Tre matcher i medeltal – Finska Dameliten

Kathlen Ax, HIFK. Foto: FSC Media / Riku Flink

I den finska dam eliten är det inte alltför tätt med matcher, då det denna vecka spelades bara 3 matcher, och alla dessa 3 under veckoslutet.

Det är idag 4 veckor sen dam eliten satt igång i för säsongen. Med ett medeltal på 3 matcher per vecka i en serie med 8 lag. Denna vecka var det 3 matcher på schemat och dessa var HIFK – BK-46, ÅIFK – Dicken samt KyIF – Atlas.

HIFK som fått se sig slagna av regerande mästarna Dicken i förra matchen, fungerade som värd åt anrika klubben BK-46 från Karis. Om man skall summera matchen på något sätt, skulle man kunna kalla det till ”målkalaset i Berghäll”. Halvtidsresultatet var smått otroliga 22-17. Slutresultatet 40-32. Matchen kan klassa spännande ända till den tredje spelminuten (3-3). Efter det drog IFK en lucka på 8-3. Efter detta lyckades gästerna knappa in tidvis matchen till 2 mål, men närmare än så kom de aldrig.

#14, Kathlen Ax, HIFK. Photo: HIFK-handball.com

Matchens främsta framåt var HIFK:s Kathlen Ax med 12 mål, då Pamela Degerman för BK gjorde 10. Stjärnorna gick enligt följande:
*** Kathlen Ax (HIFK)
** Pamela Degerman (BK-46)
* Linda Cainberg (HIFK)

Både HIFK:s tränare(Rostislav Grinishin) och 3-stjärnsspelaren Kathlen Ax komenterade efter matchen att det fanns för mycket tekniska fel i deras spel. Båda ansåg även att det fanns mycket att förbättra på. Gästernas tränare Thomas Holmberg konstaterade att ”Försvaret var helt under isen idag.” och ”Med 32 gjorda mål borde man vinna en match.”

Fyrverkeri av Kathlen Ax: ”Roligt att vinna”

Andra matchen ÅIFK – Dicken slutade inte så överraskande till Dickens vinst med siffrorna 30-19 i Åbo. Både matchens 3-stjärnsspelare Carolina Böckelman (Dicken) samt

#4, Ellen Norrgrann, ÅIFK. Foto: nsm.finnhandball.net

Dicken tränare Thomas Hivert var av den åsikten att det var svårt att komma igång, men är nöjda över vinsten. Dicken tog genast ledningen och halvtidsresultatet var 4 mål åt gästerna (12-16). Hemmalagets tränare Besim Qerimi var relativt nöjd med första 45min av sina spelare. 2-stjärnor gick till ÅIFK:s Ellen Norrgrann som lyckades göra 9 mål, fast hon bara är 16 år gammal. 1-stjärna till samma lags målvakt Linda Sipola som stod för 12 räddningar.

Tredje och sista matchen matchen för veckan var Kyrkslätt IF (KyIF) – Atlas. KyIF hade spelat 3 matcher innan, var de lyckas med 1 vinst, och Atlas 2 matcher med 0 vinster. Matchen var jämn och halvtidsresultatet 13-11 bevisar det. Efter pausen kom Atlas sakta men säkert ikapp och utjämnade spelet vill spelat 40:15 (17-17).

KyIF spelade sig ännu upp till ledning, men då matchklockan visade 55:30 visade tavlan jämna 22-22. 57:58 kom det avgörande målet av hemma laget då Susanna Arvekari gjorde 23-22 vilket höll till slutet. Till matchens lirare valdes gästernas målvakt Jonna Kullberg vilket överraskade spelaren ifråga iaf, efter att hon gjorde första spelminuterna för säsongen i denna match, och som come-back match i Finska dam-FM.

#21, Adriana Jakimova, Atlas. Foto: nsm.finnhandball.net

2-stjärnor till KyIF keepern Suvi Erhovaara som presterade 16 räddningar i matchen. 1-stjärna gick till hemmalagets Susanna Arvekari, som presterade viktiga mål i slutet av matchen, och totalt gjorde hon 5, med ett kastprocent på 71. Bästa målgöraren i matchen var gästernas Adriana Jakimova som spräckte bubblan 10 gånger.

Serietabellen, 8.10.2017

Följande veckas matcher i dam-FM:
Lö 14.10. | GrIFK – KyIF
Lö 14.10. | BK-46 – ÅIFK
Sö 15.10. | SIF – HIFK

Damernas 1-division såg följande matcher spelas under veckan:

Pirkat (Vanda) – Atlas Wandas (Vanda) 14-22 (6-11)
PIF (Pargas) – Cocks Akatemia (Riihimäki) 33-30 (16-15)