PSG vände ”hatmötet” med Nantes inför fotbollsfansen

Uwe Gensheimer i Paris Saint-Germain och all star-laget 2018/19. Foto (arkiv): Angela Grewe, @angieee11

Det var dags för kvartsfinal i franska ligacupen i Paris ikväll mellan ligaettan PSG och tvåan Nantes. Och som vanligt när lagen möts blev det en målrik och intensiv tillställning. Kim Ekdahl Du Rietzs lag låg under 10-17 i första halvlek men vände matchen i andra och vann med 34-30 (18-19). Handbollskanalen var på plats i Stade de Pierre Coubertin.

Vad passar bättre i väntan på ett svenskt EM-derby mot Norge än lite ytterligare världsklasshandboll med en svensk vänsternia på planen. Och det var det fler som tyckte, för det var inget fel på varken publiksiffran eller ljudväggen inne i PSG-draperade Stade de Pierre Coubertin ikväll.

– Det är när fotbollsfansen är på plats som det låter extra mycket, säger Kim Ekdahl Du Rietz efter matchen och syftade på den 50 pers stora PSG-klacken som egentligen tillhör fotbollsfalangens supportrar.

– Ibland är det annars rätt tomt härinne faktiskt, då känns det nästan som att man spelar träningsmatch. Men det brukar det vara mycket publik mot Nantes på grund av att det är ett hatmöte. Det har det varit ända sedan Paris bytte namn till PSG och slog ut Nantes i kvartsfinal i cupen här 2012, säger vår svenske stjärna.

Och historien skulle visa sig vara så godartad att den upprepade sig. Men det var de vitklädda gästerna som började matchen bäst. Det gjorde de genom ett snabbt kontringsspel och genombrotts-säkert uppställt anfall. Efter 20 minuter hade Nantes PSG i rejäl brygga då de tog ledningen med 17-10.

PSG stod sen för en stor upphämtning i slutet av första halvleken, där norske Sander Sagosen såg ut som killen i pojklaget som var född i januari, vuxit mer än alla andra och gjorde mål lite när han ville.

Kim Ekdahl Du Rietz då? Svensken spelade från start i PSG och var på plan hela första kvarten, både framåt och bakåt. Ett gott tecken då speltiden har hackats sönder av skador för ”EDR” sedan han kom till Frankrike och han främst har spelat i försvaret. Men han vittnar om att fysiken är på rätt väg och att det ”känns bättre och bättre” i kroppen. Det viftar vi med blågula VM-flaggan för.

Ikväll hann 29-åringen med bland annat en klass-assist till Sagosen och ett klassiskt Du Rietz-mål när han stegade förbi sin försvarare och vände tillbaka skottet i första hörnet. Sen blev det mycket bänk för svensken, som inte var riktigt nöjd med sin insats, i laget där Remili, Sagosen och Hansen och ska ha sin bit av niometers-kakan.

PSG bet sig kvar i matchen i andra halvlek med individuell skicklighet där en spelare kan dra på sig två gubbar och sedan släppa vidare bollen till nästa attackspelare som med minst lika mycket stjärnkraft. Och när inhoppande Rodrigo Coralles började rädda bollar i Paris-buren så klev hemmalaget om till 30-28 mot slutet av matchen.

De blåklädda höll sen ledningen ända in i kaklet, till ovationerna av en stående hemmapublik, och vann med 34-30. Efter matchen fick journalisterna vänta en god stund i mixade zonen när Parisarna och fansen sjöng allsång efter ännu en kvartsfinalseger mot rivalerna från Nantes.

Sedan tidigare är Montpellier, St Raphael och överraskningen Ivry klara för semifinal.