Herrarnas FM-serie ångar på

#44, Johannes Bargum, HIFK. Foto: Riku Flinck, FSC Media

I Finska herr-FM har det spelats nästan hela 5 rundor, det är bara Cocks och ÅIFK som spelat 4 matcher, hur ser serien ut?

Säsongens klara förhandsfavorit är Riihimäki Cocks som vunnit Finska mästerskapet 6 år i rad. Cocks har i själva verket varit i topp-3 då säsongen varit slut, ända sedan säsongen 2004-2005. Under alla dessa år har de vunnit guld totalt 9 gånger.
De är också det ända laget som vunnit alla sina matcher och därmed toppar tabellen under pågående säsong. Säsongen innan vann de alla sina matcher, inkluderande grundserien och fortsättningsmatcherna ända till guld medaljen. De har även vunnit två år i rad den Baltiska ligan.

Serietabellen ser ut enligt följande för stunden:

15.10.2017 – Herr-FM serieställning

Förra säsongens medaljtrio var: Guld, Cocks, Silver, BK-46 och Brons, GrIFK.

BK-46 som kom tillbaka till medaljerna på en paus på 9 säsonger, förra säsongen, har för

BK-46 (Karis)

den här säsongen en riktigt stor Finsk handbollsprofil vid lodrät då Mikael Källman tog taktpinnen som chefstränare. Och de anses nog vara av de främsta utmanarna mot Cocks, då de har spelare som Andreas Rönnberg, Oskar Kihlstedt och Benjamin Helander i leden.

Atlas Vantaa som ligger två i tabellen just nu har börjat säsongen riktigt fint, med 4 vinster och en förlust,

Atlas (Vanda)

och den förlusten kom mot inte så överraskande, regerande mästarna Cocks. De har fått ny-”gammal” tränaren Toni Kallio tillbaka i ändan av bänken. Kallio som var lite på vift i andra klubbar emellan, bland annat en kort svit i Cocks känner Atlas spelarna väl och hämtar säkert gammal bekant taktik med nya vindar som kan göra riktigt gott åt laget. Laget fick en fin förstärkning inför denna säsong då Gheorghe Safronii flyttade från Cocks till Atlas. Denna 203 långa backen har en högklassig skott då han kommer igång.

GrIFK som säsongen 16-17 spela upp sig till brons är också ett bekant lag i medaljtrion.

GrIFK (Grankulla)

Under senaste 7 säsonger har de bara säsongen 13-14 missat prispallen, men annars tagit 2 guld, 1 silver och 3 brons. Nu har de dock en trist situation då landslagets kapten och föreningslagets eldsjäl Miro Koljonen skadade sig i Cocks matchen (den ända matchen de förlorat) och kommer att vara enligt info resten av detta år iaf borta från plan. Lagets främsta i offensivet är Rickhard Sundberg som även han är ett bekant namn i landslaget.

HIFK som inte setts på podiumet sen säsongen 1988-1989, verkar ha ett lyft på gång och

HIFK (Helsingfors)

ligger på fjärde plats i tabellen. HIFK som för övrigt firade sitt 120 års kalas som förening i söndags har en ny tränare även de, samma som tränar klubbens damlag, Rostislav Grinishin.

Dicken var en stark kandidat för att rubba Cocks från guldet 3 säsonger i rad (12-13, 13-14

Dicken (Helsingfors)

och 14-15) har hamnat uppleva en neråt gående trend på herrsidan då de säsongen 15-16 nådde ”bara” brons, och förra säsongen blev helt utan medalj. De ligger femma i tabellen med förluster mot Atlas och HIFK. Men sen som positiv nyhet vann de BK-46 med fyra mål i lördags och kanske får en positiv boost av detta som hämtar med sig fler vinster framöver. Laget var aktuellt här på handbollskanalen.se igår då det lyftes fram målvaktens Mikael Mäkeläs ”once in a lifetime” godkända sparkmål (Se videon HÄR). Dock har de av de hårdaste motstånden genast i följande match då de möter GrIFK på bortaplan.

Sjundeå IF har inte kommit riktigt igång, och de tappade flera spelare för denna säsong,

SIF (Sjundeå)

bland annat Theo Westerlund just före säsongstarten då han gick över till Cocks. De har dock välkomnat tillbaka veteranen Jan Hagman som säkert hämtar mycket erfarenhet och kämppa-anda till det annars ganska unga laget. Laget har en medelålder på 22 år.

ÅIFK har under 2000-talet nått som bäst upp till fjärde platsen säsongen 2003-2004.

ÅIFK (Åbo)

Annars har de guppat runt placeringarna 8-5, och har inte nog inte denna säsong heller ännu visat upp större framsteg. De tar säkert någon vinst här och där, säkerligen mot Pargas IF(PIF) och HC HIK(HIK) men de kan överraska även andra lag i serien, ifall motståndarna inte kommer fokuserade ut på parketten.

PIF och HIK kommer knappast att tävla om mellanskicktes platserna. Deras största kamp

Pargas IF, PIF. Foto: http://www.pargasif.fi

kommer att vara sinsemellan om vem som blir grundserie jumbon. Helt nonchalantta kan inte motståndaren komma ut på plan, iaf inte i PIF:s hemmahall. Det har Atlas fått erfara

HC HIK, Hangö. Foto: msm.finnhandball.net

då de vann matchen med uddamålet 26-27. Sista och avgörande målet kom av gästernas Anthony Hellakoski under sista sekunden i matchen.

 

Top 10 målgörare

15.10.2017 – Top-10 målgörare

Följande matcher i herrserien

01.11. | Atlas Vantaa – HIFK
01.11. | ÅIFK – PIF
03.11. | Cocks – ÅIFK
04.11. | BK-46 – SIF
04.11. | HC HIK – Cocks
04.11. | GrIFK – Dicken