Finaler och bronsmatcher i Finland

Dickens Anna Lindahl mot HIFK:s mv Annika Lindlöf säsongen 2015-2016. Foto: Erik Lähteenmäki

Denna vecka börjar medaljmatcherna i finska damserien, på onsdagen spelas första finalen mellan de snart traditionsenliga Dicken och HIFK. I bronsmatcherna finns det ett lag som är bekant i detta sammanhang och det är SIF, de möter ÅIFK.

Finalerna spelas även detta år mellan Dicken och Helsingfors IFK. Detta blir nu fjärde året i rad som dessa två klubbar möter varandra. Dicken har tagit guld de senast två åren.

Sonja Koskinen (Dicken), Foto: Dicken NSM, Jan Nylund

HIFK försöker vända denna trend, och i år verkar matcherna bli ännu mera jämna jämfört med förra året. Bägge lagen förlorade bara en match var i grundserien och detta mot varandra. Dicken leds in i kamperna av lagkaptenen Anna Lindahl, då HIFK’s motsvarande är Linda Cainberg.

Dicken har på målvaktsfronten ett litet övertag då de har Sverige-bekanta Sonja Koskinen, som även är landslagets förstemålvakt. Men HIFK har även de Sverige bekanta Johanna Hilli som fungerar som speluppläggare och var bästa målskytt för laget i serien.

Många gissar att ingetdera lag lyckas ta guldet på tre raka segrar, men detta får vi se börjande från onsdagen. Matcherna kommer att spelas enligt följande:

Johanna Hilli, HIFK. Foto: FSC Media / Riku Flink

Onsdag 19.4, Lördag 22.4, Söndag 23.4, och vid behov Onsdagen 26.4. samt Lördag 29.4.

Bronsduellen börjar på Torsdagen 20.4, och den andra delen på Lördagen 22.4. Bronset avgörs i totala målskillnaden av två matcher. Bronslagen är då Sjundeå IF och Åbo IFK. Sjundeå är nu för fjärde året i rad i bronsmatcherna. Säsongen 15-16 slutade de fyra. ÅIFK som efter grundsäsongen spelade sig upp från den nedre slutspelsgruppen, där de vann alla 6 matcher har gjort en klar överraskning i mångas ögon.

I kvartsfinalerna mötte de förra säsongens andra bronslag Sparta IF, som de van med 2-1 i matcher. Semifinals motståndet var allt för hårt då Dicken vann det skedet i raka 3 matcher. ÅIFK slutade säsongen 2015-2016 på en sjätte placering, så ifall de lyckas slå SIF höjer de sig i slutresultatet med 3 positioner.

ÅIFK’s stjärnskott i år har varit 2001 födda Ellen Norrgrann som pangade in hela 152 mål på 24 matcher. Sjundeås målhungrigaste är Ellen Voutilainen som var SIF’s bästa målgörare gjorde 119 mål på 25 matcher är född 2000. Dessa är två spelare som säkert kommer att höras från ännu i många år.

Finska Facebook och Twitter användaren Finnish Ladies Handball kommer att följa med dessa så klicka följ så hålls du up-to-date.