Fördel Riihimäki Cocks i finska finalen

Nico Rönnberg. Foto: Cocks

Riihimäki Cocks släppte lite av hemmafördelen när den tredje finalmatchen blev utlokaliserad från den egna hallen. Spelplatsen gjorde dock detsamma när Cocks ledde större delen av matchen och svarade upp mot Dickens ansträngningar i en tajt avslutning.

Det står 2–1 i matcher efter söndagsfajten där Cocks stöttepelare Nico Rönnberg fick sista ordet. Hans maskerade avslut till sjunde egna målet betydde 27–25 och avgjorde tillställningen i minut 59.

Matchvinnaren medgav efteråt att han satsade mer än vanligt.

– Det får bära eller brista. Min axel har varit sliten sedan Champions League. Den är från och till från dag till dag. Alla skotten som jag skjuter i andra halvlek är med våld, sade Rönnberg i YLEs sändning.

Dicken var bara i front en gång, 1–0. Däremot utjämnade serietvåan inte mindre än sju gånger i den nervpirrande drabbningen efter paus.

Max Granlund nätade tio gånger och fick utrymme när mästarlaget punktmarkerade ett annat anfallshot. Fullträffen till 24–24 med fem minuter kvar blev dock vänsternians sista bidrag i målprotokollet.

Cocks har matchboll på onsdag kväll och den högoktaniga spänningen ser ut att leva vidare.

– Jag tror att rutinen spelade in mer mot slutet. Båda hade utvisningar och förlorade powerplayen. Det är mycket nerver, vilja, kämpaglöd och vinnarmentalitet på planen. Det är så här finalerna ska vara, sade Rönnberg till YLE.

Dessvärre verkar publiken inte leva upp på samma sätt. Efter 345 och 293 åskådare i de inledande finalerna hängde 191 supportrar med till final tre i Sjundeå.

Riihimäki Cocks–Dicken 28–25 (14–12)