Handbollskanalen Power rankings SHE: Mars

IK Sävehof. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN
ANNONS

Välkommen till Handbollskanalen Power rankings SHE med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för tabellplaceringarna. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

Här är Handbollskanalen Power rankings mars!

1: IK Sävehof

Slutplacering: 1

ANNONS

Ranking efter februari: 1

Den här månadens Power rankings har varit den svåraste att genomföra den här säsongen. Anledningen är egentligen att jag tycker att få lag har imponerat och kanske har inget lag heller stuckit ut på samma sätt som tidigare månader. Anledningen till att jag placerar Sävehof som etta? Det stod och vägde mellan att placera Skuru eller Sävehof här och eftersom gulsvart vann seriefinalen på ett övertygande sätt gjorde de valet åt mig. Tack för det!

Sävehof har varit det bästa laget i SHE under mars och den enda plumpen kom borta mot H65 Höör och då i en match där Sävehof inte fick mycket att stämma men trots allt bara förlorade med två bollar. I övrigt har Sävehof besegrat idel slutspelslag: Skara, Önnered, VästeråsIrsta och redan nämnda Skuru.

Det enda orosmolnet för Sävehof är att de är för beroende av Jamina Roberts. Det hade så klart alla andra lag i SHE gärna varit, men när världsstjärnan inte har spelat har det stundtals sett riktigt illa ut i det offensiva spelet.

Sofie Börjesson.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

2: Skuru IK

Slutplacering: 2

Ranking efter januari: 3

Alexandra Bjärrenholt är bra. Löjligt bra. Om det är repetitivt från min sida? Absolut, jag har skrivit så i mer eller mindre varje Power rankings den här säsongen. Men vad annars ska jag göra? Vore det inte för den skickliga Bjärrenholt hade Skuru tagit betydligt färre poäng den här säsongen, framförallt eftersom Daniela de Jong har saknats en längre tid.

Bjärrenholt vann både skytteligan och assistligan överlägset och dessutom är hon en av seriens bästa försvarsspelare som kan spela på mer eller mindre alla positioner. Här skulle man ju kunna påpeka att Skuru är lika beroende av Bjärrenholt som Sävehof är av Roberts. Så kan det säkert vara, men Bjärrenholt är en evighetsmaskin som spelar match efter match och därför har vi inte fått se hur Skuru står sig utan sin stjärna.

Skuru som lag då? Jo, det ser fortsatt stabilt ut. I mars har de kört över både VästeråsIrsta och Lugi medan segern borta mot Skara satt långt inne. Mot Sävehof var Skuru det klart sämre laget och det svider säkert att de tappade hemmafördelen i slutspelet där.

Skurus Alexandra Bjärrenholt. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN.

3: H65 Höör

Slutplacering: 3

Ranking efter februari: 5

Med tanke på alla problem H65 Höör haft under säsongen är det helt sanslöst att de slutar trea i tabellen. Inför säsongen tappade de Emma Lindqvist till den danska ligan och Isabelle Andersson till knärehab, men ändå blev det en tredjeplacering.

H65 har så klart fler skickliga spelare och jag tycker att Gry Berghdal, Amelia Lundbäck och Alma Skretting har varit de som stuckit ut positivt den här säsongen. Men den stora anledningen till varför H65 trots allt löste en fin position är inte någon spelare utan istället en galen tränare.

Tittar vi på truppen skulle nog ingen reagera om H65 hade slutat sjua eller åtta i år, men de slutar trea. Visst, det är jämnt och tajt i tabellen, men hade inte Ola Månsson trollat hade H65 definitivt inte varit seriens tredje bästa lag. Det är otroligt imponerande.

H65 förlorade oväntat nog stort borta mot Skara men vann övriga tre matcher i mars: 25–23 mot Sävehof, 24–18 mot Önnered och 32–19 mot Skövde. Starkt jobbat, Månsson.

Ola Månsson, H65 Höör. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

4: Skara HF

Slutplacering: 6

Ranking efter februari: 9

Likt H65 har Skara inte haft någon supersäsong. Spelet har inte imponerat likt förra säsongen och när måldrottningen och pådrivaren Melanie Felber dessutom avbröt säsongen på grund av graviditet såg det rätt dystert ut för Skara. Men det löste sig ändå.

