Theo Derot till Istres – flyttar till pappans klubb efter cancern

Theo Derot med nummer 25. Foto: Wenflou / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Th%C3%A9o_Derot_-_Mickael_Guigou_-_Mads_Christiansen-20160110.jpg#/media/File:Th%C3%A9o_Derot_-_Mickael_Guigou_-_Mads_Christiansen-20160110.jpg

Den förlorade sonen återvänder till Istres. Vänsternian Theo Derot blev frisk från sin cancer i april förra året och flyttar nu tillbaka till sin ungdomsklubb Istres, där hans pappa Gilles Derot är tränare sedan 2000, rapporterar Maritima medias.

Två veckor innan OS i Barcelona 1992 så valde dåvarande franska förbundskaptenen Daniel Constantini att inte ta med mediterade mittnian Gilles Derot i truppen så att han kunde vara hemma och ta hand om sin nyfödda son, Theo.

Pappa Gilles tränade sen Theo i Istres fram till 2015. Då flyttade den 193 cm långa vänsternian till Nantes. Det blev två år i toppklubben i väster – då han även fick göra A-lagsdebut för franska landslaget. Men efter två säsonger flyttade Theo Derot vidare till franska mittenlaget PAUC säsongen 2017.

På försäsongen med PAUC fick han en boll på armen som tog så illa att han var tvungen att uppsöka läkare. Under besöket fick han istället chockbeskedet att han diagnostiserats med Hodgkins lymfom, en typ av cancer i lymfsystemet.

Det blev en lång kamp tillbaka. Men efter nio månader, 16 kemoterapi-behandlingar och 30 sjukhusbesök blev vänsternian friskförklarad från cancern och kunde återvända till handbollsplanen i april 2018.

Sedan dess har dock speltiden gått ner för Derot, som i ett gemensamt beslut med PAUC kommit överens om att bryta kontraktet – och flytta hem till pappa och Istres säsongen ut.

Theo Derot är född i Nimes, där pappa Gillet vann fyra ligaguld som spelare, och som bara ligger en timmes bilfärd från Istres. Så det är kanske ingen jättechansning att det kommer att bli ett kärt återseende i arenan för familjen, laget och staden.