Kiril Lazarov lägger av

Kiril Lazarov. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN.

I dag meddelade den nordmakedonska legendaren Kiril Lazarov att han avslutar sin handbollskarriär. I en lång text på HBC Nantes hemsida beskriver han sina känslor och sin tacksamhet för klubben och de andra klubbarna han har spelat för.

Han har hintat om det länge och i dag gav Kiril Lazarov beskedet att hans handbollskarriär är över efter HBC Nantes nästa och sista match i den franska ligan den här säsongen. Han skriver en lång och välformulerad text på klubbens hemsida där han tackar för sejouren i klubben, som har inneburit framgångar i Champions League, där höjdpunkten blev en finalplats säsongen 2017/18.

”HBC Nantes är ett av de bästa besluten jag tagit i min karriär”, skriver han och fortsätter, ”Jag var ärligt talat inte säker på att vi skulle lyckas spela Final Four i Champions League två gånger med ”H”. Under de här åren växte vi upp tillsammans och vann många gånger mot väldigt stora lag. Nu känner Europa till och respekterar HBC Nantes. ”H” har blivit en klubb som gör skillnad och som inte gör det lätt för andra konkurrerande klubbar.”

10-tales bästa högernia

I en omröstning som handbollssajten Handball-planet arrangerade 2020, blev Lazarov framröstad till Champions Leagues bästa högernia under 10-talet och han har gjort hela 1332 mål i turneringen, vilket är flest någonsin. Han har spelat i en mängd olika europeiska toppklubbar genom åren, bland andra RK Pellister, RK Zagreb, Veszprém, BM Ciudad Real, Athletico Madrid, Barcelona och sedan 2017 i HBC Nantes.

I det nordmakedonska landslaget har han gjort 1443 mål på 208 landskamper. Under VM-turneringen i Kroatien 2009 gjorde han hela 92 mål på 9 matcher. Sedan förra året har han varit spelade förbundskapten för Nordmakedonien.