kan ni själva fantisera över.

Som Önnered spelade i första halvlek skulle ingen av Skövdes spelare platsa i Önnered. Även om Linnea Säreborn mattades en aning i andra, så var hon ändå matchens drottning i försvaret. Offensivt handlar det ofta om Linn Hansson och Fanny Elovson, den senare med 6 mål och 7 assist. I övrigt följde spelarna i Önnered en och samma trend, till synes oslagbara i första för att tappa intensitet i andra.

I Skövde handlade det allt mer om Elma Örtemark, lagets odiskutabla stjärna. Idag blev det sju mål trots att hon utsattes för intensiv bevakning. Skövde är duktiga på att utnyttja de förmågor man har. Laget har till synes ingen riktig bombare på nio meter, men desto fler som går på genombrott.

Slutresultat: 28 – 26

Önnered: Linn Hansson 8, Fanny Elovson 6, Linnea Säreborn 5, Evelina Källhage 4, Ella Sjöberg 2, Elin Svensson 2, Thess Krönell 1

Skövde: Elma Örtemark 7, Matilda Forsberg 5, Moa Andersson 4, Johanna Flygelholm 3,   Ida Lindlöf 2, Ida Eriksson 2, Julie Aspelund 1, Melina Pilav 1, Tindra Sahlin Wallenius

Anders Hilmersson