Nikola Karabatić klar för Paris SG

Nikola Karabatic klar fär PSG. Foto: Kantbilder.se

Världens bästa handbollsspelare byter klubb, från FC Barcelona till Paris SG.

Nikola Karabatić lämnar FC Barcelona och flyttar hem till Frankrike och mästarklubben Paris Saint-Germain. Kontraktet är till 2019 och PSG ser nu ruskigt starka ut. 31-åringen måste räknas som 2000-talets bästa spelare. Ett utdrag av meriter:

*2 OS-Guld
*3 VM-Guld, 2 brons
*3 EM-Guld, 1 brons
*3 Guld i Champions League
*7 Guld i Frankrike
*4 Guld i Tyskland
*2 Guld i Spanien
*Världens bästa spelare 2007 och 2014
*Årets idrottare i Frankrike 2011

Karabatić är född 11 april 1984 i Niš, den tredje största staden i Serbien. Pappa Branko Karabatić var både spelare och tränare inom handbollen vilket fick familjen att flytta till Frankrike när Nikola bara var 3 år.

Den professionella karriären startade i Montpellier HB som i slutet av 90-talet och början av det nya milleniumet var överlägsna i Frankrike. Till stor del med hjälp av Nikola Karabatić. 2005 gick han till tyska THW Kiel där han med stor framgång spelade fram till 2009.

Han valde sedan att flytta hem till Montpellier HB igen mellan 2009 – 2013. Efter en spelskandal, där Karabatić dömdes till böter, spelade han vårsäsongen 2013 i Pays d’Aix med sin lillebror Luka Karabatić. Sommaren 2013 gick så flyttlasset vidare till Spanien och FC Barcelona.

Under hela denna period har Karabatić varit bärande i sina klubblag men också den stora ledaren i Frankrikes landslag. Han har alltid varit på plats när det ska delas ut guld och har med sin fysik, sitt spelsinne och allsidighet lyft handbollen till en ny nivå. En av de verkligt stora stjärnorna.

Nu återförenas han med sin bror Luka i Paris SG och om inte fransmännen redan var ett favoritlagen i Champions League så bär de ett enormt tryck nu. Se på truppen:

Målvakter
Thierry Omeyer
Patrice Annonay

V6
Samuel Honrubia
Jeffrey M’Tima

M6
Igor Vori
Róbert Gunnarsson
Luka Karabatić

H6
Luc Abalo
Fahrudin Melić

V9
Mikkel Hansen
Henrik Møllgaard

M9
Nikola Karabatić
Daniel Narcisse
Mladen Bojinović

H9
William Accambray
Xavier Barachet
Sergiy Onufrienko

Som om det inte vore nog tränas klubben numera av Zvonimir Serdarušić, mer känd som Noka. Han tränade THW Kiel från 1993 till 2008 och vi behöver väl knappast gå in på hur de dominerat världshandbollen.

Handbollssäsongen har inte ens startat ännu, men det ser redan ut att bli en riktig höjdare.