Slutspel i Finska damhandboll (semifinals analys)

Dicken, Foto: nsm.finnhandball.net

Grundserien spelades slut i Finland redan den andra Mars. De fyra lagen som fortsätter säsongen är Dicken, HIFK, SIF och Sparta IF. De övriga fick en välidgt tidig början på paus mellan säsongerna.

Grundserien dominerades klart av Drumsölaget Dicken. Av 21 matcher förlorade de bara 1 och det mot Sparta IF. Lagen möttes i grundserien 3 gånger och målskillnaden mellan

Dicken (Helsingfors)
Dicken (Helsingfors)

dessa 2 lag gick åt Dicken med 16 bollar. Iom att Sparta lyckades vinna 1 gång Dicken i grundserien så skall det bli intressant att se hur semifinalerna kommer att gå, då det är just dessa lag som möts där.

Sparta som tyvärr hamna se förstemålvakten Suvi Erhovaara skada sig tidigare i år, och inte kan delta i slutspelen kan ha det verkligen tufft, i och med att hon var elementär för laget. Dicken däremot hamnar spänna sig ifall de får lagets kapten Anna Lindahl med i spel under våren, iom att även hon också skadat sig i grundserien. Men för Lindahl finns det dock ännu en liten möjlighet att hon kan vara med, speciellt destu längre slutspelen går vidare.

Förhandsfavoriten är helt klart Dicken i detta matchpar. Regerande mästare, näratill en perfekt grundserie, bästa målskillnaden i gjorda mot släppta mål (+204) och stabilt

Sparta IF (Helsingfors)
Sparta IF (Helsingfors)

presterande inom matcherna. Men man skall inte räkna bort Sparta. De har erfarna spelare i sitt lag som vet vad som krävs för framgång, och kan vakna till då ”de riktiga” matcherna börjar. En rolig detalj är att då båda föreningarna har som hemmahall Britas bollhall så kommer båda att spela hemma helatiden. Min tippning är dock att Dicken tar denna serie 4-0.

Det andra matchparet består då av HIFK och Sjundeå IF (SIF). HIFK var också klar slutspelslag redan tidigt under säsongen och tillsammans med Dicken har de nog klassifiseras till ganska klara finalparet.

På förhand är detta matchpar klart jämnare. Målskillnaden mellan HIFK och SIF blev inte mycket sämre än det andra paret, då HIFK tog den med +12 mål. Men i

HIFK (Helsingfors)
HIFK (Helsingfors)

säsongöppningen, då dessa lag möttes, så var SIF nära till att vinna, och det var en slutminuts mål som försäkrade att poängen blev i Berghäll, hos HIFK.

HIFK går in i semifinalskede med friskt lag som även fått Linda Cainberg tillbaka, och även så att hon kunnat ta matchkänsla i de sista grundserie matcherna, efter en cirka 2 månaders spelpaus. HIFK som då lyckades överlista SIF i alla grundserie matcherna, har lyckas vinna inbördesmatcherna med större siffror på bortaplan än i egen hemma hall, så det skall bli intressant att se om hemmafavören står till nytta eller ej. Det skall också

Slutspelslagens publiksnitt i grundserien. Källa: Finska handbollsförbundets resultatser
Slutspelslagens publiksnitt i grundserien. Källa: Finska handbollsförbundets resultatser

bli intressant att se ifall de får sina supportrar i rörelse, för de har i sina hemma matcher haft ett medeltal på futtiga 96 åskådare. SIF började säsongen lite knaggligt, men har visat klara tecken på att spelet börjar löpa destu längre säsongen lider. Sjundeålagets spel cirkulerar väldigt mycket med Maria Jukolas och Madeleine Linholms prestationer. Lindholm som slutade på andra plats i grundseriens skytteliga och Jukola som nyss blev invald i landslaget axlar mycket ansvar. Min tippning går att HIFK tar detta matchpar med 4-2 i segrar.

Finska handbollsförbundet höll ett pressmöte som streamades över nätet med alla

Sjundeå IF (Sjundeå)
Sjundeå IF (Sjundeå)

semifinals lagen, och alla lag försäkrade att de är klara för kamp. Majoriteten av lagen kommer enligt egna ord kör sitt spel startandes från försvaret, och kommer att gå in i matcherna medvetna om att inga lätta vinster kommer att nås.

Matchparet HIFK – SIF börjar på onsdagen
16.03. klo 19.45 HIFK – SIF | Berghäll
20.03. klo 16:00 SIF – HIFK | Sjundeå
24.03. klo 18:45 HIFK – SIF | Berghäll
29.03. klo 19:15 SIF – HIFK | Sjundeå
01.04. klo 18:30 HIFK – SIF | Berghäll (vid behov)
03.04. klo 18:00 SIF – HIFK | Sjundeå (vid behov)
05.04. klo 19:15 HIFK – SIF | Berghäll (vid behov)

Dicken – Sparta matchparet börjar på torsdagen och spelas enligt följande
17.03. klo 19:15 Dicken – Sparta IF
20.03. klo 14:15 Sparta IF – Dicken
24.03. klo 18:45 Dicken – Sparta IF
29.03. klo 19:15 Sparta IF – Dicken
01.04. klo 19:15 Dicken – Sparta IF (vid behov)
03.04. klo 14:15 Sparta IF – Dicken (vid behov)
05.04. klo 19:15 Dicken – Sparta IF (vid behov)
* alla matcher spelas i Britas.

Grunseriens slutställning. Källa: Finska handbollsförbundets resultatsservice
Grunseriens slutställning. Källa: Finska handbollsförbundets resultatsservice