Finska dam elitserien 2015-2016

Dags att titta närmare på den finska Elitserien för damer.

Finska dam elitserien har spelats från och med 1946. Överlägset framgångsrikaste föreningen har varit HIFK från Helsingfors med hela 28 guldmedaljer. Andra anrika och framgångsrika föreningar är Dicken med 10 guldmedaljer och Sparta IF med 8 guldmedaljer, även de två från Helsingfors.

2000-talet har dominerats av HIFK som började århundrade med namnet HIFK/C, men lämnade bort /C:et och återgick till det anrika HIFK till säsongen 08-09. Sedan säsongen 1999-2000 har denna förening vunnit 9 guld, 5 silver och 1 bronsmedalj. Säsongen 2014-2015 fick HIFK se sig slagna efter femte avgörande finalen av Dicken som tog guld, efter en väntan på 20 år (1994-1995).

Den inkommande säsongen startar i Finland 25 september och denna säsong deltar 8 föreningar.

Övre raden från vänster: Atlas (Vantaa), BK-46 (Karis), Dicken (Helsingfors), GrIFK (Grankulla)
Nedre raden från vänster: HIFK (Helsingfors), SIF (Sjundeå), Sparta IF (Helsingfors), ÅIFK (Åbo)

Förhandsfavoriter för inkommande säsongen är samma lag som tog medaljer åt sig säsongen 2014-2015, med andra ord Dicken (guld), HIFK (silver) och SIF (brons). Till starkaste utmanare kan man räkna Sparta IF som inte riktigt nådde fram i bronsmatchen mot SIF och BK-46, som hamna se sig utslagna i första fortsättningspelsronden, av blivande mästarinnorna i Dicken.

Det trevliga är comeback föreningen Grankulla IFK (GrIFK), som även ställer upp i den högsta serien i Finland igen, efter en paus på 2 säsonger. Sista säsongen före de gick ner till Division 1 spelade de finaler i den Finska Mästerskaps serien (FM-serien) mot HIFK.

De övriga föreningarna (Atlas, ÅIFK och då GrIFK) kommer säkert att göra sitt yttersta för att utmana de i förhandsblicken starkare lagen, men personligen kommer jag att bli överraskad ifall de ses i Topp 4 då säsongen tar slut.

För djupare analyser om lagen kan man besöka bloggen finnishladieshandball.wordpress.com. Jag har delat upp analyserna där i två olika inlägg där den första går igenom Atlas, BK-46, Dicken och GrIFK. Det andra inlägget handlar om HIFK, SIF, Sparta IF och ÅIFK. Dessa skrivna på engelska.

Men om 10 dagar börjar säsongen, långa tio dagar att vänta att serien startar. Häng med och följ upp hur det går i det lilla handbollslandet Finland och dam elit serien här på handbollskanalen.nu.