Tre av fyra matcher slutade med storsiffriga vinster

Kathlen Ax, HIFK. Foto: FSC Media / Riku Flink

Full runda i Finska dam elitserien och av dessa fyra matcher, slutade 3 med stora skillnader.

GrIFK – Atlas 23 – 19 (12-10)

GrIFK fick som gäst Atlas. Det var serie jumbon mot nästsista och

Carolina Rehnberg, GrIFK. Foto: nsm.finnhandball.net
Carolina Rehnberg, GrIFK. Foto: nsm.finnhandball.net

då hemmalaget lyckades knipa vinsten blev skillnaden större i serietabellen. Därmed börjar det se illa ut för Atlas att de kommer att sluta grundserien som sista laget. Atlas hängde med i matchen och ledde till och med matchen under första halvleken. Men destu längre in i matchen tiden gick så kom GrIFK till lika ställning, och i slutet av halvleken lyckade Alexandra Olsson med sina tre räddningar skapa möjligheten för hemmalaget att ta ledningen. Halvtidsresultatet blev 12-10.

Matchens andra halvlek var även den jämn ända till 52:14(19-19), sen gjorde GrIFK ett ryck som banade vägen till seger. Atlas lyckades inte göra mål på sista dryga 8 minuter och det är svårt att vinna matcher då. Matchens måldrottning tittel blev delad till tre iom att Grankulla IFK:s Carolina Rehnberg och Sophia Böckelman, samt Atlas Nea Heerman alla lyckades göra 6 mål. Lähitapiola-stjärnorna gick följande:

*** Carolina Rehnberg (GrIFK)
** Catharina Aspenström (GrIFK)
* Kristiina Helaskoski (Atlas)

Match statistik

Dicken – SIF 24 – 15 (13-6)

Betina Lillqvist, Dicken. Foto: nsm.finnhandball.net
Betina Lillqvist, Dicken. Foto: nsm.finnhandball.net

Dicken började kraftigt och drog upp en 4-0 ledningen före SIF i tiden 8:24 lyckades göra sitt första mål. Sjundeå IF:s andra mål kom vid tiden 11:45 och då hade Dicken lyckas knipa in redan 7. Hela första halvleken var svår för SIF och det kan märkas i halvtidsresultatet 13-6. Att göra 6 mål under 30 minuter brukar oftast vara tecken på att idag blir det inte seger.

Matchens karaktär ändrade inte heller i andra halvan och Dicken gick till en bekväm 9 måls vinst och därmed höll serieledningen med en 2 poängs marginal till HIFK. Med 7 mål var delade Maria Jukola (SIF) och Bettina Lillqvist (Dicken) på främst framåt priset. Det fina med Lillqvist 7 mål var att hon gjorde mål på alla sina lägen och lämnade planet därmed med 3st Lähitapiola-stjärnor, då Jukola fick nöja sig med 2 stjärnorn denna gång. En stjärna gick till Dickens Annika Näräkkä.

Match statistik

BK-46 – ÅIFK 34 – 22 (15-8)

Ifall Dicken tog en bekväm seger så gjorde Karislaget ett ännu bättre slutresultat. Matchen som var kritisk för bägge lag som ännu hoppas på att kunna bryta sig in i top-4:an och få spela fortsättningsmatcherna. För ÅIFK blev de ännu svårare då resan till Karis inte resulterade i ett ända poäng. Karis damerna förståeligt glädje sig för dessa viktiga poäng, och kan nu se sig bara 3 poäng efter SIF.

BK-46 greppa tag om ledningen genast och släppte aldrig ÅIFK in i matchen. Det Karislaget lyckades med speciellt var försvaret som gav möjligheten till kontringar vilka användes till godo. ÅIFK saknade deras förstemålvakt Vanja Radic vilket knappast hjälpte situationen. Linnéa Back tog 14 räddningar så hon är inte ändå ngn att skylla för förlusten på. Bästa framåt var Pamela Degerman med 7 mål men idag var det följande som fick stjärnor:

*** Linda Sjöblom (BK-46)
** Emilia Skön (ÅIFK)
* Linda Österholm (BK-46)

Match statistik

HIFK – Sparta IF 41 – 22 (21-8)

Ifall de 2 tidigare omskrivna matcherna här har hållt klara

Ida Väyrynen, HIFK. Foto: HFK Damhandboll
Ida Väyrynen, HIFK. Foto: HFK Damhandboll

marginaler så vad skall man säga om matchen mellan HIFK och Sparta. Hemmalaget var steget före från början men det definitiva rycket kom vid 11:29 då Kathlen Ax sänkte boll nummer 9 in i gästernas mål, ställningen då 9-5. Mellan 10:58 och 21:31 lyckade Sparta inte sätta ett ända mål i HIFK målet. Vid pausen var spelet redan avgjort och andra halvan av matchen var frågan bara den att hur stor blir målskillnaden för HIFK.

Det blev till slut en riktig målkalas för hemmalaget och 41 sänkta mål i 60 minuter är definitvit godkännt. Och att ännu lyckas hålla Sparta till bara 22 mål är också godkänt. Det var dock inte en HIFK spelare som tog titteln måldrottning i denna match då Spartas Inka Jäntti lyckades 9 gånger. HIFK:s främsta var Ida Väyrynen med sina 8 mål. 11 av 12 utespelare fick mål i protokollet av hemmalaget. Sparta tränaren summerade matchen med klart besked: ”Det här är den mest förnedrande erfarenheten för mig i damserien”. LähiTapiola-stjärnorna:

*** Ida Väyrynen (HIFK)
** Lotta Kulju (HIFK)
* Inka Jäntti (Sparta IF)

Match statistik