Irakisk landslagsman flydde till Finland – debut igår

Sten Toomla i HC West. Foto: HC West Facebook

Aws Ali Aneed Al-Ibadi debuterade igår för HC West i den finska högstaligan.

Att handbollen är ett socialt verktyg är vi nog alla överens om, att den är mer än bara tävling. Ytterligare ett fantastiskt exempel hittar vi i den finska elitserien där Aws Ali Aneed Al-Ibadi igår debuterade för HC West i hemmamötet med Dynamo Riihimäki.

Aws Ali Aneed Al-Ibadi flydde under hösten från Irak och via en otäck resa genom Europa landade han på en flyktingförläggning i Otnäs, en förort i västra Helsingfors. Han hade en bakgrund i Iraks landslag och tog brons med Army Club i våras, så han och en vän sökte genast upp en handbollsklubb i närheten.

Det blev HC West från Grankulla som spelar i den högsta serien i Finland. Al-Ibadi säger till Hufvudstadsbladet:

”I början visste jag inget om laget. Jag var lite oroad över hur de skulle ta emot mig. Jag funderade om jag kommer att passa in i laget då kommer från en annan kultur och är inte lika ung som de här killarna. Sedan började vi jobba ihop och jag märkte att de här är jättebra killar. Det är som en enda stor familj där alla stöder varandra. Nu är vi mer än vänner – laget är min nya familj här.”

Debuten skedde alltså igår hemma mot Dynamo Riihimäki och Al-Ibadi spelade 25 minuter i matchen som West vann med 25 – 16. Till Yle Sporten säger han:

”Det är en så fin känsla att ha fått spela en riktig match igen. Jag har saknat detta och är obeskrivligt glad över att jag fick den här chansen. Ett stort tack till alla som var här idag.”

Richard Sundberg blev bäste målskytt för HC West med 11 mål och målvakten Albert Georgs gjorde en fin match.