Heid gör Christer ”CK” Karlsson till sportchef

Christer Karlsson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

BK Heid stärker upp sin organisation och gör damtränaren Christer ”CK” Karlsson till sportchef. – Vi måste skapa en röd tråd i Heid, det var många år sedan vi hade det, säger han till Handbollskanalen.

När ”CK”:s återkomst till Göteborgsklubben blev officiell i början av året presenterades han som general manager.

Med minskat manöverutrymme blev det dock bara tränarjobb för Karlsson – från sommaren och fram till nu.

Heids hemsida gör nämligen klart att han tar sig an uppdraget som sportchef. Samtidigt kommer Magnus Lindqvist in i ledarteamet för A-laget från sin tidigare roll som ungdomsansvarig.

– Det har varit viktigt för oss att knyta bandet till CK ännu starkare och det känns mycket bra att han nu är både sportchef och tränare fram till åtminstone 2022, säger tillförordnade klubbchefen Thomas Clausson till hemsidan.

Karlsson utvecklar själv kring vad som hamnar på hans bord.

– Jag kommer framförallt jobba med sporten med fokus på elitlaget. Det blir en bra mix med ”Linkan” (Lindqvist) så att vi kan börja bygga Heid för framtiden.

Hur jobbar ni konkret?

– För spelarna handlar det till exempel om att vi vill få till morgonträningar och så vidare. Vill vi närma oss de bästa måste vi träna lite mer och skapa bättre förutsättningar, säger ”CK”

– Det ska bli en kravbild utifrån bättre kompetens, inte så att det fungerar på ett sätt när jag är tränare och ett annat när nästa tar över. Vi måste skapa en röd tråd i Heid, det var många år sedan vi hade det, fortsätter han och blickar mot spelarutveckling.

– Ungdomssidan är för svag på de äldre kullarna. Vi har ett bra b-flickgäng men därifrån blir glappet stort upp till A-laget. Sedan måste vi bli bättre på scouting. Mellan 2006 och 2011 när jag var i Heid senast kunde vi hitta spelare, bärande spelare som fick nyckelroller från lag lite underifrån.

Sportslig överblick för stunden innefattar också Heids läge i tabellen. Omstart från positionen precis ovanför slutspelsstrecket skaver mot lagets ambitioner i säsongens linda.

– Vi måste höja vår lägstanivå. När vi föll mot Söder borta tog det styggt på oss och vi hämtade oss inte förrän mot Kungälv. Sedan fick vi ändå en godkänd avslutning mot Lugi borta och har jobbat bra under uppehållet, men det har svingat för mycket, säger tränaren.

Som sportchef väntar mer ansvar för struktur och ramar i verksamheten. En utmaning som ”CK” tar sig an med grundinställningen att det är svårt att att spara sig till framgång.

– Min tjänst som damtränare och sportchef är 80 procent totalt, i Norge var jag 100 procent bara som tränare. Ibland ska man inte fråga sig ”har vi råd att göra det här” utan ställa frågan ”har vi råd att inte göra det här?”.

– Nio av tolv tränare (i SHE) är heltidsanställda. Elitidrott är ekonomi, budget och förutsättningar men vi ska göra det bästa vi kan i Heid, säger ”CK” till sist.