Fogelström: Jag vill fortsätta utomlands – drömmer om landslaget igen

Hanna Fogelström. Foto: Viktor Ljungström

Frankrike-proffset Hanna Fogelström har gjort comeback efter en lång skadeperiod och ser nu framåt igen.

I veckan gjorde Hanna Fogelström sina första minuter på handbollsplanen efter drygt 15 månaders skadefrånvaro. Handbollskanalen fick en pratstund med Fogelström som var glad efter matchen:

– Det känns givetvis jättebra, jag var väldigt exalterad att få vara med. Jag trodde att jag skulle vara nervös men var mer förväntansfull ju närmare matchen det kom. Vi har haft en tydlig plan senaste sex veckorna så jag var mentalt redo.

Hon spelade drygt fem minuter och har inte känt någon reaktion efteråt i knät. Hon är redo att spela imorgon men får, på grund av lite försäkringsfrågor, vänta till nästa fredag. Då tar Toulon emot Chambray i Palais des Sports de Toulon.

– Jag har tränat handboll för fullt i tre veckor men såklart har jag tränat väldigt hårt på annat vis det senaste året. Redan i höstas tränade jag fullt men fick lite ont i knät, så vi backade lite.

Det har inte varit lätt att dra korsbandet två gånger.

– En sjukt tuff resa. Första gången det hände så tänkte jag ”tråkigt och jobbigt men jag ska klara av det”. Den här andra gången har det inte varit roligt. Riktigt tufft mentalt och flera bakslag. Men jag älskar att spela handboll och är stolt över att pushat mig själv.

– Jag har haft bra stöd från familj och vänner. Klubben har stöttat även om jag genomfört mycket av rehab och träning själv. Jag är en fighter och vill man spela handboll så får men ge upp lite andra grejer, så är det.

Nu är hon alltså tillbaka på planen i den franska ligan som är otroligt jämn och spännande. Hanna Fogelström berättar om skillnaderna mot den svenska:

– Varje match är betydelsefull, det är största skillnaden. Lägstanivån är väldigt hög och det finns inga enkla matcher. Om man spelar hemma/borta är också större skillnad. Spelmässigt är det mer fysiskt och fokus på försvar. Det är också mer individuellt där spelare kan få feeling och skjuta lite när som helst. Men jag är ganska svensk i mitt spel så laget går först och även om jag skulle få feeling håller jag mig.

– Det som är roligt är att i Sävehof spelade det ingen roll om jag satte fyra skott eller missade fyra skott, vi vann ändå med tio bollar. Här har man inte råd med det så det blir en annan press.

Hanna Fogelström lämnar nu Toulon i sommar efter tre säsonger i klubben. Till Handbollskanalen berättar hon om sina tankar.

– Jag hade 1+1 år och behövde lämna besked senast den 1 februari. Kände att jag inte kunde bestämma mig till dess och ville fokusera på att komma tillbaka och spela. Därför kommer nu kontraktet gå ut i sommar.

Hon fortsätter gärna utanför Sverige:

– Jag spelar gärna i utlandet, helst inte i Sverige. Vill fortsätta utvecklas både som spelare och person vilket man gör ute i Europa. Den danska ligan vore ett bra alternativ, där spelar de kul och bra handboll. Kommunikationen skulle också bli enklare, även om jag förstår franska. Det är också närmare hem vilket vore en bra trygghet.

Om landslaget säger hon avslutningsvis:

– Självklart drömmer jag om landslaget igen, det är det bästa som finns, att få dra på sig landslagströjan och representera Sverige.