Sjätteplatsen är Magnus Frisk och gänget kanske inte supernöjda med, men med tanke på att Skara ett tag såg ut att missa slutspel får det ändå sägas vara en stark uppryckning.

Hur har det sett ut i mars? Skara har egentligen bara stått för en svag prestation under hela månaden och det på fem matcher. Den svaga prestationen kom borta mot VästeråsIrsta (då det blev storförlust), men i övrigt tycker jag mig ha sett ett lag där formkurvan är på uppåtgående. Visst, förluster mot Sävehof och Skuru, men övertygande seger mot H65 och starkt jobb borta mot Lugi.

Bäst har Sara Johansson varit och kanske har hon varit hela seriens bästa högernia den här säsongen.

Sara Johansson. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

5: Lugi HF

Slutplacering: 5

Ranking efter februari: 8

Lugi har knappast tokimponerat under mars, men så har de också haft mängder av spelare borta. De har tagit poäng i matcherna de ska (19–19 borta mot Kärra och 28–27 borta mot Kristianstad), tagit en lite mer oväntad seger borta mot Kungälv (27–22) och fått storstryk mot Skuru (19–36). Inte mycket att säga om något av det, även om de kanske borde ha besegrat Kärra.

Det som förhindrar en högre position i Power rankings är förlusten hemma mot Skara i den sista omgången. Lugi hade hemmaplansfördel i slutspelet i sina händer, men lyckades på något sätt slarva bort det.

Jag har påpekat det tidigare och jag gör det igen: när Emma Navne inte har dagen (eller blir punktmarkerad) har Lugi inget motmedel. Mot Skara gjorde mittnian två mål och mycket riktigt blev det då en knapp förlust. Visst, Cecilie Bjerres 24 mål på fyra matcher i mars imponerar, men i övrigt är det tunt.

Olivia Löfqvist. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

6: Kungälvs HK

Slutplacering: 4

Ranking efter februari: 4

Vilken otrolig prestation Kungälvs HK har stått för den här säsongen. Fjärdeplatsen i SHE är klubbens bästa placering någonsin och det är bara att lyfta på hatten för det Hamed Khazrai, Mia Lagumdzija och de andra i KHK har åstadkommit sett över en hel säsong.

Jag själv hade mina tvivel och i mitt tips inför säsongen placerade jag Kungälv på en niondeplats. Mästertipparen Christer ”CK” Karlsson hade inte högre tankar om lagbygget och tippade KHK som tia. Vi båda var imponerade över laget Kungälv men trodde att de var lite tunna utan Charité Mumbongo. Det visade sig gå rätt bra även utan storskytten.

Sen har mars inte varit lagets bästa månad den här säsongen, men kanske hade spelarna svårare att hitta motivation när slutspelsplatsen var säkrad? KHK vann enkelt mot såväl Skövde som Kristianstad, men förlusterna mot Lugi och Heid var så klart inte bra nog.

Hamed Khazrai.
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

7: VästeråsIrsta HF

Slutplacering: 8

Ranking efter februari: 7

Det blev slutspel för VästeråsIrsta och därmed undveks ett dunderfiasko, men det var med darr på ribban. Det krävdes seger mot Önnered i den sista omgången för att lösa slutspel och samtidigt var VI utlämnat till vad Skövde hittade på i Höör, men det löste sig till slut.

Men skulle det ha behövt bli så dramatiskt? Givetvis inte med tanke på truppen som Frenne Båverud har till sitt förfogande. Om VästeråsIrsta har haft mycket skador? Absolut. Men det har även de andra lagen i serien.

I övrigt är det inte mycket att säga om lagets senaste matcher. De har förlorat mot överlägsna Sävehof och Skuru och vunnit de andra två matcherna mot Skara och Önnered.

VästeråsIrsta. Foto: Lina Johansson

8: Önnereds HK

Slutplacering: 7

Ranking efter februari: 2

Visst, seriens bästa målvakt Jenny Sandgren har saknats i mars, men Hanna Eriksson är en stark ersättare. Så det faktum att Önnered har dippat rejält i mars kan inte bara handla om Sandgrens frånvaro.

