Vecka 45 i Finska dam-elit

Sparta IF säsongen 2015-2016, Foto: nsm.finnhandball.net

Fyra matcher, 2 överraskningar och 4 godkända publikresultat, för Finska serien.

Under förra veckan spelades det full serie, och den första matchen var Atlas – GrIFK på fredagen 6.11. Matchparet var före säsongen tippade som jämna lag, och matchen spelades i den stora fina Energia Arenan istället för egna hemmalyan Myrbacka Idrottshus. Detta på grund av att det samtidigt arrangerades föreningens stora juniorturnering, Aktia-Cup.

Atlas började matchen starkt och drog ledningen upp till 8-3, men GrIFK började en långsam upphämtning som ledde till att pausvilan börjades i siffrorna 10-12. Atlas hade en svackan som varade i 18 minuter. Under denna tid förlorade hemmalaget 2-9 och detta kan orsaka lite bekymmer åt tränarstaben, för destu längre säsongen löper kan svackor som dessa bli ödesdigra.

I denna match lyckades ändå Atlas skärppa till sig och andra halvleken blev jämn, just så jämn att åskådarna fick fullt värde av inträdesbiljetten. Målen kom turvis i båda ändorna av plan ända fram till den 44:de minuten, då ställningen stod 18-18. Det var då som gästande GrIFK gjorde en liten ryckning till 18-22, men Atlas hade inte sagt sitt. De kämpade sig upp tillabaka till jämnläge 23-23 och här började nagelbitande igen för publiken. Då sista minuten började höll gästerna en ett måls ledning 25-26. Atlas utjämnade vid tiden 59:09 till 26-26, och på den sista sekunden lyckades Atlas med Anna Jauhiainen klämma in bollen i mål och summern tjöt till en 27-26 hemmaseger.

Atlas – GrIFK 27 – 26 (10-12)
Atlas bästa målgörare var Nea Heerman och Anu Pihlström med 6, och GrIFK Sophia Böckelman med 8 mål. Noggrannare statistik hittas på resultatservicen.

Stjärnorna:
*** Heerman Nea, Atlas
** Böckelman Sophia, GrIFK
* Pihlström Anu, Atlas

Media:
Atlas kaatoi GrIFK:n jännitysnäytelmässä (nsm.finnhandball.net)
Jännittävä taistelu viimeiselle sekunnille asti! (www.atlashandball.com)

Sparta IF fick som söndagsgäst HIFK. Sparta som lite snubblat i början av säsongen och endast lyckas före denna match hämta hem fulla poäng från en match, var knappast tippade som segerfavorit av många. Detta fast de lyckas knipa poäng av Sjundeå IF i den förra matchen. Första halvleken var jämn och ingetdera lag visade tecken på att lyckas dra ifrån. Pausvilan inleddes ändå i gästernas 2 måls ledning i ställningen 10-12.

Bägge lagen gick jämna steg i andra halvleken till den 41:sta minuten, då ställningen var 15-15. Då lyckades HIFK dra upp en 3 måls ledning och vissa började hoppas på att nu kom spelet igång för gästerna, men med 7 raka missar i offensivet, antingen kast förbi eller räddningar av Sparta målvakten Suvi Erhovaara, orsakade det att ryckningsförsöket förblev ett försök. Detta ryck tände hemmalaget som spelade sig upp till jämnläge 20-20 då dryga 1 minut kvarstod av matchen. Då HIFK i början av sista spelminuten missade sitt läge, men hemmalagets Inka Jäntti lyckades vid 59:35 tog Sparta ledningen 21-20. HIFK lyckades ännu få ett kast mot mål, men då även den gick förbi var första överraskningen för veckoslutet ett faktum.

HIFK har dragit på sig nu 2 förluster och håller på att tappa fotfäste i kampen om serieledning mot Dicken i den inhemska serien. Säsongen är dock ung och inget är missat, men med tanke på att HIFK skall ta sig ann Colegio de Gaia från Portugal i Challenge Cup, 21. och 22.11., så är det lite oroväckande att man inte har starkare form än såhär. HIFK har bara en match före dessa internationella kamperna, så varje ”träning” i spelsituation är väldigt viktiga.

