Boden och Heid nära säkrat kontrakt

Emmy Nordmark. Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

Kvalet till SHE verkar avlöpa enligt plan. Åtminstone som Boden Handboll och BK Heid har tänkt sig för att avfärda konkurrenterna som vill upp. Heid bemästrade Eslöv igen, Boden vann mindre övertygande men har lika fullt 2–0 i matcher.

Heid ägde sin första hemmamatch i kvalet med 14–11 i paus, bland annat tack vare Kristina Zubonja med fem mål så långt. I andra halvlek krävdes ett omtag, i form av time out vid ställningen 17–16 för att få lugn i leden och tända matchvinnare.

Tydliga kandidater var Therese Lindström som stängde igen mellan stolparna och Towe Andersson som hittade rätt gång på gång från distans. Åtta mål från den offensiva ledargestalten, lika stor skillnad mellan Heid och Eslöv när matchkvällen var över.

Niomålsskytten Filippa Sarenbrant och de gulklädda lagkamraterna återvänder till Göteborg om en dryg vecka. Då har Heid sin första matchboll för att nå högsta serien till hösten.

Resultat brukar spela mindre roll än var segern hamnar i kvalsammanhang. Efter nervpirret som gav 26–25 vill Boden dock göra bättre ifrån sig i nästa kvaldrabbning.

– Det är under all kritik. Vi måste upp i nivå för vi ska vinna mot de här med fler bollar. Så det är bara att göra hemläxan och göra det bättre nästa gång, sade Annica Ölén till NSD.

Strax dessförinnan hade lagkaptenen upplevt 60 minuter där Boden ledde merparten av sista 30. Emmy Nordmark dominerade målskyttet, sju fullträffar mot sju för Mia Lagumdzija i Guif.

Slutminuten där Kristiane Stormoen prickade in det sista målet blev dock dramatisk, Guif hade 20 sekunder på sig för ett kvitteringsförsök som rann ut i sanden.

När Ölén väl låtit allt sjunka in landade hon i skönare segerglädje.

– Det är ju mycket roligare att vinna. Även om det är jämnt i dag och vi gör en jävligt dålig match så är det nog viktigt att vi får med oss den här vinsten just för det mentala. Att vi är det starkare laget när det väl ska avgöras. Jag tror att det är jävligt tungt för dem att gå hem med den här förlusten, sade hon till NSD.

Kval till SHE, match 2:5
Boden Handboll–Eskilstuna Guif 26–25 (12–12)
Boden leder med 2–0 i matcher. Nästa match spelas 13 april i Boden.
BK Heid–Eslövs IK 34–26 (14–11)
Heid leder med 2–0 i matcher. Nästa match spelas 14 april i Göteborg.