Karabatic-bröderna har hörts av disciplinnämnden – kan missa EM

Luka Karabatic. Foto: J Crosnier

Bettingskandal-sagan som startade 2012 med bröderna Karabatic i huvudrollerna börjar närma sig sitt slut. I går hördes bröderna av franska ligans disciplinnämnd, som ska ta beslut om eget straff. 

ANNONS

Vad har hänt?

Det var i maj 2012 som bröderna Karabatics dåvarande lag Montpellier – redan klara ligamästare – väldigt överraskande förlorade mot bottenlaget Cesson-Rennes med 31-28.

Efter matchen rapporterades det från franska myndigheter att det hade varit ovanligt högt bettande på matchen i halvtid, vilket drog igång en polisutredning.
Det visade sig snart att matchen var uppgjord och Luka Karabatic och fem andra spelare stängdes av sex matcher av det franska handbollsförbundet. Sedan hördes inget på ett par år fram till 2015 då åtal väcktes mot bröderna.

I åtalet beslutades Nikola, Luka och de andra spelarna skyldiga trots deras nekande. Nikola skyllde bland annat på sin flickvän. Spelarna dömdes till två månaders villkorligt fängelsestraff samt 10 000 euro i böter. Luka dömdes även till sex matchers avstängning, av vilka han har ”suttit av” fyra.

Vad är nytt?

Nu ska så även själva ligan och dess nämnd ta beslut om straff. Det handlar förmodligen om avstängning i sex matcher för Nikola då han inte ännu avhandlat någon avstängning. Två matcher för Luka. Men i värsta fall kan avstängningen stiga till två år och ytterligare ekonomiska böter. Det skulle innebära att den fyrdubbla världsmästaren missar EM 2017. Det skulle i sin tur innebära ett enormt avbräck för Frankrike.

Ska man vara cynisk kan man tänka sig att franska ligan inte vill att franska landslaget ska drabbas så pass hårt, men vad vet den här simple skribenten. Beslut om straff meddelas inom två veckor.

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here