Dansk dynamit fällde Sävehof

Siw Aabech, Önnered

För drygt tre år sedan vann Önnereds damer en match mot Sävehof. Dessförinnan var det 15 år sedan Önnered besegrade sin lokalkonkurrent. Så om historien upprepar sig kan man lite grovt räkna med att Önnered vinner en gång per decennium. Men det ville Önnered ändra på när de ikväll med hemmaplan som fördel åter mötte gänget från Partille.

Första halvlek visade två lag som verkligen ville vinna. Högt tempo och aggressivt men juste spel kännetecknade halvleken. Att ställningen oftast var jämn var tack vare de båda lagens nyckelspelare, Evelina Källhage i Önnered respektive Nina Koppang i Sävehof.

Även om Önnered fick lite flyt och ett övertag på två mål vid halvtidsvilan så var det inget som talade för en seger för endera laget. Önnered kämpade för historisk revansch, Sävehof för att fortsatt kunna visa sig som ligans bästa lag.

Halvtid: 15 – 13

Andra halvlek blev något annat än första. Nu skruvades tempo och aggressivitet upp ytterligare ett snäpp. Men det var Önnered som fick det lilla rycket som efter hand blev ett avstånd på hela sju mål i Önnereds favör. Vän av ordning undrar hur många gånger Sävehof haft ett så djupt underläge mot ett svenskt lag? En märklig och ovan situation som troligen gjorde Sävehofs spelare en aning konfunderade.

Efter cirka 20 minuter kunde man till och med skönja trötthetstecken hos Sävehof. Kort därefter stod det klart att Önnered skulle ta hem matchen. Om det inte varit för en dubbelutvisning på Önnered i slutminuterna så hade laget vunnit med 7-8 mål. Nu blev det bara tre, men segern gav ändå en hysteriskt glad Önnered-trupp.

I Önnered var alla spelare bra och sällsynt taggade. Men ett par namn måste nämnas. Främst av alla denna kväll, Siw Aabech. Hur trång motståndarnas försvarsmur än var så kunde Siw på något märkligt och modigt sätt ta sig igenom den och avlossa skott av typ dansk dynamit. Frågan är om detta var hennes livs match?

– Jag har i alla fall aldrig spelat bättre mot Sävehof, sade Siw.

Önnered stod effektivt upp där bak, mycket beroende på ett mittlås av bästa märke Thess Krönell (som även var vass framåt) och Linnea Wester. Med nyttig hjälp av Fanny Elovson, lagets motor med sju assist ikväll. Och naturligtvis målvakt Jenny Sandgren, 47 i räddningsprocent.

I andra halvlek mattades Sävehofs stjärna Nina Koppang. Då tog Olivia Mellegård och steppade upp. Men nettoeffekten blev ändå inte tillräcklig. Sävehof är starkt beroende av en Nina Koppang i kalasform matchen igenom.

Till sist, det här blev en minnesvärd kväll för Önnered och dess publik. Laget börjar ta form på allvar nu efter en säsongsöppning som varit en aning ojämn.

Slutresultat: 26 – 23

Önnered: Siw Aabech 7, Evelina Källhage 7, Thess Krönell 4, Fanny Elovson 2, Line Homdrom Rusten 2, Linn Hansson 2, Linnea Wester 1, Moa Boqvist 1

Sävehof: Olivia Mellegård 6, Nina Koppang 4, Ida Sembe 3, Carmen Martin 3, Thea Stankiewicz 2, Thea Kylberg 2, Thea Blomst 1, Stina Wiksfors 1, Emma Mihailovic 1