Kantkungen Michael Guigou tog farväl efter 23 år

Michael Guigou jublar under åttondelsfinalen i Handbolls-VM mellan Frankrike och Island den 21 januari 2017 i Lille. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

Michael Guigou saknade spelminuter under sin finalföreställning. Hyllningen blev självklart av när ikonen i den franska landslagströjan, Montpellier HB och Usam Nimes satte punkt vid 40 års ålder.

Kanträvens skada kom måhända olägligt. Publikreaktionerna plus uppskattningen från lagkamrater och motståndare tog ändå över fullständigt när Guigou äntrade planen efter slutsignalen.

Vänstersexans 20 år i Montpellier kan bara matchas av kontinuitetsfadern Patrice Canayers 26 år posten. När Guigou tackade för sig vid sydkusten kunde Nimes i samma region ordna avstamp mot ytterligare titlar.

Meritlistan är imponerande läsning med oöverträffade succéer. Trefaldig olympisk mästare, fyra gånger VM-guld och tre titlar i EM efter 278 landskamper – då har vi bara tagit upp framgångarna med landslaget.

Montpellier är den enda franska klubb som gått hela vägen i Champions League. Guigou var självklart med både 2003 och 2018, i dubbelmötet mot Portland San Antonio och Köln-finalen mot HBC Nantes.

Därutöver finns 22 franska pokaler i prisskåpet, tio i ligan och tolv i cupen när karriären ska summeras.

– Mika är en av de största. Han är den bästa vänstersexan i historien och kommer att lämna ett outplånligt spår, så mycket han kunde spela som mittnia, säger Jerome Fernandez, tidigare kapten i det blåa landslaget till AFP.

– Det som skilde honom från alla andra var hans förmåga att förstå spelet och ge rätt stöd genom sin teknik, säger Canayer.

– När det inte fanns fler lösningar kvar litade vi på hans talang. Eftersom det är en tidlös egenskap började han väldigt tidigt och avslutade sin karriär sent.

Guigou själv höll sig till franska adresser, trots de internationella framgångarna och intresse från idel storklubbar.

–När Niko Karabatic åkte till Kiel 2005 frågade han mig om jag ville följa med honom. Jag hade också kontakter med Pamplona, ​​Ciudad Real, Barcelona… Min ambition var aldrig att bli den bästa spelaren i världen och inte heller att spela i den främsta ligan.

– Livet består av många saker utöver en idrottskarriär. Om du lyckas förena din lycka med medmänniskornas lycka är det fantastiskt, säger Guigou till AFP.