Julpaus i Finska dam FM-serien

Inför säsongen som började 8.9., var det många som tippade på två lag som skulle vara över alla andra. Nämligen regerande mästaren Dicken och silver medaljören HIFK. Under hösten har det spelats 40 matcher i serien, av totala 56 och serietabellen ser ut som många tippade, eller iaf om de två första.

Dicken har spelat en fläckfrin höst vad kommer FM-serien. Det var bara Finska-Cuppen som HIFK lyckades överraska, och röva mästartitteln med en 28-25. Dicken har då av 10 matcher 10 vinster med en klar +164 måls skillnad (343-179). HIFK som serietvå har då två förluster av just Dicken, med en klart mindre målsskillnad på +68 (318-250).

Följande i serietabellen är GrIFK med 12 seriepoäng(-1), fyra är smått överraskande KyIF med 10 poäng(-41). Femma ligger BK-46 med 8 poäng(-33), sexa ÅIFK med 6 poäng(-61).
Atlas och Sjundeå IF har en delad jumbo placering med endast 2 segrar från 10 matcher var. 4 poäng av 20 möjliga kan nog anses vara ett svagt resultat, och det är på grund av målskillnaden som Atlas är sjunde, och SIF på sista placeringen. Atlas har -41 då SIF har -55.

Dam FM-serietabellen, 17.12.2017

Som serien nu framskridit skall det nog hända ngt otroligt, att inte vårens finalister är Dicken och HIFK. Så säkra har de varit hela hösten. Det att Grankulla IFK och Kyrkslätt IF lyckas spela upp sig som trea och fyra kan nog anses vara överraskningar och de kan vara nöjda med höstsäsongen. BK-46 och speciellt SIF är knappast nödja med den gågna hösten. Men det kommer ännu matcher på nästa års sida och det finns lite tid att få spelet att löpa, så inte skall man utesluta dessa lag ännu.

Då vi tittar in på effektivaste framåt hittar vi denna säsongs stjärnskott från Åbo. ÅIFK:s

#4, Ellen Norrgrann, ÅIFK. Foto: Åbo IFK

Ellen Norrgrann har gjort sig senast i år bekant, åt alla som följer med damserien. Med sina 89 mål på 9 matcher har hon verkligen visat att hon är ngn man måste vara noga med under matcherna. Till och med i höstens sista match mot Dicken, gjorde Ellen 10 mål. Matchen som ÅIFK förlorade med 41-20. Därmed stod Ellen för hälften av alla målen för gästerna.

Följande i tabellen är HIFK:s Johanna Hilli med 78 mål på 10 matcher. Tack varen en grym insats i höstens sista match, då Kathlen Ax smällde in 12 mål, steg hon upp till trea, med 66 mål på 10 matcher. GrIFK:s Carolina Rehnberg ligger fyra med 63 mål på 10 matcher, och femma är KyIF:s Jessi Laasio med 61 mål på 11 matcher.

Top-10 målgörare, 17.12.2017

På måvaktssidan finns det ett namn över alla andra, och det är Dickens Sonja Koskinen. hennes räddningsprocent ligger på 54,51 i de 9 matcher hon spelat i. Tvåa i denna tabell ligger GrIFK:s Wilhelmina Wollf med fina 44,58%.

12.7.2017, Top-10 målvakter

I varje match delas det ut Lähitapiola-stjärnor. Där har vi HIFK:s Johanna Hilli i ledningen med 16st, då Carolina Rehnberg (GrIFK) har 14st. Tredje platsen delas mellan ÅIFK:s Ellen Norrgrann och Atlas Erica Gustafsson. De har 12 stycken var.

17.12.2017, Top-10 i stjärnor.

Vem har varit mest och suttit 2min utvisningar då, det är SIF:s Pernilla Karlsson med 8 st, då BK-46:s Linda Melanen ligger genast tvåa med 7st. Trea ligger Ingrid Lindbom från ÅIFK.

Nu firar alltså lagen julpaus från matcher men det lär knappast bli några långa jul ledigheter från all aktivitet för spelarna. För då serien fortsätter 13.1.2018 är det grundserie tills 31.1., och sen fortsätt det med övre och nedre fortsättnings serier. Det gäller att få spelet att flyta tills det för annars kan säsongen ta snabbt slut.

Linda Cainberg -stipendium

För övrigt gjorde Linda Cainberg nytt rekord i gjorda mål i den Finska serien som Jimmy Grandin skrev tidigare här på sajten. Det som dock ännu gällande detta skapats, är ett

Linda Cainberg innehar också mest spelade landslagsmatcher i Finska damlandslagshistoria, Foto: HIFK Damhandboll

stipendium i Lindas namn. Startkapitalet är 1000€, men för varje mål Linda gör i mästarskapsserien, lägger HIFK som förening till 10€ i kassan. Andra får också delta i detta stipendium med frivilig summa per mål.
Det är Linda Cainberg tillsammans med föreningens styrelse som sen beslutar hur pengarna delas ut. För att delta i detta goda ändemål skall man vara i kontakt med lagets manager, Niklas Berg (niklas.berg(at)daimler.fi).