Jag tillskriver istället det till att ÖHK har saknat stabilitet hela säsongen. De har gått som en jojo i SHE-tabellen och även i Power rankings. Ena månaden ser de ut som ett potentiellt finallag, bara för att i nästa månad falla tillbaka och se ut som ett lag som definitivt kommer att åka ut i kvartsfinal.

Önnered hade lite tryck på sig att nå final i år, men nu väntar Skuru redan i kvartsfinal och därmed riskerar årets säsong att bli ett misslyckande för storsatsande Önnered.

Glädjeämne? Linnea Säreborn gör aldrig en dålig match och med hennes ledaregenskaper borde Önnered vara bättre.

Linnéa Säreborn. Foto: Bildbyrån

9: Skövde HF

Slutplacering: 9

Ranking efter februari: 6

Det var nära, riktigt nära, att bli en succésäsong för nye tränaren Daniel Birkelund. Från att Skövde har varit uselt i flera år, egentligen sedan de slängde ut Magnus Frisk, har de nu blivit ett lag att räkna med igen. Ett imponerade jobb av norrmannen, helt klart.

Men det räckte inte hela vägen för Skövde och därmed blev det inget slutspel i år heller. Det går säkert att titta på flera matcher som Skövde borde ha vunnit för att säkra slutspel, men om vi enbart tittar på mars var sjumålsförlusten hemma mot Kungälv så klart inte bra nog.

Nikoline Lundgreen. Foto: Viktor Ljungström, http://www.viktorljungstrom.se

10: Kristianstad HK

Slutplacering: 10

Ranking efter februari: 11

Det blev nytt kontrakt för ett Kristianstad som tidigt på säsongen såg ut som ett givet sltuspelslag. Vad som hände på vägen har jag redan skrivit spaltmeter om, så jag tänker inte tråka ut er med att upprepa det, men med tanke på hur det såg ut får KHK vara nöjda att de spelar i SHE nästa säsong.

Det var trots allt starkt att lösa det till slut med tanke på att Sarah Carlström har saknats den senaste tiden och de hade större press på sig att lösa nytt kontrakt än vad till exempel BK Heid hade.

KHK spelade en final i mars och där blev det seger, 31–26 hemma mot Heid. Den största anledningen till att KHK löste det? Maja Hansson. Försvarstuffing, målskytt och pådrivare i ett paket.

Maja Hansson. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

11: BK Heid

Slutplacering: 11

Ranking efter februari: 10

Heids mars månad är egentligen rätt bra. Bra prestationer i som jag ser det alla matcher utom den viktigaste, borta mot Kristianstad. Heid var inte utspelat borta mot Önnered och heller inte hemma mot Skövde, men trots det blev det noll poäng i de två matcherna, precis som mot Kristianstad.

Nytt kontrakt säkrades i den sista omgången där Heid återigen presterade starkt, då mot ett Kungälv som visserligen inte hade mycket att spela för. 28–19 är ändå fint jobbat och Heid går nu in ett ovisst kval mot ett Aranäs med Rustan Lundbäck på tränarbänken.

Heids säsong har givetvis inte varit bra nog, men med tanke på tränarkarusellen är det bra jobbat att inte sluta sist. Nu återstår att se om de kan lösa nytt kontrakt.

Linn Hansson, BK Heid.
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

12: Kärra HF

Slutplacering: 12

Ranking efter februari: 12

Om Kärra skulle ha klarat sig kvar i SHE hade de behövt vinna rätt matcher. Det har de inte gjort och därför blev sejouren i SHE endast ettårig. Sex inspelade poäng på 22 matcher blev det totalt och då kom två av poängen i mars.

Så mars månad har egentligen inte varit det stora bekymret för Kärra. Det handlar verkligen inte om att de vek ner sig i den avslutnade månaden på säsongen. En poäng hemma mot Lugi och en poäng även i den sista omgången mot Kristianstad är det inget fel på och hjärta saknas definitivt inte.

Men i slutändan presterade Kärra inte i de matcher där de behövde poäng och då blev det såhär. Det blir nya tag i Allsvenskan nästa säsong, då med ”CK” som tränare.

Meja Bernvid, Kärra HF.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN