FM-veckoslut med överraskningar

ÅIFK #11 Matilda Bäcklund efter mål. Foto: FSC Media/Riku Flink

3 matcher spelat med 2 överraskningar, och en nära till, i Finska dam elitserien.

Sparta IF – ÅIFK öppnade damserien i Finland

Fredagens match mellan Sparta IF och ÅIFK tippades av iaf mig att luta mot Sparta hållet, men med en stark andra halvlek knep gästande Åbo IFK poäng med på hemresan. Halvtidsresultatet i matchen skrevs åt hemmalaget Sparta till 12-6. Sparta hade en klar ledning med sju bollar ännu i tiden 32:20(14-7), men ÅIFK var inte färdig att ge bort poängen, utan kämpade sig till 14-14- lika vid tiden 40:30 av Emilia Sköns mål. Gästerna tog ledningen åt sig vid detta skede och behöll den ända till slut.

ÅIFK #14 Moa Martin, Foto: FSC Media/Riku Flink
ÅIFK #14 Moa Martin (2 mål), Foto: FSC Media/Riku Flink

Till matchens lirare med tre stjärnor valdes ÅIFK målvakten Vanja Radic. Sparta målvakten, och landslagsdamen Suvi Erhovaara stod för 22 räddningar i matchen. Slutsiffrorna skrevs till Åbo IFK med 21-19. Två stjärnor fick gick till Sparta IF:s kapten Raita Heiskanen som var matchens bästa målgörare med 8 mål. En stjärna gick till ÅIFK Emilia Skön. Fast jag personligen blev lite överraskad av slutresultatet så är det inte en super överraskning. ÅIFK har ett duktigt lag och de har senaste 2 säsonger gjort framsteg.

I och med denna match, fast också det var säsongöppningsmatch ger ÅIFK en varning åt alla andra lag i serien att man kan inte ta något förgivet och att fokuset måste vara med i 60 minuter.

Åbo Underrättelse match referat (på Svenska)
nsm.finnhandball.net match referat (Finska handbollsförbundets officiella, på Finska)
FSC Media bildarkiv

Lördagen hämtade med sig en ny dag och nästa match, mellan BK-46 och GrIFK

BK-46 som ansågs vara solklar segerfavorit fick sig en påminnelse om att inget är utdelat före summern tjuter efter 60 minuter. GrIFK öppnade matchen starkt och tog sig en 0-4 ledning före långdistansskytten Pamela Degerman lyckades öppna målkonto för BK-46. Gästande GrIFK höll ledarpositionen hela första halvleken då resultatet vid pausen var 11-13. En stark öppning av seriens överlägset yngsta lag och seriens comeback lag.

2015-09-26 BK-46-GrIFK
BK-46 #9 Sirja Lassinharju (3 mål), Foto: BK-46/Patte W.

Hemmalaget skärpte sig under pausvilan och utjämnade matchen snabbt i andra halvleken då de redan vid tiden 31:34 för ställningen 13-13. BK-46 fortsatte med målgörande och förde matchen till ställningen 16-13 före GrIFK lyckades vid spelminuten 36:12 göra första målet på andra halvleken. Vid tiden 42:58 hade dock gästerna fått fast ledningen och matchen ”började” om igen då resultat tavlan visade 17-17. Emilia Valkamo (GrIFK) var den som kom starkt och gjorde 3 raka mål och då förde gästerna till ställningen 17-19 och då de fått ledningen tillbaka höll de den ända till slut.

Slutresultatet skrevs till 23-27 och Grankulla laget kan vara riktigt nöjda med serieöppningen. Matchens bästa målgörare var GrIFK spelare Emilia Valkamo (8 mål) som blev belönad med 3 stjärnor. 2 stjärnor fick Carolina Rehnberg (GrIFK) och en stjärna gick till Pamela Degerman (BK-46).

Västra Nylands matchreferat (på Svenska)
nsm.finnhandball.net matchreferat (på Finska)
PatteW matchbilder

Söndagen hämtade den i förhand jämnaste tippade matchparet då HIFK gästades av SIF.

HIFK som tippades av de flesta till det klart starkare laget hade överraskande svårt att få spelet att löpa genom matchen. Det syntes klart att det var säsongens första match med massor tekniska fel och nervöst agerande, och utmanarna SIF visade hur starka de kan vara, fast de tappat förste målvakt och viktigaste speluppläggaren sen förra säsongen.

2015-09-27 HIFK-SIF

HIFK #14 Kathlen Ax (3 mål), Foto: FSC Media/Riku Flink

I missad möjligheter kan man definitivt se HIFK:s tre raka missade 7 meters kast i början av matchen. Under första halvleken var bägge lagen i ledning men HIFK lyckades till pausen dra upp en två måls ledning (12-10). Andra halvlekens börja spelades jämnt med HIFK i en knapp ledning, men då det resterade bara 12 minuter lyckades Sjundeå IF jämna spelet och även ta ledningen med ett par mål. HIFK gav inte upp utan spelade sig upp till 24 lika då resultat tavlan visade 4 minuter kvar. Då steg Kathlen Ax (på bilden) fram tillsammans med målvakten Annika Lindström och med Annikas 2 räddningar och Kathlens 3 raka mål tog behöll de poängen hemma och slutresultatet skrevs till 26-25.

Mer spännande än så här kan det knappast bli i säsongens första match.

Denna vecka spelas 2 matcher till före en 13 dagars paus. Dessa matcher är onsdagen 30.9. då GrIFK fungerar som värd åt Sjundeå IF klockan 19:00 i Grankulla grottan och 1.10. då Atlas och Dicken öppnar säsongen i Myrbacka även där klockan 19:00.

Hbl.fi matchreferat (på Svenska)
nsm.finnhandball.net matchreferat (på Finska)
HIFK damhandboll matchreferat (på Finska och Svenska)