Sparta IF – HIFK 21 – 20 (10-12)
Sparta IF:s  bästa målgörare blev Sara Jäntti och Ella Holopainen med 5 mål var. HIFK:s främsta var Johanna Hilli med lika 5 mål. Resultatservicen.

Stjärnorna:
*** Holopainen Ella, Sparta IF
** Jäntti Sara, Sparta IF
* Cainberg Linda, HIFK

Media:
Sparta taisteli voiton HIFK:sta (nsm.finnhandball.net)
Chockförlust för HIFK – Sparta avgjorde på slutet (hbl.fi)

I den andra matchen på söndagen var det Dicken som besökte Sjundeå och SIF. Förhandsfavoriten Dicken tog hem en 5 måls vinst, fast SIF utmanade starkt i cirka 49 minuter. De sista 11 minuterna av matchen tog Dicken hem 6-2 och därmed kunde försäkra vinsten med slutresultatet 16-21.

Vid halvtiden var det ännu SIF som höll i taktpinnen då resultatet var 12-9. Målgladaste i hemma var Madeleine Lindholm med 6 st, men gästernas Martina Genberg hade verkligen hittat spelhumöret då hon prickade in 8 mål. Resultatservicen.

SIF – Dicken 16 – 21 (12-9)

Stjärnorna:
*** Genberg Martina, Dicken
** Tallqvist Janica, SIF
* Salokivi Tove, Dicken

Media:
Dicken puristi pisteet SIF:lta (nsm.finnhandball.net)
SIF pinade Dicken (hbl.fi)

BK-46 åkte till Åbo för att mäta sig mot ÅIFK. ÅIFK som startade säsongen starkt med 3 raka segrar har efter det hamnat se både Dicken, som dock var förvänttat, men även Atlas starkare hade säkert tänkt sig en bättre match en den det blev. Matchen började jämn ända till den sjunde spelminuten, då spelet stod vid 4-5, men sen kom hemmalaget av sig totalt. På bara 7 minuter ryckte BK loss och drog upp en 7 måls ledning (5-12). BK-46 fortsatt sitt starka spel och avgjorde matchen till sin fördel med klar marginal redan under första halvleken. Halvtidsresultatet skrevs till hela 8-20.

Under andra halvleken lyckades inte hemmalaget minska Karislagets försprång till mindre än 7 mål och därmed var det klappat och klart. ÅIFK:s främsta i de offensiva var Matilda Bäcklund med 5 mål, men i gästande BK-46 var det ett bekant namn som smällde in mest mål. Pamela Degerman gjorde 10 mål och därmed förstärkte sin ledning som hela seriens måldrottning. Hon har nu på 6 matcher nätat 51 gånger. Resultatservicen.

I och för sig är det inte en så stor överraskning att BK-46 kunde vinna matchen, men halvtidsresultatet och slutresultatet är det ändå. Att marginalen skulle bli såhär stor tror jag inte att många hade tippat före matchen.

ÅIFK – BK-46 21 – 33 (8-20)

Stjärnorna:
*** Degerman Pamela, BK-46
** Lassinharju Sirja, BK-46
* Harri Anna, ÅIFK

Media:
BK-46 komeaan voittoon ÅIFK:sta (nsm.finnhandball.net)
Nytt haveri i hemmahallen (ÅU.fi)

Det som i början av texten nämndes om publiksiffrorna kan på den Svenska sidan tolkas som smått för elitserie, men är ändå ganska fint för den Finska elitserien. Under veckoslutets matcher har det gått 456 åskådare i hallarna. Det är ju inte ens hälften av vad till exempel publiksiffran var i Allsvenska matchen Skara HF – Tyresö Handboll, med sina fenomenala 1038 ögonpar.

Det som gör resultaten bra är att det faktiskt spelades Finlands största juniorturnernering samtidigt i Myrbacka. Publiksiffrorna var då alltså följande:

Atlas – GrIFK : 103
Sparta – HIFK : 115
SIF – Dicken : 123
ÅIFK – BK-46 : 115

Serietabellen just nu:

Förening - Spelade matcher - Vinster - Jämnt spel - Förluster - Gjorda mål - Släppta mål - Seriepoäng
Förening – Spelade matcher – Vinster – Jämnt spel – Förluster – Gjorda mål – Släppta mål – Seriepoäng