”CK” ska få fart på Heid: ”Rimligt att vi blir ett slutspelslag”

Christer Karlsson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Efter fyra år i Norge är Christer ”CK” Karlsson tillbaka i svensk handboll. Profilen tar över ett BK Heid som i år har större förväntningar på laget än tidigare. – Det är klart att det är större press, vi har ju ett bättre lag, säger han till Handbollskanalen.

BK Heid hade det riktigt tufft förra säsongen och klarade sig kvar i SHE tack vare bättre målskillnad än bottenkollegan Kristianstad HK. Sedan dess har mycket hänt i klubben. Tidigt stod det klart att Christer ”CK” Karlsson återvänder efter åtta år i andra klubbar. Handbollskanalen tog ett snack med profilen under årets upptaktsträff.

– Först var jag fyra år i den fina föreningen Önnered i väster och sedan fyra år i Norge. Nu är jag tillbaka i arbetarstadsdelen och det är väldigt härligt. Hade jag velat ha det så bra som möjligt handbollsmässigt hade jag kunnat stanna i Norge, men det passar mig bra socialt att komma hem igen till familj. Jag brukar aldrig ångra mig och kommer inte att göra det nu heller, säger ”CK” till Handbollskanalen.

I Norge gjorde ”CK” stor succé med den lilla klubben Fredrikstad BK. På frågan vad det finns för likheter och skillnader mellan den Christer som lämnade Sverige för fyra år sedan och den Christer som nu är tillbaka svarar han så här:

– Det mesta är nog sig likt. Men jag var i Norge i några år och fick ju så klart en del ny input. Framförallt fick jag se dedikationen hos spelarna i Norge, det är inte för inte som de är bäst i världen. Då är Fredrikstad ingen storklubb utan mer jämförbar med Heid – men det är stor skillnad i träningsintensitet. Det är bättre förutsättningar i Norge helt enkelt och precis det jag vill skapa i Heid.

– Men vi har en lång väg att gå. Det är en resa vi håller på att göra i Heid, men man kan inte skylla på tid om viljan saknas, eller vad det nu är man säger.

Hur var det i Fredrikstad?

– Mycket bra. Men min äldsta dotter brukar fråga varför jag alltid hamnar i sådana mindre klubbar. Jag kanske är den enda tränaren de senaste 20 åren som har tackat nej till Sävehof, men på något sätt vill jag vara där det blåser.

Blåste i Heid gjorde det verkligen i somras. Efter endast en kort tid i sin nya tjänst som general manager valde ”CK” att hoppa av uppdraget och endast vara tränare i klubben.

– När jag skrev på var vi överens om att jag skulle vara operativt ansvarig och då ingår saker som att köpa bollar, skicka ledare på utbildning och att värva spelare. Men när jag inte ens kunde köpa ett gem till kansliet är det helt omöjligt att vara operativt ansvarig.

– Det blev så klart ett bakslag för mig, jag hade inte tänkt mig att gå från en heltidstjänst till halvtid. Men det var aldrig aktuellt att svika laget, jag var ändå arkitekten bakom att få hit Elin Hallgård, Jessica Ehrnbring och Miranda Nasser.

Hur togs ditt beslut emot i klubben?

– Det var säkert någon som tyckte att jag gav upp för tidigt. Men jag hade ingen handlingsfrihet och då sket jag i det och blev ”bara” tränare.

Christer Karlsson har gjort sig känd som en tränare som lyckas få bra resultat med små medel. Små medel är det givetvis som gäller även i Heid, men klubben har aldrig tidigare förstärkt med tre spelare av ovan nämndas kaliber.

– Jag har lärt mig under åren att det är viktigt att vara tydlig med rollerna i laget, Hallagård blir försvarschef och Ehrnbring anfallschef. Där tror jag att många tränare är lite fega. Det är klart att de ska ha stora roller och det ska övriga i laget veta om.

De fina nyförvärven gör också att det blir större press på Heid i år. ”CK” själv tippar laget som sexa, men det fanns också klubbar som tippade Heid som fyra.

– Det är klart att det är större press, vi har ju ett bättre lag. Jag tycker att det är rimligt att vi ska gå till slutspel, men däremot fyra känns orimligt. Så många steg har vi inte tagit på försäsongen.

Med uppe på scen hade ”CK” sitt nyförvärv och nya lagkapten Jessica Ehrnbring och duon bjöd på flera skratt, men också intressanta resonemang.

– Både Ehrnbring och Hallagård är föredömen både på och utanför plan. De är väldigt bra tränade och bra människor. Att jag känner båda två sedan tidigare är också en fördel. Elin hade jag i Heid innan hon lämnade får Sävehof och Jessica tränade jag när hon gick på gymnasiet.

Du gjorde Ehrnbring till lagkapten direkt?

– Det finns säkert någon i Heid som inte gillar det, men Jessica är bäst lämpad för det och då ska hon ha den rollen. Det var inga konstigheter.

”CK” verkar onekligen gilla sin nya ”anfallschef” och respekten är ömsesidig.

– Jag tycker väldigt mycket om ”CK”, säger Ehrnbring.

Med Ehrnbring i laget kommer Heid säkerligen att bli flera snäpp bättre i offensiven. Men Karlsson trycker mycket på att laget inte ska spela för snabb handboll.

– Jag tycker att för många lag i SHE spelar med för hög fart. Vi vill också kontra och spela med hög fart, men konsekvensen får inte bli att det blir för många bortkastade anfall. Därför kommer vi att få se ett försvarsstarkt Heid som kan anpassa tempot. Vi kommer att ha en frejdig offensiv som Ehnrbring kommer att styra.

Det verkar onekligen ha fungerat bra under försäsongen där Heid verkligen har imponerat.

– Två saker har framförallt varit viktiga under försäsongen. Det första är att några av spelarna som var i laget förra året har höjt sig markant. Det andra är att vi har vunnit matcher och det har varit väldigt viktigt eftersom Heid knappt har vunnit några matcher på två år. Nu har vi fått in lite vinnarkänsla, avslutar Christer ”CK” Karlsson.

BK Heid premiärspelar på söndag borta mot Skövde HF.